Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Djevojčica u strahovitoj fizičkoj i emotivnoj borbi

04.03.2021. 11:02


Djevojčica iz Zadra, Marijeta Kaštela za čije se liječenje skupljalo prošle godine, nakon relativno dobrog oporavka nedavno se morala još jednom boriti za život.
Naime, nakon što se borila s leukemijom, Marijetu je početkom veljače prokrvarila na nos i dijagnosticiran joj je hemolitički uremični sindrom (HUS). U Zagrebu je na liječenju, uz plazmoferezu, dobivanje plazme, transfuzije te najnovije generacije pametnih lijekova Soliris koji je dobio status za liječenje rijetkih i opasnih bolesti, među kojima je i HUS.
Na facebook grupi ‘Za pomoć u liječenju Marijeti Kaštela’ objavljen je apel za pomoć obitelji u ovim teškim i neizvjesnim danima, gdje je detaljnije objašnjen cijeli tijek.
– U dobi od 1 godine i 8 mjeseci oboljela je od teške bolesti akutne limfoblastične leukemije. Liječenje je dugoročno i nju i njene roditelje preselilo je u Zagreb na Odjel dječje hematologije i onkologije KBC-a Rebro. Prošla je 7 mjeseci hospitalizacije i strahovito bolnog i nadasve rizičnog liječenja. Nakon kemoterapije dva puta je gubila kosu. U nijednom trenutku se nije predavala. Borba je bila fizički i emotivno strahovita, osobito kad roditelji nisu mogli biti pored njenog kreveta radi novonastalih uvjeta zbog korone, stoji u pozivu.
U lipnju prošle godine Marijeta je prebačena na kućno liječenje oralnom kemoterapijom.
– Imunološki kompromitiranu i sklonu najbezazlenijim infekcijama, koje za nju mogu biti pogubne, roditelji su je čuvali kao ‘oči u glavi’. Međutim kad pomisliš da je najgore iza tebe, život se opet ‘našali’. U ponedjeljak 8. 2. 2021. Marijeta je nezaustavljivo prokrvarila na nos. Uskoro smo se našli u zadarskoj bolnici koja nas je hitno uputila na KBC Rebro, naš primarni odjel. Djevojčica je rapidno padala u hematološkoj i kliničkoj slici. Sposobni tim lječnika ubrzo je dijagnosticirao hemolitički uremični sindrom! Riječ je o akutnoj galopirajućoj bolesti koja sustavno napada vlastite trombocite, to jest o trombocitopeniji. Obilježena je mikroangiopatskom hemolitičnom anemijom. To je nagli poremećaj u kojem se broj krvnih pločica iznenada smanji, crvene krvne stanice se uništavaju, a bubrezi u potpunosti gube svoju funkciju. Vrlo lako mogu u nekoliko dana pacijenta dovesti do gubitka vitalnih funkcija odnosno ‘kraja’…Liječi se postupkom plazmofereze, izmjenom plazme i izuzetno skupom i najnovijom generacijom lijekova. Marijeta je u rukama najboljih hrvatskih stručnjaka koji su je digli iz životno ugroženog stanja i dalje se svim silama bore da je dovedu do zdravlja. Liječenje je nažalost dugotrajno,a time i naš boravak u Zagrebu. U zahvalnosti svima koji su nam pomogli na bilo koji način, materijalno, savjetom, podrškom, molitvom od srca vas pozdravljamo, stoji u pozivu koji potpisuju roditelji Maja i Ivan Kaštela.
Transakcijski račun za uplatu otvoren je u OTP banci.
Ime i prezime: Marijeta Kaštela, Zadar.
IBAN: HR2624070003106635851, Bic Swift code: OTPVHR2X (za uplate iz inozemstva). Opis plaćanja:
Pomoć za Marijetu. POZIV NA BROJ:HR00 05032018.