Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

RIBOLOV IZNENAĐENJA

04.03.2021. 13:31


S novim ulovom, donekle neobičnim za ovo doba godine javio nam se Željko Domitrović, pažljivijim čitaocima poznat po svojim ranijim, vrlo zanimljivim prijavama za Najulov.


Relaksacija prije svega
– U ribolovu se često dogode iznenađenja, pogotovo kada su u pitanju ciljani ribolovni pohodi. Ponekada su ta iznenađenja neugodna, kao kad se ide na arbune, a love se samo bugve, no ponekad i sasvim ugodno iznenade. No to je sastavni dio svakog ribolovnog doživljaja – priča nam Željko.
– Volim loviti brancine na cijelu srdelu. Zabacim sisteme i čekam. Rezultati su u pravilu sasvim zadovoljavajući, a budući da je dinamika takvog ribolova relativno spora, relaksirajući efekt je od posebnog značaja – nastavlja Željko svoju priču.


Nije penkala
– Tako sam i ovoga puta lovio bracine, sasvim opušteno, kada se struna zategla. Griz je došao negdje iza dva i pol sata iza ponoći i bio je poput klasičnog griza brancina. No čim sam kontrirao, borba je postala čudna. Riba je pod površinom, ali ne mlati glavom, očito nije brancin. Dovukavši ribu do obale, na mjesečini sam ugledao zmijoliku siluetu. Kako u ribolovu brancina ne palim lampu, kroz glavu mi je prošlo:- Opet penkala! – kako u žargonu nazivamo inače male ugore.
Ali kad sam je prihvatio podmetačem bilo mi je jasno da na udici nemam ugora nego jegulju. Baš poput zmije, glatko je izgmizala iz podmetača i počela svoj bijeg po obali. Uhvatio sam je krpom i posegnuo za nožem koji mi se upravo za ovakve situacije uvijek nalazi na pojasu, no noža tamo nije bilo jer je bio ispod kombinezona koji sam obukao. Brzo sam se snašao i škarama za rezanje ješke 'umirio' jegulju dugu 86 centimetara i tešku 1,18 kilograma.
Bio je to još jedan uspješan ribolov, začinjen ulovom iznenađenja.