Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

“Deset dana bez ekrana” u Perušiću i Kaštel Starom

03.04.2011. 22:00
“Deset dana bez ekrana” u Perušiću i Kaštel Starom


U školama u Perušiću i Kaštel Starom projekt je realiziran u vremenu od 13. do 22. ožujka. U projektu je sudjelovao 71 učenik od 5. do 8. razreda, a službeni rezultati projekta i ankete za učenike i roditelje uskoro bi trebali biti poznati, kazala je Ivana Drobac, tajnica u Udruzi “Cinaz”


Projekt “Deset dana bez ekrana”, koji je prije dvije godine pokrenula zadarska Udruga za izvannastavne i izvanškolske aktivnosti “Cinaz”, nakon zadarskih do danas se proširio na još 14 osnovnih škola diljem Hrvatske.
Podsjetimo, naime, da je projekt pokrenut 2008. godine u Zadru, a uključene su bile tri ovdašnje osnovne škole i to OŠ Šimuna Kožičića Benje, OŠ Stanovi i OŠ Petra Preradovića, da bi već u školskoj godini 2010./2011. projekt krenuo dalje, a interes za uključenjem pokazale su škole iz gotovo svih županija. Poznato je da je cilj ovog projekta ukazati djeci na ovisnost o medijima te istodobno predložiti apstinenciju od korištenja triju ekrana – televizije, računala i mobitela tijekom tjedan dana.
 U projektu sve više škola
Kako doznajemo u Udruzi “Cinaz”, među školama u kojima je projekt realiziran u ovoj godini su OŠ Josipa Zorića u Dugom Selu, OŠ Perušić i OŠ “Filip Lukas” u Kaštel Starom.
– U OŠ Perušić projekt je proveden od 11. do 20. veljače, a u Kaštel Starom realiziran je u vremenu od 13. do 22. ožujka. U projektu je sudjelovao 71 učenik od 5. do 8. razreda, a službeni rezultati projekta i ankete za učenike i roditelje uskoro bi trebali biti poznati, kazala je Ivana Drobac, tajnica u Udruzi “Cinaz”, istaknuvši da su među školama koje kroz mjesec travanj ili do kraja školske godine kreću s provedbom projekta OŠ Vjekoslava Paraća i OŠ Kraljice Jelene iz Solina, OŠ Majstora Radovana iz Trogira i OŠ Kneza Mislava iz Kaštel Sućurca, OŠ “Metel Ožegović” iz Radovana iz Varaždinske županije i OŠ Pehline iz Rijeke.
Istaknula je i škole koje su također pokazale interes za projekt i koje će s realizacijom krenuti na jesen s početkom iduće školske godine. Među njima su OŠ Cavtat, OŠ Koprivnički Bregi, III. OŠ Čakovec, koja će projekt provoditi u suradnji s još tri škole s područja svoje županije, OŠ Mate Lovraka iz Zagreba, OŠ Ivana Gorana Kovačića iz Delnica i OŠ “Đuro Ester” iz Koprivnice.
Više vremena za druženje
Podsjetimo da su se tijekom provođenja projekta učenici morali suzdržavati od svih sadržaja medija koji nisu obrazovnog karaktera poput sms poruka, raznih društvenih mreža i slično, a vrijeme koje bi inače provodili ispred ekrana popunjavali su drugim aktivnostima koje su svakodnevno bilježili u dnevnik. Uz učenike su u svim ovim aktivnostima sudjelovale i cijele njihove obitelji, koje su vrijeme koje bi inače bilo provedeno pred ekranima sada iskoristili za razgovor i druženje.
Budući da su rezultati projekta provedenog u Dugom Selu predstavljeni još u veljači, poznato je da su, upravo prema tim rezultatima, djeca u Dugom Selu manje “zaražena” medijima, jer utvrđeno je da je među njima tek dva posto medijskih ovisnika. No ipak, tom je anketom dokazano da su roditelji ti koji su veći ovisnici o medijima od djece, dok je u Zadru situacija obrnuta. Poznato je, stoga, da je, zahvaljujući projektu u zadarskim školama konstatirano da je dobar dio djece, njih pet do deset posto, ovisno o ekranima, odnosno na uzorku od 270 učenika iz triju spomenutih zadarskih škola konstatirano je da njih preko 11 posto pet sati dnevno provodi ispred računala, 12 posto ih pet sati dnevno utroši gledajući televizor, dok se njih čak 25 posto, najmanje sat i pol vremena dnevno zabavlja igricama na mobitelu.