Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zvonik će zablistati do Uskrsa, anđeo u dobrom stanju

04.03.2020. 21:20


Jedan od simbola Zadra, zvonik katedrale sv. Stošije ovih dana je u radovima. Naime, tijekom cijeloga dana mogu se vidjeti i čuti užurbani radnici kako izvode brojne građevinske zahvate u zvoniku. Doznajemo kako je riječ o radovima na obnovi i održavanju zvonika.
– Odlučili smo napraviti sveobuhvatne radove pa tako obnavljamo sve što je potrebno – stepenište, saniraju se pločice koje su napukle, odrađuju se određeni zidarski radovi, boja se interijer zvonika, popravlja i dodatno zaštićuje stolarija…Također, mijenja se i postavlja nova zaštitna mreža na prozorima kako ptice ne bi ulazile u zvonik, rekao nam je župnik katedrale sv. Stošije don Josip Radojica Pinčić.
Dodao je kako su u biti ovim radovima htjeli ukloniti sve nedostatke koji su se pojavili na zvoniku kako bi ga sačuvali od propadanja te kako su svi radovi napravljeni u suradnji s konzervatorima.
– Što se tiče anđela koji je na vrhu katedrale, mi smo napravili snimku dronom te smo utvrdili kako se ne radi o većim oštećenjima. Naime, tamo gdje se voda zadržava tamo se uhvatila patina bakra, pojasnio je don Josip Radojica Pinčić.
Za kraj je dodao kako se nadaju da će svi radovi biti privedeni kraju do početka Velikog tjedna, odnosno Uskrsa pa bi zvonik i ove godine trebao otvoriti vrata turistima u novom sjaju.