Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Župan obišao projekte vrijedne više od 100 milijuna kuna

04.03.2021. 10:53


Župan Božidar Longin u pratnji zamjenika Šime Vickovića i pročelnika za poljoprivredu i ruralni razvoj Daniela Segarića posjetio je grad Benkovac gdje se trenutačno provode projekti u vrijednosti preko 100 milijuna kuna. U pratnji gradonačelnika Tomislava Bulića i zamjenika Tomislava Klarice obišao je neke od projekata koji će donijeti potpuno novu vizuru drugom najvećem gradu u Zadarskoj županiji.
Energetska obnova dječjeg vrtića, vatrogasnog doma i policijske postaje, niz izgrađenih nerazvrstanih cesta, vodovodna mreža, Dom kulture, Poslovna zona Benkovačko Selo, biciklističke staze i dječja igrališta samo su neki od projekata koji se grade ili su već izgrađeni, uglavnom sredstvima iz europskih i nacionalnih fondova.
Samo je prva faza projekta ‘Rekonstrukcija i uređenje stare gradske jezgre grada Benkovca’ vrijedna 16,3 milijuna kuna, od čega je više od 10 milijuna bespovratnih sredstava Europske unije. Riječ je od jednom od ukupno 12 razvojnih projekta Intervencijskog plana Grada Benkovca koji sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za Regionalni razvoj.


Intervencijski plan
– Završetkom ovog projekta stara gradska jezgra dobila je novo ruho, te novi vizualni identitet s izgrađenom novom modernom gradskom tržnicom, uređenom i energetski obnovljenom starom zgradom gradske uprave u neposrednoj blizini te kamenim popločanjem gradske šetnice. Treba naglasiti kako ovo nisu samo zgrade, ovo je novi duh grada, nova atmosfera i pokazatelj da se stvari mijenjaju te da pred Benkovcem stoje sretniji i svjetliji dani, istaknuo je gradonačelnik Bulić najavivši da je u pripremi druga faza projekta Rekonstrukcije i uređenja stare gradske jezgre u vrijednosti od devet milijuna kuna koja obuhvaća radove na izgradnji 12 stanova, ljetne pozornice i Centra za manjine.
– Kao i cijela naša županija, Benkovac je veliko gradilište. Gradonačelnik Bulić i njegovi suradnici pokazuju veliku energiju u vođenju grada i rade uistinu dobar posao. Županija njima, ali i ostalim našim jedinicama pomaže u okviru svojih mogućnosti s ciljem ravnomjernog razvoja svih naših krajeva, rekao je župan Longin dodavši da je svima posebno značajan projekt aglomeracije zadarskog zaleđa, odnosno izgradnje vodovoda i odvodnje, u koji su uključeni gradovi Benkovac i Obrovac te 13 općina.


Turistički potencijal zaobalja
Usporedno s radovima na infrastrukturi, Benkovac je sa susjednim jedinicama lokalne samouprave krenuo u turističko brendiranje osnivanjem Turističke zajednice Ravnih kotara.
– Cijelo naše zaleđe ima jedan ogroman potencijal što je posebno dokazano prošlog ljeta kada su upravo kuće na osami, od kojih većina imaju bazene, bile vrlo tražene među turistima. Uz to, krenuli smo i s brendiranjem Zadarske županije kao eno-gastro destinacije, u čemu značajnu ulogu imaju i naši vinari koji su posebno aktivni na benkovačkom području. Svaka kriza prilika je za novi početak i zato svi moramo biti proaktivni kako bismo što prije pokrenuli gospodarske aktivnosti i imali što uspješniju turističku sezonu, naglasio je župan Longin dodavši da je TZ Zadarske županije napravila i prigodan letak s lokacijama OPG-ova u kojima se mogu kupiti lokalni proizvodi i kušati domaći specijaliteti.