Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Lopovi s broda ukrali ribičke štapove, navigacijsku opremu i alat

Autor: Suzana Bandić

03.04.2009. 22:00
Lopovi s broda ukrali ribičke štapove, navigacijsku opremu i alat

Foto: Adam VIDAS



Drski kradljivci provalili su u brod “Megabite” u uvali Dražanica te su iz njegovog potpalublja ukrali pet štapova, jednu veliku i jednu malu lampu, komplet gedora ključeva, osam signalnih baklji i brodsku “crnu kutiju”. Materijalna šteta procijenjuje se više od dvadeset tisuća kuna


Ovo mi je za dobrodošlicu. Nisam se uspio ni usidriti kako treba, a već su mi provalili u brod – našalio se na svoj račun Nenad Barić, vlasnik brodice “Megabite” u koju je provaljeno u noći s četvrtka na petak u uvali Draženica na Obali kneza Trpimira, a kojeg smo zatekli na mulu, dok je čekao policajce zbog očevida.
Ispričao nam je kako je brodicu na vez u Dražanici prebacio prije dva tjedna iz marine na Boriku zato što mu je tamo vez bio preskup. Brod “Megabite” služi mu za osobne potrebe i na njega dolazi svaki dan, a posljednji put je na njemu, kako nam je ispričao, boravio u četvrtak popodne.
– Bio sam na brodu jučer oko 17.30 sati, a nakon toga, ponovno sam došao danas oko 12.30, jer sam imao zakazan sastanak s električarem. Trebali smo se dogovoriti oko nekih radova, a sada kako stvari stoje, bit će posla i više nego sam mislio – rekao je Barić dodajući kako su mu lopovi oštetili vrata koja vode u potpalublje.
– Nisam ništa primjetio kad sam došao na mul, već tek kad sam pokušao ući u kabinu broda. Tada sam vidio da je provaljena brava na vratima koja vodi u potpalublje. Odmah sam o događaju obavijestio policiju i sada čekam da dođu obaviti očevid – ispričao nam je Barić dodajući kako su mu lopovi napravili veliku štetu te da su odnijeli što god su našli.
Naime, kako nam je ispričao, on je na brodu držao više ribičkih štapova, nešto alata i navigacijsku opremu. Lopovi su mu ukrali pet štapova, jednu veliku i jednu malu lampu, komplet gedora ključeva i osam signalnih baklji. Osim toga, drznici su mu odnijeli i skupi uređaj koji služi za lociranje broda u slučaju da potone.
– Ne znam kako se taj uređaj stručno zove, ali znam da sam ga platio oko dvije i pol tisuće dolara. Inače, svu sam tu opremu kupio u Americi gdje sam živio posljednjih 18 godina – isrpičao je Barić koji se u rodni Zadar vratio prošle godine, napominjući kako je ukupna vrijednost ukradene robe zasigurno veća od dvadeset tisuća kuna.
Sudeći po blatnjavim otiscima cipela koji su ostali na susjednim brodicama, lopovi i to najvjerojatnije njih dvojica, su se pod okriljem noći na Barićev brod ukrcali upravo preko njih. Obzirom na količinu ukradenih predmeta za pretpostaviti je i da su imali neko prijevozno sredstvo s kojim su se brzo i neopaženo udaljili s mjesta događaja. No, više o svemu znat će se po okončanju kriminalističke obrade na brodu.
Podsjetimo, to je već treća provala na brodove u uvali Dražanica u samo dva mjeseca, a posljednja provala dogodila se u veljači kada je na turistički brod “Angelina” provaljeno čak dva puta u razmaku od samo osam sati tijekom iste večeri. Počinitelji su bili odmah uhvaćeni, obzirom na to da je brod pod alarmnim nadzorom, a u cijeloj priči bilo je zanimljivo što su po dva provalnika te večeri pukom slučajnošću odabrali isti brod za svoju metu.
Samo nekoliko dana ranije bilo je provaljeno i u brod Leut koji se nalazi na vezu odmah do Angeline. Stoga, vlasnici brodova apeliraju na policiju da u tom dijelu noći pojačaju svoje ophodnje, a posebice obzirom na to da je jedan od brodova vezanih u uvali Dražanica postao okupljalište grupici mladića koji tu dolaze kako bi pili i pušili.