Napreduje najveći infrastrukturni projekt u županiji

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Sastanak o CGO-u Biljane Donje
Kao što je pojasnio direktor Perović, u Centru kapaciteta oko 88.000 tona godišnje će se prikupljati komunalni, neopasni proizvodni i građevni otpad s područja Zadarske, ali i dijela Ličko-senjske županije. Predviđena je mehaničko-biološka obrada miješanog komunalnog otpada po najvišim europskim standardima
CGO BILJANE
U obilasku CGO-a

U Zadru je u srijedu održan radni sastanak o napretku radova na županijskom Centru za gospodarenje otpadom Biljane Donje. Uz direktora Fonda Sinišu Kukića i suradnike, na sastanku su sudjelovali i župan Zadarske županije Božidar Longin, gradonačelnik Zadra Branko Dukić, zamjenik gradonačelnika Benkovca Tomislav Klarica, direktor Centra za gospodarenje otpadom Dino Perović te predstavnici izvođača, nadzora i tehničke pomoći.

Direktor Fonda je nakon sastanka i obišao radove te izrazio zadovoljstvo što projekt napreduje očekivanom dinamikom. Naime, riječ je o najvećem infrastrukturnom projektu na području Zadarske županije, koji predstavlja visokokvalitetnu i najsigurniju alternativu postojećim odlagalištima. Radovi i oprema su vrijedni čak 600 milijuna kuna, od čega će se 76% sufinancirati iz EU Kohezijskog fonda. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurao je 14% sredstava, dok će preostalih 10% vrijednosti projekta sufinancirati suvlasnici tvrtke Eko - gradovi Zadar i Benkovac te Zadarska županija.

Nakon što je krajem prošle godine u probni rad pušten CGO Bikarac, izgradnjom CGO-a Biljane Donje će do kraja godine veliki dio Dalmacije dobiti sve pretpostavke za cjeloviti sustav gospodarenja otpadom.

Kao što je pojasnio direktor Perović, u Centru kapaciteta oko 88.000 tona godišnje će se prikupljati komunalni, neopasni proizvodni i građevni otpad s područja Zadarske, ali i dijela Ličko-senjske županije. Predviđena je mehaničko-biološka obrada miješanog komunalnog otpada po najvišim europskim standardima te obrada građevinskog otpada.
Zadarski gradonačelnik Dukić istaknuo je kako će Grad Zadar i dalje ulagati u edukaciju građana, kako bi se osigurala što veća stopa odvojeno prikupljenog otpada te postigli ciljevi u skladu s načelima cirkularne ekonomije i europskim Zelenim planom.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno