Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Nadaju se kako će zasaditi preko 100 tisuća stabala

04.03.2021. 12:00


Jučer je dvorište DV Radost – PO Višnjik postalo mali rasadnik cvijeća i sadnica. Oko podneva dječica su nakratko prekinula svoju igru te su u ruke prihvatili razne sadnice cvijeća, lopatice, kantice i zaputili se prema vrtu gdje su njihove vrijedne tete već dan ranije pripremile rupe za sadnju sadnica šipka i nešpule. Djeca su se s radošću prihvatila posla te su uživajući u lijepom vremenu prizivala proljeće. Vrtićari su uživali u sadnji, a usput su i učili koje to vrsta cvijeća imaju, a kako nam kažu, sigurno će reći i roditeljima da posade koji cvijet.
Za one koji su se zapitali zašto djeca sade cvijeće, od ovog je ponedjeljka, 01. ožujka, počela proljetna kampanja sadnje ‘Zasadi stablo, ne budi panj’. Vrijedne ruke mnogih vrtićara i školaraca ovih će dana saditi stabla i cvijeće na raznim lokacijama u Zadarskoj županiji te će tako oplemeniti kako dvorišta svojih vrtića i škola tako i lice cijelog grada. Kampanja »Tjedan kolektivne sadnje stabala u Hrvatskoj 2021.« trajat će do kraja ovoga tjedna, a cilj je uključivanje djece i mladih svih uzrasta te općenito cijelog građanstva u sadnju i brigu za bolje sutra.


Lani 60 tisuća stabala
Profesorica Irina Kozličić Juraga, predstavnica Udruge Zasadi stablo, ne budi panj rekla nam je nešto više o ovoj hvalevrijednoj inicijativi.
– Ovo je druga godina kako provodimo kampanju Kolektivne sadnje, prošle je godine u cijeloj Hrvatskoj bilo zasađeno 60 tisuća stabala, a nadamo se kako će ove godine ta brojka biti i barem duplo veća, govori nam Kozličić Juraga i nadodaje kako je cilj akcije, osim osvješćivanja građana za ekologiju i važnost zelenih površina, sadnja autohtonih biljaka za naše podneblje, kao što su to agrumi, šipak, oskoruše i sl.
Ovoj akciji pridružio se veliki broj vrtića te osnovnih i srednjih škola iz cijele Zadarske županije. Od dječjih vrtića uključili su se: DV Sunce, DV Radost – PO Višnjik, DV Potočnica, DV Žuto pače iz Zadra, te DV Morska vila iz Nina.
Osnovne škole koje su sudjelovale jesu OŠ Krune Krstića, OŠ Šime Budinića, OŠ Šimun Kožičića Benje, OŠ Zadarski otoci, OŠ Stanovi, OŠ Smiljevac iz Zadra, te OŠ Benkovac, OŠ Braće Ribar iz Posedarja, OŠ Valentin Klarin iz Preka, OŠ Ivan Goran Kovačić iz Lišana Ostrovičkih, OŠ Gračac, OŠ Pakoštane – PŠ Drage, OŠ Sveti Filip i Jakov, a sadnje će biti i na Velom Ižu, Silbi i Olibu, područnim školama OŠ Zadarski otoci, gdje će se posaditi po sadnica šipka.


Veliki odaziv vrtića i škola
Kampanji su se pridružile i srednje škole Gimnazija Frane Petrića, Gimnazija Vladimira Nazora, Medicinska škola Ante Kuzmanića, Prirodoslovno-grafička škola, SŠ Vice Vlatkovića iz Zadra, te SŠ Obrovac, ali i Udruga izviđača Zarus koja svojim radom uvelike zagovara brigu za okoliš, a profesorica Kozličić Juraga ponosna je na taj odaziv.
– Za provesti ovako jednu veliku kampanju potrebno je puno rada i truda, bilo je neprospavanih noći i pokoja suza radosnica, kako za mene osobno tako i za moje vrijedne pomagače, kaže profesorica Kozličić Juraga dodavši kako je iznimno zahvalna svima koji su se pridružila kampanji posebno sponzorima bez kojih ovaj projekt ne bi bio moguć.
– Htjela bih se zahvaliti našim sponzorima bez kojih ovo nikako ne bi bilo ostvarivo u Zadru i našoj županiji, a oni su: Čistoća d.o.o. Zadar, Nasadi d.o.o. Zadar, Čičvarda Šindija d.o.o. Bibinje, Magnolia d.o.o. Zadar, Vrtni centar Baković Turanj, Brala d.o.o. Posedarje, Vrtni centar Geront Kaštela i gospodin Damir Drvodjelić sa Šumarskog fakulteta u Zagrebu.
Osim profesorice Kozličić Juraga na sadnji je bila prisutna i Vesna Đili, pomoćnica direktora Sektora za zaštitu okoliša i edukaciju Čistoće Zadar, koja je istaknula kako su ovakve akcije nužne u edukaciji malih i velikih građana.
– Mi se uvijek rado odazovemo na ovakve akcije, ne samo što ih organiziramo, već i kad nam netko ponudi suradnju, kao što je to bilo u ovom slučaju. Smatram kako Čistoća mora biti prisutna uz bilo koju akciju koja se tiče očuvanja okoliša, i to ne samo one vezane uz zbrinjavanje otpada, govori Đili te nadodaje kako nije bitno djecu samo podučavati kako pravilno zbrinjavati otpad i razvrstavati ga već su bitne sve akcije koje ih uče nešto o zaštiti okoliša i očuvanju prirode.




Početi od malih nogu
U Čistoći Zadar već se dvadeset godina provode edukacije djece i mladih i ovakve akcije su izuzetno važne, naglašava Đili.
– Prema našem iskustvu jako je važno krenuti s ovakvim akcijama još od malih nogu. Djeca najlakše usvajaju nove navike, u osnovi su najotvoreniji za nove ideje, tako ako već njima usadimo navike o očuvanju okoliša onda ćemo imati, ne samo novu generaciju koja više brine o ekološkim pitanjima, već će i oni sami na indirektan način učiti svoje roditelje i starije generacije.