Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Županijski vijećnici srpske manjine ostali “izvan Statuta”

Autor: Nives Rogoznica

03.04.2009. 22:00
Županijski vijećnici srpske manjine ostali “izvan Statuta”

Foto: Adam VIDAS



Osam dana prije izbora bit će objavljen konačan broj birača i tada ćemo znati treba li u ovoj Skupštini sjediti četiri, pet, ili šest predstavnika srpske nacionalne manjine. Nakon izbora će se vidjeti je li taj broj zastupljen do pune brojke te ako nije, ići će na dopunske izbore, kazao je Stanko Zrilić


Na jučerašnjoj sjednici Županijske skupštine nisu prihvaćene izmjene Statuta Zadarske županije kako bi se odredio broj vijećnika srpske nacionalnosti koji će u sljedećem sazivu u Skupštini zastupati srpsku nacionalnu manjinu.
Na prošloj sjednici Skupštine koja je trebala biti posljednja u ovom sazivu, vijećnici SDP-a zatražili su unošenje ovakve izmjene, ali Odbor za Statut i Poslovnik Županijske skupštine koji se također sastao jučer ujutro, odlučio je da Skupštini neće predložiti usvajanje ovakvih izmjena. U zapisniku sjednice Odbora stoji kako su svi nazočni članovi Odbora; Tadija Šišić, Mirko Šileš, Drago Brkić, Nediljko Žunić i Ante Sikirić u tome bili suglasni. Predsjednik Odbora Tadija Šišić ovakvu je odluku obrazložio tvrdnjom kako u ovom trenutku ne postoji relevantan pokazatelj u zastupljenosti nacionalnih manjina te je unošenje u Statut broja vijećnika srpske manjine ocijenio prejudiciranjem.
Šarić: Opstrukcija zakona
Predlagatelj izmjena Statuta Svetko Šarić (SDP) imao je, još prilikom rasprave o dnevnom redu, primjedbu na naziv točke dnevnog reda, točnije na formulaciju “razmatranje inicijative za izmjenu Statuta” te je tražio da se naziv točke promijeni u “prijedlog izmjene Statuta”. No, sedam SDP-ovih glasova “za” ostalo je usamljeno, unatoč Šarićevom pojašnjenju kako izmjena Statuta proizlazi iz Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina te je nužno Statut s njim uskladiti.
– Sve jedinice lokalne i regionalne samouprave pa tako i Zadarska županija, dobile su od Ureda državne uprave nalog da trebaju promijeniti Statut da bi se manjinskim zajednicama omogućilo da nakon izbora imaju svoje predstavnike. To su učinile sve jedinice lokalne samouprave, i Zadar, Benkovac i Obrovac, samo nije Zadarska županija, kazao je Šarić.
Predsjednik Skupštine Stanko Zrilić zatražio je očitovanje predsjednika klubova, što je Šarić ocijenio nepotrebnim ponavljajući kako izmjene Statuta nisu stvar dogovora klubova.
– Ovo je stvar zakona i ni jedna većina ne može odlučiti drukčije. O zakonu se ne glasuje. Zakon je donesen 2002. i ova ga je Skupština i u prošlom mandatu opstruirala. Izmjene Statuta trebalo je donijeti još prije prošlih izbora, kazao je Šarić.
Željko Lončar (HDZ) s govornice je pročitao zakonsku regulativu koja se odnosi na pravo nacionalnih manjina čiji udio prelazi 5 posto na zastupljenost u predstavničkim tijelima te na obvezu usklađivanja podataka popisa birača iz 2001. s onima posljednjih izbora koje je Ured državne uprave dostavio.
– Prema posljednjem popisu birača 2001. godine bilo je 5.716 građana srpske nacionalnosti što je 3,54 posto, a prema posljednjem potvrđenom popisu birača 2007., broj pripadnika srpske nacionalne manjine bio je 19.176 ili 10,94 posto. Razlika je preko 13 tisuća, kazao je Lončar dodajući i kako zakonodavac, u slučaju kada Statut nije izmijenjen predizborno, predviđa izmjenu Statuta od stane novog saziva Skupštine i to u roku od 60 dana.
Čalić: Pravo na dožupana
Inklinaciju županijske “pozicije” da izmjenu Statuta prepusti novom sazivu, Šarić je nazvao namjerom “trgovanja glasovima poslije izbora”.
– I HDZ i SDP mogu imati na listama pripadnike nacionalnih manjina, SDP uvijek i ima, a to što HDZ nema, ne znači da treba donositi ovakve odluke. Ured državne uprave je utvrdio da je prema posljednjem popisu birača bilo 10,94 posto pripadnika srpske nacionale manjine i to je neumoljiva brojka i znači da ova nacionalna manjna ima pravo na četiri ili pet predstavnika u Skupštini, odgovorio je Šarić.
Uključivši se u raspravu, predsjednik Skupštine Stanko Zrilić (HSLS) je kazao kako je jedina dilema je li korektno mijenjati Statut prije nego se utvrdi točan i konačan broj birača, a time onaj birača srpske nacionalne manjine.
– Osam dana prije izbora bit će objavljen konačan broj birača i tada ćemo znati treba li u ovoj Skupštini sjediti četiri, pet, ili šest predstavnika srpske nacionalne manjine. Nakon izbora će se vidjeti je li taj broj zastupljen do pune brojke i ako nije, ići će na dopunske izbore, kazao je Zrilić.
Zrilić je za govornicu pozvao predstavnika Vijeća srpske nacionale manjine koji kao promatrač inače nema mogućnost govoriti za govornicom Skupštine te ga je upitao hoće li nakon ovoga ostati negativan eho.
Veselko Čakić je u diplomatskom istupu ustvrdio kako će srpska nacionalana manjina imati 4 ili 5 vijećnika i nije smatrao spornim ako to bude učinjeno i na dopunskim izborima.
– Imamo tumačenje i da bismo imali pravo na jednog dožupana, kazao je obrazlažući kasnije kako se ovo tumačenje temelji na pravu o zastupljenosti u poglavarstvima koja se ukidaju.
Do bi stekla ovo pravo, potvrđeno je i Državnom izbornom povjerenstvu, nacionalna manjina mora imati minimalan udio od 15 posto.
U konačnici nije došlo do glasovanja o izmjeni Statuta u korist srpske nacionalne manjine budući da su vijećnici SDP-a, smatrajući raspravu farsom, napustili sjednicu pa su većinske stranke izglasale ostavljanje Statuta “po starom”.


 O PLINOFIKACIJI DO 15. TRAVNJA




Do 15. travnja, kada Županijska skupština mora biti raspuštena, održat će se još jedna sjednica na kojoj će vijećnici odlučivati o prihvaćanju ponude austrijske tvrtke EVN AG koja se jedina javila na natječaj za davanje koncesije za izgradnju distribucijskog sustava plinovoda i distribuciju plina na dijelu područja Zadarske županije.
Bilo je najavljeno kako će vijećnici o ponudi raspravljati jučer, ali predsjednik Županijskog povjerenstva za pripremu i provedbu javnog nadmetanja te pregled i ocjenu ponuda, zamjenik župana Đani Bunja je obrazložio kako ovo tijelo zbog opsežnosti ponude koja je napisana na 931 stranici, nije uspjelo dovršiti pregled i ocjenu ponude pa tako ni predložiti Županijskom poglavarstvu Nacrt prijedloga odluke o davanju koncesije ponuditelju nakon kojeg bi Poglavarstvo predložilo Skupštini donošenje odluke.