Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Gračac: Podaci upisivani u rokovnik

03.04.2011. 22:00
Gračac: Podaci upisivani u rokovnik


Naše osobne podatke popisivačica je upisivala u svoj rokovnik, a ne u obrasce, govore mještani koji su jučer poslali anonimnu prijavu o neregularnostima u Popisu stanovništva na području Gračaca dodajući kako ne žele isključiti mogućnost neke malverzacije s njihovim podacima i zahtjevajući od Povjerenstva da slučaj što prije ispita te odgovorne sankcionira. Na prijavu ih je potaknuo slučaj iz Smilčića u kojemu je popisivačica umjesto pravoslavne vjere građana upisivala grkokatoličku, a s obzirom da ne znaju što bi moglo biti upisano u obrazac ne žele da bude “slučajnih grešaka” kod prepisivanja ističući kako su se izjasnili kao katolici.
U Županijskom popisnom povjerenstvu Zadarske županije potvrdili su nam kako su dobili anonimnu dojavu o ovom slučaju te da su zatražili žurno očitovanje od Popisnog povjerenstva ispostave Gračac, kojoj je na čelu načelnik Goran Đekić. Kako su nam rekli, osim navoda da je popisivačica podatke stanovništva upisivala u privatni rokovnik, u prijavi stoji i da njena kontrolorka nema adekvatnu stručnu spremu. Ono što slijedi je da Povjerenstvo ispostave Gračac mora obaviti razgovore s popisivačicom, kontrolorkom i instruktorom te za navedenog kontrolora priložiti dokaz o stručnoj spremi. Nakon što Županijsko popisno povjerenstvo dobije podatke proslijedit će ih Državnom zavodu za statistiku koje će odlučiti o eventualnim sankcijama.
– Dobili smo prijavu iz Gračaca, prikupljamo činjenice i nakon što dobijemo cjelokupno izvješće postupit ćemo prema tome, ističu u Županijskom popisnom povjerenstvu Zadarske županije.
Istaknuli su i da bi činjenice o ovom slučaju trebale bi biti poznate tijekom današnjeg dana.
Mještani Gračaca željeli su ostati anonimni, jer kako kažu, to je malo mjesto i ne žele zbog toga doživljavati probleme s akterima ovog slučaja.
– Popisivačica nam se nije predstavila, iako je znamo iz viđenja. Nije izvadila obrasce, nego rokovnik te se opravdala kako je umorna i da bi joj za ispunjavanje obrasca trebalo 45 minuta. Popisala je sve naše podatke od OIB-a i kvadrature kuće do vjeroispovijesti u svoj rokovnik. Pitam se što bi mogla napraviti s našim podacima, a isto je napravila u cijeloj ulici, kazao nam je jedan od mještana ističući da se takve stvari ne bi smjele događati.
Popisivačica je prekršila Zakon o popisu stanovništva koji u jednom svom djelu navodi kako se posao mora obavljati savjesno, kvalitetno i odgovorno, a s obzirom na popisivanje u rokovnik evidentno je da se toga nije pridržavala te da svoj posao nije obavljala odgovorno, uz to u Zakonu stoji i da se podaci moraju upisivati u Popisnik ili Upitnik za kućanstvo.