Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Najstariji član Đirana Bore Mrva nastupio i kao pjesnik

03.04.2011. 22:00
Najstariji član Đirana Bore Mrva nastupio i kao pjesnik


Između ostaloga, “Điranice” su prošle godine obilježile stotinu godina povijesne fotografije njihovih dida i nana snimljenih na mjesnom okupljalištu kod škole, zvanom Tabela. Tamo je mladost Ugljana po tradiciji svake nedjelje poslije mise pjevala, plesala i zaljubljivala se


U subotu navečer opet je Udruga žena “Điran” iz Ugljana oduševila one koji su došli u u dvoranu ugljanskoga Doma kulture. A bilo je sve krcato i zapravo je šteta što nemaju većega prostora, jer sigurno bi bio pun svaki put kada nastupaju vrijedne pjevačko-plesne članice “Đirana”. Ove subote je bila organizirana godišnja Večer poezije, sedmi put, koliko je već prošlo od početka rada “Đirana”. Gosti “Điranica” su bili domaći pjesnici Nensi Buble i Vojko Svorcina, a prvi put javnosti se kao pjesnik predstavio i član “Đirana” Dalibor Mrva. Naime, u udruzi “Điran” djeluju kao pjevači samo dvojica muškarca Dalibor Bore Mrva i Marin Dukić.
Mnogi su znali da Bore Mrva odavno piše pjesme na ugljanskome dijalektu, ali ovaj inače najstariji član udruge koji je na pragu osamdesete godine, je prvi put i javno “prečitao” nekoliko svojih pjesama. Naravno, sve govore o nekadašnjem teškome težačkom životu u njegovim Mulinama, ali i o mjesnim svakodnevnim duhovitostima, poput zahvale domaćem tovaru. I Vojko Svorcina je kroz stihove govorio o mjesnim specifičnostima Ugljana. Jedna njegova zanimljiva pjesma se tako vraća u poslijeratno siromaštvo, kada je “baul što je poslan iz Merike posvađao svih u njegovu dvoru”. Nastupila je i Nensi Buble, ugljanska pjesnikinja koja je napisala i nekoliko pjesama za “Điran”, ali osim ugljanskih, ona se piše i o širim temama.
Gošće ove pjesničke večeri su bile i članice Udruge žena “Sveta Fume” iz Sutomišćice. One su izvele nekoliko svojih pjesama kao noviju “Ča li je lipa Sutomišćica” ili starinsku “Bile su tri sestrice”.
No, najveće zanimanje večeri ipak su bili domaćini, pjevačice i dva pjevača “Đirana”. Pod glazbenom “palicom” Marinka Ruševa ovoga puta su izveli dvije popularne dalmatinske pjesme “Zora bila” i “Ružo crvena”, toliko dobro da se komentiralo kako pjevaju poput nekog zbora. Izveli su i jednu pjesmu na talijanskome, “Guarda che sole”, koju su pjevale prošle godine na međunarodnome festivalu u Castellu di Bracianu kraj Rima.
Podsjetimo da je Udrugu žena “Điran” osnovala i vodi je uspješno Ingrid Vuchich, Ugljanka podrijetlom, a koja je rođena i donedavno živjela u Italiji. Ona je okupila Ugljanke voljne da sačuvaju i promoviraju kulturne vrijednosti ovoga velikog otočnog mjesta, osobito folklor i pjesmu. Između ostaloga, “Điranice” su prošle godine obilježile stotinu godina povijesne fotografije svojih dida i nana snimljenih na mjesnom okupljalištu kod škole, zvanom Tabela. Tamo je mladost Ugljana po tradiciji svake nedjelje poslije mise pjevala, plesala i zaljubljivala se. Prije sto godina poznati zadarski fotograf Tomaso Giovanni Burato ih je snimio, fotografija je sačuvana, a lani, 15. kolovoza Ingrid Vuchich je na istome mjestu organizirala snimanje članova udruge “Điran”.