Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Hrvatice u četvrtoj jakosnoj skupini

04.03.2021. 09:04


Hrvatska ženska košarkaška reprezentacija svrstana je u četvrtu grupu nositelja za ždrijeb EuroBasketa koji će biti održan u ponedjeljak 8. ožujka (12 sati) u Valenciji, objavila je u priopćenju FIBA Europa, europski ogranak Međunarodne košarkaške federacije. U istoj skupini s Hrvatskom su Slovačka, Bosna i Hercegovina te Grčka, koje ne mogu biti suparnice našim košarkašicama. Najviše postavljene su reprezentacije sudomaćina, Španjolska i Francuska, Srbija te Belgija. U drugoj skupini su Švedska, Rusija, Slovenija i Italija, a u trećoj Bjelorusija, Češka, Crna Gora i Turska. Nositelji su određeni prema rezultatima reprezentacija na prošlom EuroBasketu, kao i u kvalifikacijama za završni turnir koji je na rasporedu u Španjolskoj i Francuskoj od 17. do 27. lipnja ove godine.
Reprezentacije će biti raspoređene u četiri skupine po četiri. Već prema običaju, sudomaćini su mogli birati po jednu reprezentaciju – partnera. Francuska je izabrala Belgiju pa će te dvije reprezentacije biti nositelji svake od dviju skupina kojima će domaćin biti Strasbourg. Španjolska je birala Slovačku i bit će smještene u istu od dviju skupina kojima će domaćin biti Valencia. Iz toga je jasno da Hrvatska ne može biti u skupini sa Španjolskom i Slovačkom te da će Srbija biti prvi nositelj jedne od skupina u Valenciji u koju može dospjeti i hrvatska reprezentacija. No, veći su izgledi da će izabranice Stipe Bralića biti u jednoj od skupina kojoj je domaćin Strasbourg, dakle s Francuskom ili Belgijom. Uz skupnu fazu, u Strasbourgu i Valenciji će biti odigrana i po dva pripadajuća četvrtfinala, dok će svim utakmicama završne faze turnira, polufinalima i dvobojima za odličja, domaćin biti Valencia. 


Ivana Blažević odlična
Potencijalna reprezentativka je i Ivana Blažević koja je u 19. kolu njemačkog prvenstva odigrala odličnu utakmicu za Flippo Baskets iz Göttingena. Njena je ekipa slavila u gostima kod Hernera sa 68:59, a Zadranka je za 35 minuta ubacila 21 poen (za dva 10-15), a imala je i šest skokova te valorizaciju 21. S omjerom 11-8 Filippo Baskets je četvrti u konkurenciji 12 ekipa. Vodi Keltern (16-2).