Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Rohatinski: Pojedinac ne može zemlju izvući iz krize

03.04.2011. 22:00
Rohatinski: Pojedinac ne može zemlju izvući iz krize


Uvjerenje da pojedinac može zemlju izvući iz krize predstavlja jasnu poruku političkim strankama i institucijama države, i nadam se da će iz toga izvući zaključak, poručuje Željko Rohatinski
Kao što sam već u više navrata izjavio, nemam političkih ambicija i neću se kandidirati na predstojećim parlamentarnim izborima, izjavio je jučer za naš list guverner HNB-a Željko Rohatinski, komentirajući rezultate najnovije HTV-ove ankete prema kojima čak 33,7 posto građana upravo njega vidi kao osobu koja zemlju može izvući iz krize. Ovako veliko povjerenje građana, koje k tome rapidno raste (prije mjesec dana u Rohatinskog kao spasitelja iz krize vjerovalo je 13,8 posto građana) ide u prilog guvernerovim dobrim političkim izgledima ako odabere taj put, no on to dakle ponovno demantira, i to je, kaže, njegov konačni stav.
Stranačko kolo
No, jučer nam je rekao i da u svemu tome “ima nešto puno važnije, a to je rastuće uvjerenje da pojedinac može zemlju izvući iz krize.”
– To predstavlja jasnu poruku političkim strankama i institucijama države, i nadam se da će iz toga izvući odgovarajući zaključak, kako prije, tako i nakon izbora, poručuje Rohatinski, ne želeći se upuštati u daljnje komentare jer je, kaže, “sve jasno samo po sebi”.
Iz rastuće političke popularnosti hrvatskog guvernera, koji se k tome bavi “tek” monetarnim pitanjima, razvidno je da upravo Rohatinski svojim porukama i postupcima, ali prije svega svojim stručnim i moralnim autoritetom za dobar dio građana utjelovljuje kvalitete koje Hrvatskoj sada trebaju da se oporavi od duboke ekonomske i socijalne krize. Govoreći međutim o poziciji pojedinca, pri čemu je u ovom slučaju on sam taj pojedinac od kojeg se – moglo bi se reći – očekuje nemoguće, kao i o tom rastućem uvjerenju da pojedinac sam nešto ipak može učiniti, Rohatinski šalje nekoliko poruka. Prije svega, kako je rekao, političkim stranakama i državnim institucijama čiji rejting očito nije na najvišim granama ako narod sve nade polaže u jednu osobu koja je nekako izvan tog miljea i k tome djeluje sama.
Nerealna opcija
No, čini se kao da Rohatinski ovime i narodu i samom sebi objašnjava i vlastitu poziciju jer je svjestan da djeluje kao neovisni pojedinac i uhvati li se u neko “stranačko kolo” pitanje je koliko bi mu ruke bile slobodne i koliko bi uopće mogao pridonijeti, a time i opravdati povjerenje koje uživa. Jedino što bi mu dakle možda preostalo jest da se kandidira samostalno i dobije glasova dovoljno da sam formira vladu. Tu opciju očito ocjenjuje nerealnom, a na drukčije kompromise, ako je možda u nekom trenutku i bio, više definitivno nije spreman.
Već u nekoliko navrata je kazao da je kontakata s pojedinim političarima bilo, ali je ozbiljnih razgovora bilo puno manje, odnosno, reći će, bio je samo jedan ozbiljan razgovor na tu temu, onaj koji je u intervjuu našem listu spomenuo i Dražen Budiša. Budiša je između ostalog kazao da razgovori s guvernerom nisu završili s nekim decidiranim stavom, no, kazao je, uz zaključak da će se nastaviti. Rohatinski je međutim očito procijenio da se neće upuštati ni u daljnje pregovore ni u stranački život te je, kako kaže, odlučio ostati izvan politike.


 NAJPOPULARNIJI JOSIPOVIĆ I ROHATINSKI


Na rast popularnosti guvernera HNB-a i pad nepopularnosti Vlade i političara općenito ukazuje i zadnja anketa Cro-demoskop Promocije plus. Rad Vlade Jadranke Kosor u ožujku prošle godine podržavalo je 54,3 posto birača. Samo godinu dana kasnije, dakle u ožujku ove godine potpora je pala na samo 13,7 posto. U isto vrijeme, nezadovoljnih radom Vlade je čak 74,8 posto, što je dramatičan porast u odnosu na godinu dana ranije, kad ih je bilo tek 29,1 posto. HDZ stoji malo bolje nego Vlada sa 19,2 posto potpore, dok je SDP bio na 29,9 posto, pri čemu su obje stranke bile u padu u oosu na mjesec ranije. Najpozitivniji političari, prema toj anketi, bilu su Ivo Josipović, Željko Rohatinski (guverner HNB-a, koji nije političar u užem smislu), te Zoran Milanović. (J. K.)