Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Veliki dan za Podgradinu i vinjeračke zaseoke

Autor: Velimir Brkić

03.04.2009. 22:00
Veliki dan za Podgradinu i vinjeračke zaseoke

Foto: Velimir BRKIĆ



Na izgradnji 14 kilometara duge vodovodne mreže, u Podgradini 10,4 i u vinjeračkim zaseocima 3,6 kilometara, Kalmetino ministarstvo i Fond za regionalni razvitak sudjeluju sa 7, a Općina Posedarje s 2,6 milijuna kuna. Nakon provedenog žalbenog roka, na javni natječaj Ministarstva mora, prometa i razvitka, radove izvodi zagrebačka tvrtka Vodotehnika


Jučer je bio velik dan za Podgradinu i Vinjerac. Zabrujali su građevinski strojevi, započela je dugo očekivana izgradnja 2. faze vodoopskrbe u Općini Posedarje. Riječ je o izgradnji vodoopskrbe naselja Podgradine i vinjeračkih zaseoka Žunići, Švrakići, Magaši, Srzentići i Ćoze, ukupne vrijednosti radova oko 9,6 milijuna kuna s PDV-om. Sa svim nabrojenim zaokružuje se priča oko vodovodizacije općine Posedarje. Naročito je “kamen sa srca” pao žiteljima Podgradine koji imaju vodovodnu mrežu još od 1988. godine. Međutim, devastirana je u Domovinskom ratu te nikad nije bila spojena na vodovodni sustav.
Na izgradnji 14 kilometara duge vodovodne mreže, u Podgradini 10,4 i u vinjeračkim zaseocima 3,6 kilometara, “Kalmetino” ministarstvo i Fond za regionalni razvitak sudjeluju sa 7, a Općina Posedarje s 2,6 milijuna kuna. Nakon provedenog žalbenog roka na javni natječaj Ministarstva mora, prometa i razvitka, radove izvodi zagrebačka tvrtka Vodotehnika.
Nezamislivo je da u 21. stoljeću žitelji naše općine nemaju vodu iz vodovodnih slavina. Radovi bi trebali završiti za šest mjeseci te će voda iz vodovodnih slavina u Podgradini i vinjeračkim zaseocima poteći do kraja godine, ponosno će posedarski načelnik Ivica Juričević koji je prije dvije godine najavljivao da će, ako bude sreće i uz puno rada, do kraja 2009. godine cjelokupno područje Općine Posedarje biti opskrbljeno vodom. Plan se u velikom dijelu i ostvario.
Općina Posedarje ima oko 3.500 stanovnika koji naseljavaju osam općinskih naselja na površini od 77 kilometara četvornih. Projekt vodovodizacije, 60 kilometara cjevovoda, “težak”je preko 30 milijuna kuna, dok će predviđena izgradnja novog vodoopskrbnog cjevovoda i izgradnja kanalizacijskog sustava u Posedarju iznositi oko 40 milijuna kuna.