Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Baka Marija: Uzeo mi je zadnju kunu iz kuće

03.04.2012. 22:00


– Sve što sam u kući imala, dala sam mu. Zbunio me i ustrašio da ću velike kamate platiti – sa suzama u očima ispričala je Marija Šimunić (85) iz Bibinja kojoj je u ponedjeljak lažni inkasator Elektre odnio 2,100 kuna


Ostavio me bez kune. Sve što sam u kući imala, dala sam mu. Zbunio me i ustrašio da ću velike kamate platiti – sa suzama u očima ispričala je 85-godišnja Marija Šimunić iz Bibinja kojoj je u ponedjeljak oko 12 sati na vrata pokucao sredovječni, tamnoputi muškarac, odjeven u crno odijelo i s kapom na glavi. Muškarac je baku Mariju zatekao u kuhinji u prizemlju kuće u trenutku kad je završavala s ručkom te joj s vrata odmah rekao da je on došao “za struju”. Misleći kako ga šalje Elektra za obračun kao i svake godine, baka Marija muškarca je povela u drugi dio kuće gdje joj se nalazi brojilo.
– Izvadio je neku knjigu, gledao u nju pa u sat za struju i stalno nešto na mobitel govorio. Mislila sam da to sa svojima iz Elektre priča, a onda mi je on odjednom rekao da bi trebala platiti 1,600 kuna razlike za struju i da onda nemam više ništa za platiti – ispričala nam je baka Marija koja je potom krenula na kat kuće gdje su joj bili novci. No, po vanjskom stubištu koje vodi na kat krenuo je i prevarant stalno joj nešto govoreći o skupoj i jeftinoj struji, razlici i slično. Dala mu je traženi iznos, međutim, muškarac nije otišao.
– Zastao je ispred vrata od kuće i opet nešto govorio na telefon, a onda je rekao da opet mora pogledati sat. Nakon minute, dvije rekao mi je da mi je sat star i da ga moraju promijeniti, a da i za to moram platiti 1,600 kuna. Rekla sam mu odmah da ja nemam toliko novaca, da imam još samo 500, a on je rekao da je bolje da dam i to jer da ću velike kamate platiti. Zbunio me pa sam otišla na kat po novac i dala mu zadnje što sam imala. Napomenula sam mu da me ostavlja bez kune, a on je samo promrmljao da on tu ništa ne može i onda otišao – prisjećala se baka Marija koja je tek kasnije shvatila da je prevarena. Ona je, naime, u poslijepodnevnim satima otišla kod sina koji stanuje u susjednoj kući jer se zabrinula koliki bi njemu i njegovoj obitelji mogao biti račun ako je ona sama platila 1,600 kuna.
Zadarski policajci sada pokušavaju ući u trag prevarantu i upozoravaju građane na oprez te da ne puštaju nepoznate osobe u kuću. Ukoliko ih ipak puste, od njih bi trebali tražiti da im se legitimiraju te da, prije no što im daju novac, obavezno zatraže račun.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU ZADARSKOG LISTA