Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Brže do operacije kukova

03.04.2012. 22:00
Brže do operacije kukova


Temeljni cilj akcije je smanjenje listi čekanja za preglede i operativne zahvate, a prvenstveno za ugradnju endoproteza zgloba kuka. Akcijom se pruža mogućnost pacijentima da brže i jednostavnije dođu do rješenja svog zdravstvenog problema, kazao je dr. Korčulanin


Specijalna bolnica za ortopediju Biograd na Moru i ove godine provodi akciju pod nazivom “Tjedan bolesti kukova”. Rečeno je to na konferenciji za medije u biogradskoj gradskoj vijećnici u nazočnosti biogradskog dogradonačelnika Marijana Stopfera koji je izrazio zadovoljstvo ovom akcijom, a o samoj akciji i njezinoj provedbi govorio je jedan od njezinih voditelja dr. Lukša Korčulanin.
– Temeljni cilj akcije je smanjenje listi čekanja za preglede i operativne zahvate, a prvenstveno za ugradnju endoproteza zgloba kuka. Specijalna bolnica kao takva, ovom akcijom pruža mogućnost brojnim pacijentima diljem Hrvatske da brže i jednostavnije dođu do rješenja svog zdravstvenog problema, kazao je dr. Korčulanin dodajući da je to pokazala i prva takva akcija uz pomoć Hrvatske liječničke komore i biogradske gradske uprave.
– Iznimno smo zadovoljni odazivom i rezultatima jer je za oko tjedan dana akcije pregledano više od 200 pacijenta te operirano njih 40-ak. Valja naglasiti da su sve operacije izvršene u kratkom roku, zahvati su obavljeni tijekom travnja i svibnja, tako da su pacijenti po završenoj predoperativnoj obradi dolazili na operaciju u roku nekoliko tjedana. Posebno naglašavam da se postoperativni tijek odvijao u najboljem redu te smo dobili i visoke ocjene za kvalitetu bolničke skrbi, istaknuo je dr. Korčulanin dodavši da je, ako se u Hrvatskoj godišnje ugradi oko 4.000 proteza zgloba kuka, lako izračunati kako je akcija u samo tjedan dana smanjila listu čekanja za 1%.
– Ponukani uspješnom prošlogodišnjom akcijom odlučili smo je provesti i ove godine. Ovogodišnja akcija održat će se od 10. do 20. travnja, a pacijenti iz čitave Hrvatske na preglede će dolaziti s uputnicom liječnika opće medicine i to na zakazani termin. Kako bismo udovolji sve većem interesu, ove godine planiramo udvostručiti broj pregleda, točnije planiramo rad dvije ortopedske ambulante, najavio je dr. Korčulanin dodajući da se kao i lani pacijenti i sada mogu javljati telefonom, a bit će im zakazan slobodan termin i to u poslijepodnevnim satima, izvan uobičajenog radnog vremena te će im se nakon pregleda dati smjernice o daljnjem liječenju.
– Ovom prigodom svakako moram naglasiti da se u našoj bolnici ugrađuju visokokvalitetne LIMA bescementne proteze te ne primjenjujemo takozvane ASR proteze zbog čije se navodne štetnosti digla velika medijska prašina, zaključio je dr. Korčulanin.
Svi pacijenti, kako se čulo na konferenciji za novinare, mogu se naručivati za preglede već sada pa sve do početka rada timova u bolnici i to na brojeve mobitela voditelja akcije dr. Korčulanina (0994181851) i dr. Gorana Varde (0998421277). Sve potrebne informacije bit će dostupne i na web stranici Specijalne bolnice za ortopediju Biograd na Moru.