Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Popisivačica u Smilčiću u četiri kućanstva umjesto pravoslavne upisala grkokatoličku vjeru

03.04.2011. 22:00
Popisivačica u Smilčiću u četiri kućanstva umjesto pravoslavne upisala grkokatoličku vjeru


Državni zavod za statistiku odmah je reagirao na te nepravilnosti, ispričao se građanima i ispravio nepravilnosti. Uvjereni smo da je do nepravilnosti došli iz neznanja, a ne iz nekih drugih pobuda, navode u DZS-u


Državni zavod za statistiku (DZS) potvrdio je jučer popodne Hini kako je zabilježeno nekoliko slučajeva nepravilnosti u popisu stanovništva u naselju Smilčić i općini Viškovo, istaknuvši kako su ti popisivači isključeni, a njihovi kontrolori suspendirani dok se ne utvrdi njihova eventualna odgovornost.
Naime, u navedenim su mjestima popisivači samoinicijativno sugerirali osobama da se ne izjašnjavaju kao pravoslavci.
– Istina je da su zabilježeni slučajevi nepravilnosti u naselju Smilčić i općini Viškovo. Državni zavod za statistiku odmah je reagirao na te nepravilnosti, ispričao se građanima i ispravio nepravilnosti. Uvjereni smo da je do nepravilnosti došli iz neznanja, a ne iz nekih drugih pobuda, navode u DZS-u.
Naglašavaju kako su popisivači isključeni iz Popisa stanovništva, a njihovi kontrolori suspendirani dok se ne utvrdi njihova eventualna odgovornost.
Potvrdili su i da je popisivač u Smilčiću u četiri kućanstva umjesto pravoslavne upisali grkokatoličku vjeru.
DZS se isti dan, čim je greška uočena, ispričao građanima, poništio popisnice i proveo novo popisivanje u prisustvu popisivača, kontrolora i instruktora.
Vezano za slučaj u Viškovu, DSZ ističe kako je riječ samo o jednom slučaju, u kojem je greška odmah ispravljena. “Smatramo da se nije radilo o zloj namjeri, već o neznanju, jer su narodnost i jezik bili ispravno upisani”, navode iz Državnog zavoda za statistiku.
Ističu i da slučaj u Borovom Naselju još istražuje.
 – Što se tiče upitnika na jezicima i pismima nacionalnih manjina, istina je da je bilo slučajeva u kojima ih popisivači nisu imali sa sobom, niti su ih pribavili kad su isti zatraženi. Svi su popisni centri opskrbljeni Oglednim primjercima osnovnih obrazaca na jeziku i pismu nacionalnih manjina. U međuvremenu je poslano dodatno upozorenje kako se to više ne bi ponovilo”, kažu u Zavodu.
Iz Državnog zavoda za statistiku odbacili su navode predsjednika Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorada Pupovca koji je na današnjoj konferenciji za novinare ustvrdio da su ‘pogreške učinjene u samom sastavljanju popisnog upitnika koji, unatoč sugestiji EUROSTAT-a, ne sadrži sve potrebne odgovore o etničkoj, vjerskoj i jezičnoj pripadnosti’.
– Upitnici su potpuno usklađeni s međunarodnom regulativom, Uredbama Europskog parlamenta i Vijeća europske unije te to nije razlog ovih nepravilnosti, ističu u Državnom zavodu za statistiku.
Također navode da “popisivači i sada ne mogu samovoljno nuditi sugestije. Svaki je popisivač prošao četverodnevnu obuku, položio test, a posjeduje i opsežne Upute za popisivače u kojima je detaljno objašnjeno popisivanje narodnosti i vjere. Između ostalog, u uputama jasno piše: ‘Popisivač je dužan na to pitanje upisati točno onakav odgovor kako se popisivana osoba izjasnila ‘ “, kažu iz DSZ-a u izjavi za Hinu.