Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

KAKO IZBJEĆI GREŠKE U REZIDBI MASLINA

04.03.2021. 14:00


U brojnim maslinicima, prvenstveno u primorskim mjestima naša županije ovih dana počela je rezidba maslina. Iako je još uvijek vrijeme obnove starih i zapuštenih maslinika i njihovo dovođenje u produktivnu rodnost naveliko se obavlja rezidba na rod. Za uspješan uzgoj maslina, a pogotovo za redovitu rodnost potrebno je poznavati fiziologiju maslina, a kako veliki broj maslinara nije spreman prihvatiti se knjige daje svoju verziju vremena početka rezidbe maslina. U tim "teorijama" veliki je broj improvizacija, a oni koji obavljaju uslužnu rezidbu trka za zaradom.


Zapuštane u bušiku i dračiku
Uz mnogobrojne održavane i njegovane maslinike veliki broj je onih koji su zapušteni sa stogodišnjim stablima obraslih mediteranskom makijom. Prošla godina je bila sklona maslini koja je obilato rodila čak i u maslinicima koji su bili zapušteni brojni vlasnici takvih maslina odlučili su da ih ovo proljeće vrate u život.
Kada se vlasnik takvog maslinika odluči da se krene u njihovu obnovu prvi korak je osigurati pristup do stabala na kojima će se provesti neki od načina obnove. Dali će se obaviti obnova na panj ili obnova krošnje to je zahvat koji će donijeti maslinar nakon procjene stanja stabla. Prije toga potrebno je maslinu očistiti od korova.
Na terenima gdje su zapuštene masline o kojima se desetak pa i više godina nije posvećivala pažnja stanje vegetacije vratilo se je u izvorni kimaks. Tako je u listopadnoj vegetacijskoj zoni razvio šiprag sastavljen od bodljikavih vrsta zvani dračik. U zimzelenoj vegetacijskoj zoni nastao je vrlo gusti šiprag zvani bušik. U bušiku osim grmolikih biljnih vrsta koju čine smrić, drača, kupina i zelenika razvio se je alepski bor i druge šumske sastojine koje su se nadvile nad maslinom.
Zbog svoje izdržljivosti i u tako nepovoljnim uvjetima pritisnuta mnogobrojnim nepoželjnim vrstama maslina je uspjela preživjeti. Da bi se pristupilo obnovi maslina prvi posao je odstranjivanje svih nepoželjnih biljnih vrsta da bi se maslini osigurao životni prostor. Taj posao može se obaviti jedino uz pomoć dobre pile i sjekire. Sve ono što se otpili ili posiječe mora se ukloniti. Najbolji način je da se ono što je krupnije odveze kući i upotrijebi kao drvo za ogrjev, a sitnije spali na licu mjesta.


Suzbijanje korova i rezidba na rod
Posao obnove maslina najbolje je obavljati tijekom zime i u rano proljeće. Već u godini čišćenja maslina i njihovog prevođenja u produktivni život pojaviti će se jednogodišnji korovi, većinom trave koji će buknuti jer im je odstranjena konkurencija. Suzbijanje tih korova mora se obavezno provoditi. Dali mehaničkim ili kemijskim metodama to ovisi o odluci svakog maslinara.
A sada kada obavljati rezidbu na rod, jer tu su brojne teorije ne samo od maslina amatera nego i "maslinarskih stručnjaka". Rezidba maslina na rod mora se obaviti u razdoblju od kraja zime do pojave cvata i nije potrebno s njome žuriti. Upoznati ćemo naše maslinare koja je prednost kasnije rezidbe maslina na rod.
Rezovi stimuliraju metabolizam i rast pa time čine tkivo osjetljivim na štete od niskih temperatura. Rezidba je upravo najsloženiji dio maslinarstva koji uključuje poznavanje anatomije i fiziologije uz planiranje rasta i roda. U svom godišnjem ciklusu maslina prolazi više slijedećih faza: od razvrstavanja pupova do cvatnje, od početka cvatnje do početka oplodnje, od početka oplodnje do početka šarke, od početka šarke do zrelosti ploda i od zrelosti ploda do početka razvrstavanja pupova.
Mnogi maslinari pitaju što je zapravo razvrstavanje pupova, kada se odvija i kakve ono veze ima s rezidbom?




Koji pup daje plod?
Razvrstavanje ili diferencijacija pupova je pretvaranje pupa u drvni pup koji daje novi izbojak ili cvjetni pup koji daje plod. To je proces koji se odvija prije vidljivog početka kretanja vegetacije, dakle, dok je maslina na "zimskom odmoru". U toj fazi maslina negativno reagira na sve što joj remeti taj san i mir. U našim prilikema to se događa tijekom veljače i početka ožujka, stoga je preporučljivo maslinu rezati nakon tog razdoblja.
Ranija rezidba, koja dovodi do gubitka lišća koje stvara hranu i gubitak grančica, može biti presudna za razvrstavanje pupova, u korist drvnih.
Prednost rezidbe koja se radi odmah po otvaranju pupa je mogućnost da se procjeni količina cvjetova i kod manje stručnog maslinara, a time dakle i potencijalna količina ploda čiji dio bi bio odbačen rezidbom. Pri tome je važno što kod masline, za razliku od ostalih vrsta voća, nije moguće razlikovati golim okom cvjetni pup od onog za izdanke sve do trenutka pojave cvata.
Rezidbu maslina ne smije se obavljati nakon trenutka pune cvatnje jer bi se tada odbacilo tkivo za koje su već mobilizirani biogeni elementi i rezerve ugljikohidrata što bi bilo čisto rasipanje hranidbenih resursa. Kasna rezidba sama po sebi ne šteti stablu, ali znatno umanjuje vegetativni impuls i godišnji prirast grana. Većina maslinara vrlo brzo shvati principe rezidbe masline nakon kratke pokazne rezidbe. Najveći broj uvidi da treba prorijediti krošnju, otvoriti je iz sredine da ima dovoljno svjetla i sunca, te da treba prikraćivati izbojke i ne dozvoliti da stabla postanu previsoka. Na žalost još uvijek ima onih koji ostave previše gustu krošnju u kojoj odstrane samo vodopije. Još uvijek veliki broj maslinara ostavlja okomite umjesto bočnih izbojka. Time iz godine u godinu povećavaju visinu krošnje.


Gusta krošnja
Gusta krošnja rodi po izbojcima. Sve ono što je u sjeni neće dati rod. Osim toga gusta krošnja pogoduje razvoju bolesti paunovog oka, razvoju mediča i naseljavanju gljive čađavice.
Masline na rod najbolje je rezati od kretanja izbojaka do pune cvatnje. Zbog toga s rezidbom ne treba žuriti. Maslinari koji su slabije vični na raspoznavanje vrsta grančica neka s rezidbom započnu što kasnije. Tada će moći vidjeti koje su plodne, a koje vegetativne grane.