Zadarski ugostitelji bez kazni, izdaju im samo upozorenja

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
NAKON OTVARANJA ŠTEKATA Gradski stožer civilne zaštite pojačao kontrole
Od ponedjeljka imamo pojačane kontrole, ali tek na pojedinim mjestima nailazimo na sitne nepravilnosti koje se na licu mjesta uklanjaju. Članovi naše postrojbe ugostiteljima pojašnjavaju propise Nacionalnog stožera, osobito o razmaku među stolovima, ističe načelnik Stožera, Ante Babić
POSTROJBA CIVILNE ZAŠTITE ZADAR
Postrojba Gradskog stožera ovih dana izdaje samo upozorenja zadarskim ugostiteljima

Nakon otvaranja štekata kafića i restorana započele su i pojačane kontrole komunalnih redara Stožera Grada Zadra. Kako se situacija na potresom pogođenim područjima popravila, u Zadar su vraćene njihove ekipe Civilne zaštite te se nadzori ugostiteljskih objekata provode u punom opsegu.
Kako saznjemo od načelnika Stožera, Ante Babića, situacija je zadovoljavajuća te nema nekih većih kršenja mjera. U praksi to znači da zadarski ugostitelji neće zaraditi kazne, već im se na licu mjesta izdaju usmena upozorenja.
- Od ponedjeljka imamo pojačane kontrole, ali tek na pojedinim mjestima nailazimo na sitne nepravilnosti koje se na licu mjesta uklanjaju. Članovi naše postrojbe ugostiteljima pojašnjavaju propise Nacionalnog stožera, osobito o razmaku među stolovima, pa mi je drago da mogu reći kako se zadarski ugostitelji u većini slučajeva pridržavaju propisa. I oni su, kao i svi naši građani, svjesni da se propisa moramo pridržavati kako se korona ne bi širila. Stoga se nadam da će, unatoč otvaranju štekata, ovako dobra situacija u Zadru i dalje ostati, kaže načelnik Gradskog stožera.

Edukacijom ih spašavaju kazni

Sa svojim timom jučer je u nadzoru bio i voditelj postrojbe Mate Lukić koji nam je, nakon kontrole povećeg broja ugostiteljskih objekata na Poluotoku, prenio najnoviju situaciju:
- Sukladno novim mjerama Nacionalnog stožera od ponedjeljka smo u redovitim kontrolama, a cilj nam je proći sve objekte na području grada. Cilj nam je kao i dosad, ponajprije edukativni te ćemo ugostitelje upoznati ili i podsjetiti na nove mjere koje su
stupile na snagu. Na ovaj ih način praktično spašavamo od kazni u slučaju da im u kontrolu dođu inspekcije nekih državnih službi. I mi ćemo, naravno, krenuti s prijavama ugostitelja koji krše propise nakon već izdanog upozorenja jer to znači da se ipak ne žele držati propisa, odnosno da naša dobra volja davanjem usmenog upozorenja i objašnjavanjem pravila nije dala nikakvih rezultata, ističe Lukić, napominjući kako im je rad sada ipak olakšan jer su se s Banovine vratile obje ekipe i od jučer su s njima u kontroli ugostiteljskih objekata.

Spriječiti porast novozaraženih

- Time ćemo tijekom čitavog dana imati pokrivene sve objekte, a najveći nam je problem nadzor u popodnevnim satima kada postaje hladnije te dio ugostitelja zatvara terase, ali im gosti ostaju sjediti u poluzatvorenim ili čak zatvorenim prostorima. Ono što nam je jako važno su i najnovije brojke novozaraženih koje, kako vidimo, postaju sve veće te nam je cilj ovim kontrolama spriječiti rast brojki do početka ljeta da nam turstička sezona ne bi bila ugrožena. Stoga i ovim putem apeliram na naše sugrađane neka budu odgovorni jer nitko ne želi da okupljanja po ugostiteljskim objektima dovedu do eventualnih konzekvenci i, ne daj Bože, vraćanja na stare mjere, upozorava voditelj postrojbe Gradskog stožera.
S obzirom da kazne ne izriču, Lukića smo pitali koliko upozorenja dnevno izreknu.
- U prosjeku bude do desetak upozorenja na nepravilnosti koje vlasnici ugostiteljskih objekata, da bi izbjegli kaznu, odmah uklanjaju. Iako je Nacionalni stožer precizirao uvjete otvaranja štekata, naši su nadzori pokazali da ima još dio ugostitelja koji s propisima nije sasvim upoznat ili su o njima informirani, ali ih zbunjuju neki detalji. Upravo zato prošli smo sve objekte kako bismo ih upoznali s najmanjim detaljima mjera stalno ih upozoravajući na kontrolu iz nekog drugog grada, a to su uglavnom inspekcije iz Zagreba i Splita, poručuje voditelj postrojbe Gradskog stožera.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno