Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Bratulić: Križ označava sve ono što je u nama

03.04.2012. 22:00
Bratulić: Križ označava sve ono što je u nama


“Kršćanin i križ idu zajedno, kršćanin cijelog života mora nositi križ kao Isus. Križ označava sve ono što je u nama i križom nastojimo popraviti svijet”, rekao je akademik Bratulić


Dodjelom nagrade “Andrija Buvina” za izniman doprinos razvoju kršanske kulture akademiku Josipu Bratuliću u utorak je u Splitu završena 8. međunarodna manifestacija “Dani kršćanske kulture” na kojoj je za 11 dana trajanja organizirano više od 70 događanja u Splitu, Dubrovniku, Šibeniku i Zadru uz angažman više od 300 sudionika.
Zahvaljujući na nagradi, koju mu je predao akademski kipar Kuzma Kovačić, akademik Josip Bratulić je istaknuo  kako se ne trebamo plašiti izgrađivati našu hrvatsku kulturu prožetu kršćanskim vrijednostima. Biti kršćanin je izazov”, naglasio je akademik Bratulić. Po njegovim riječima, Krist je povezan s drugim znakom kršćanstva-križom.
“Kršćanin i križ idu zajedno, kršćanin cijelog života mora nositi križ kao Isus. Križ označava sve ono što je u nama i križom nastojimo popraviti svijet”, rekao je akademik Bratulić. Također je kazao kako ga raduje što je Split zahvaćen krćanskom kulturom koja je oblikovala hrvatski narod.
Organizator “Dana kršćanske kulture” je splitska nakladnička kuća Verbum, a njen glavni urednik Petar Balta je obrazlažući odluku da se nagrada “Andrija Buvina” za izniman doprinos razvoju kršćanske kulture ove godine dodijeli akademiku Bratuliću  istaknuo je kako je cjelokupan Bratulićev angažman prožet kršćanskom kulturom.
“Akademik Bratulić je hodajuća kršćanska kultura i kao vrhunski intelektualac zaslužio je ovu nagradu”, naglasio je Balta.
Po Baltinim riječima, akademik Bratulić je obogatio kršćansku kulturu u Hrvata istražujući Ćirila i Metodija, te proučavajući hrvatsku književnost koja je bila povezana s katoličkim autorima, a priredio je i djelo “Biblija u Hrvata”.
“Akademik Bratulić je u tri mandata bio predsjednik Matice Hrvatske i pritom pokazao veliku otvorenost prema kršćanskoj kulturi”, kazao je Balta dodavši kako je akademik Bratulić zaslužan i za isložbu slika “Hrvati i kršćanstvo” održanu u Vatikanu 1997. godine, a kojom je hrvatska baština pokazana svijetu.
Nadbiskup splitsko-makarski Marin Barišić je istaknuo kako je kršćanska kultura “dijalog čovjeka i Boga, i ona slavi Boga a služi čovjeku”. Zauzevši se za evangelizaciju kulture nadbiskup Barišić je rekao kako se “ponekad događa da kulturu zatvaramo u sebe, ali to slabi kulturu”.
Ravnatelj nakladničke kuće Miro Radalj je zatvarajući manifestaciju istaknuo kako je pozitivno iznenađen “koliko vrela kršćanske kulture izvire na događanjima ‘Dana kršćanske kulture’”.
Podsjetio je kako je nedavno umro splitski muzikolog Ljubo Stipišić, jedan od dosadašnjih laureata nagrade “Andrija Buvina” za izniman doprinos razvoju kršćanske kulture.
“Ljubo Stipišić će zauvijek ostati dio ove manifestacije”, istaknuo je Radalj.