Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Tinj – mjesto marljivih i optimističnih ljudi

03.04.2011. 22:00
Tinj – mjesto marljivih i optimističnih ljudi


Izgrađena je nova moderna škola s igralištem koja bi najesen napokon trebala otvoriti svoja vrata. Za izgradnju crkve Sv. Paškvalina, jedine neobnovljene župne crkve u Zadarskoj nadbiskupiji, sređeni su imovinskopravni odnosi i ishođena potrebna dokumentacija. Kad nadbiskup Želimir Puljić blagoslovi kamen temeljac, bit će to fešta nad feštama, uvjeravaju nas Tinjani
Ravnokotarsko selo Tinj u kojem su često boravili hrvatski kraljevi i vijećali župani, smjestilo se 13 kilometara zapadno od Benkovca na površini od 4,73 četvornih kilometara. Područje od posebne državne skrbi raštrkano u Barkanji, Gradini, Selu, Varešu i Zagradini administrativno pripada Gradu Benkovcu, dok je školska i crkvena “vlast” u Općini Polača.
– Tinj ima veoma bogatu povijest. Bio je važan centar političkog i crkvenog života starohrvatske županije Sidrage, istinsko sijelo glagoljaške pismenosti ovih krajeva. Prvi se put spominje 1059. godine u darovnici kralja Petra Krešimira IV., uvodi nas u tinjsku prošlost tajnik KUD-a Sidriga, predsjednik MO-a Tinj Krešimir Erlić.
Tinj na starohrvatskom jeziku znači ograda. Znakovito, ali i danas je ograđen bogatim poljima, kršem i novoniklim maslinicima. Pašnjaka je sve manje, a stočarstvo je uz poljodjelstvo, vinogradarstvo i voćarstvo sadašnjost i budućnost.
Pod “okupacijom” maslinika
Kako su Turci 1528. godine zauzeli starohrvatski Tinj, tako su ga danas, tvrde mještani, zauzeli maslinici.
– Kotarski serdari 7. travnja 1647. selo oslobađaju od turskih zulumčara. Hoće li se Tinj ‘osloboditi’ i po infrastrukturi te krenuti putem moderno uređenih naselja, pitanje čiji je odgovor u rukama i benkovačke gradske vlasti i tinjskog mjesnog odbora, tvrde mještani ispred dućana, tradicionalnog tinjskog okupljališta.
Benkovačka izvršna vlast i Gradsko vijeće jednoglasno su podržali apel Mjesnog odbora Tinj da se sasvim zaustavi dodjeljivanje koncesije na šumsko zemljište Vlačine u K.O. Tinj. Upućen je i dopis Ministarstvu šumarstva. U tijeku je izmjena i dopuna Prostornog plana kako bi to postalo građevinsko, a ne šumsko zemljište, govore upućeniji Tinjani.
U planu je i izgradnja mrtvačnice na mjesnom groblju pored crkve Sv. Ivana Krstitelja te obnova ostataka kule srednjovjekovnog kaštela Gradina koji se i danas vide.
U Tinju živi 500-tinjak žitelja. Tu je već 45 godina struja, a voda 40 godina. Uređena je vanjska rasvjeta, asfaltni putovi i igrališta, a selo se ponosi bogatim poljima, sočnim poljoprivrednim proizvodima i tradicijom stočarstva. Tinj ima dvije trgovine mješovite robe, otkupnu stanicu, nasade mladih maslina, Poljoprivrednu zadrugu Maraška. Kulturni i društveni život mjesta “vrti” se oko KUD-a Sidraga, večeri folklora “Tragovi sidraške županije”, MNK-a Tinj, konopaša, Poldine medovače i svakodnevne briškule ispred dućana.
Dobra demografska slika
Tinj se diči i dobrom demografskom slikom, dječjom cikom i vikom, Sv. Paškvalinom, Svim svetima i Malom Gospojinom, koju je do Domovinskog rata slavilo 150-ak pravoslavnih Tinjana…
– Strahote Domovinskog rata još se osjećaju u zraku, reći će Tinjani.
Srušena je crkva Sv. Paškvalina sa 19 metara visokim zvonikom koja je uz požrtvovnost župljana i tadašnjeg župnika don Tita Šarina izgrađena 1976. godine, zapaljen je društveni dom, zadruga i škola. U multinacionalnom selu zapaljene su ili porušene kuće i rimokatoličkih i pravoslavnih Tinjana. Obnova je uz pomoć žuljavih ruku vrijednih i radišnih mještana svoje uglavnom napravila.
– Izgrađena je nova moderna škola s igralištem koja bi najesen napokon trebala otvoriti svoja vrata. A za izgradnju crkve Sv. Paškvalina, jedine neobnovljene župne crkve u Zadarskoj nadbiskupiji, sređeni su imovinskopravni odnosi i ishođena potrebna dokumentacija. Kad nadbiskup Želimir Puljić blagoslovi kamen temeljac, bit će to fešta nad feštama, uvjeravaju nas Tinjani.
Tinj ima svoje najveće i najvrjednije bogatstvo, bez kojeg ne bi bio tako pitom, privlačan, umiljat i čaroban. To su sami Tinjani! Ponosni, gostoljubivi i vrijedni, a Tinj vole i nose u srcu.
– Tinj je hrvatska Mezopotamija, izuzetno plodna zemlja koja stoljećima hrani generacije Tinjana, govore ponosni mještani.
Već i kratka šetnja po Tinju budi nadu u bolje sutra ovoga vjekovima napaćenog naselja. Tinj, neobično mjesto posebno po svemu. Svi optimistični, puni ideja i planova.
Tinj sa svojim okruženjem predstavlja idealno mjesto za razvoj obiteljskih seoskih gospodarstava, malog i srednjeg poduzetništva, nezaobilazno odredište za ekoturizam, aktivan pa čak i avanturistički odmor.
– Doista, živimo u bogodanom prostoru, riječi su kojima nas ispratiše optimistični Tinjani.