Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Svečana sjednica 14., a misa za generale 15. travnja

03.04.2011. 22:00
Svečana sjednica 14., a misa za generale 15. travnja


Za razliku od prijašnjih godina Svečana sjednica Županijske skupštine premještena je sa subote 16. travnja, kada Dan županije zapravo jest, na četvrtak u 14. travnja, a održat će se u Arsenalu s početkom u 10 sati. Dan kasnije, 15. travnja na dan odluke u Haagu, u klaustru Sv. Frane s početkom u 10 sati održat će se sv. misa koja će biti prikazana za pravednu presudu hrvatskim generalima
Od Dana zdravlja do Dana smijeha, odnosno od 7. travnja do 4. svibnja, trajat će obilježavanje ovogodišnjih Dana Zadarske županije.
– Malo optimizma svima nam treba, rekao je župan Stipe Zrilić prilikom predstavljanja programa Dana županije.
Za razliku od prijašnjih godina Svečana sjednica Županijske skupštine premještena je sa subote 16. travnja, kada Dan županije zapravo jest, na četvrtak 14. travnja, a održat će se u Arsenalu s početkom u 10 sati.
Pozvana i Kosor
Među uzvanicima su, potvrdila je predsjednica Županijske skupštine Irena Devčić Buzov, i premijerka Jadranaka Kosor te predstavnici prijateljskih regija iz Češke, Poljske, Ukrajine i Slovačke. Tradicionalno će se tijekom svečane sjednice dodijeliti nagrade za životno djelo i godišnje nagrade Zadarske županije.
Dan kasnije 15. travnja, na dan odluke u Haagu, u klaustru Sv. Frane s početkom u 10 sati održat će se sv. misa koja će biti prikazana za pravednu presudu hrvatskim generalima.
– Programom Županijskih dana nastojalo se obuhvatiti što više mjesta, subjekata i društvenih čimbenika, a time i što više građana iz svih dijelova Zadarske županije.
Na programu je tako šest izložbi i deset sportskih događanja među kojima šahovski turnir, biciklijada, ribolovni kup, natjecanje u streljaštvu, orijentacijsko kretanje za djecu te pješačenje i nordijsko hodanje.
Kako je ovo Međunarodna godina šuma već u četvrtak će se u šumskom rezervatu Dubrava-Hanzine na Pagu održati edukativno predavanje i radionica za djecu “Šume za ljude”, a predavanje će biti ponovljeno i u utorak 12. travnja u Velikoj vijećnici Doma županije.
Monografija Zadarske županije
Nadalje, u sklopu naše suradnje s Ukrajinom u četvrtak će u Gradskoj straži održati predstavljanje knjige Jevgenija Paščenka “Od Kijeva do Poljica – tragom prastarih migracija”, među ostalim je nabrojio župan Stipe Zrilić.
Na programu je i Međunarodni ekosajam koji će se održati u Arsenalu 14. travnja, a u ovogodišnje Županijske dane “upao” je i tradicionalni koncert klape Intrade. Koncert se održava ovaj četvrtak u ŠD Krešimira Ćosića s početkom u 20 sati, a Zadarska županija u suradnji s medijima dodijelit će 100 besplatnih ulaznica.
U sklopu programa Županijskih dana je i predstavljanje DVD-a “Zadarska županija u Domovinskom ratu” u ponedjeljak 11. travnja u OŠ Šimuna Kožičića Benje čime će započeti ciklus predavanja o Domovinskom ratu u osnovnim i srednjim školama u Zadru i još nekoliko mjesta u županiji.
Tradicionalni dani Cvijeća u Sv. Filipu i Jakovu započet će 29. travnja, a od zanimljivosti još treba spomenuti i otvorenje pješačko penjačke staze Željina litica na otoku Ugljanu koje je na programu 27. travnja.
Dani županije završit će plesnom večeri u Arsenalu uz evergreen band “Zadrani”, a na večer nazvanu – “Svim generacijama…” dobrodošli su i mladi i nešto malo manje mladi žitelji županije.
Recimo još da je za organizaciju Županijskih dana 2011. godine predviđeno je 135.000 kuna.
U ovu brojku nisu uključeni novci za monografiju zadarske županije koja se pripremala kroz dvije godine i čije će se promocija održati 3. svibnja.


 PROBLEMI VEĆI KAD SE RADI O NACIONALNIM MANJINAMA


Iako nije vezano uz Županijske dane, novinari su iskoristili prigodu te župana Stipu Zrilića, ujedno i predsjednika Županijskog popisnog povjerenstva, zamolili za komentar događaja u Smilčiću kada je popisivač u rubriku vjeroispovijesti umjesto pravoslavna upisao grkokatolička vjera.
– Bitno je da je sustav reagirao. Pogreške su uvijek moguće, ali ih treba što prije ispraviti, rekao je Zrilić, dodavši da se problemi kad su nacionalne manjine u pitanju uvijek naprave i većima nego jesu.