Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Darko Milinović zaustavio hitnu smjenu Jadranke Kosor

03.04.2012. 22:00
Darko Milinović zaustavio hitnu smjenu Jadranke Kosor


Stav Darka Milinovića bio je da bi traženje ostavke stavilo Kosor u poziciju žrtve, a šefica HDZ-a i inzistira da postoji urota protiv nje


Malo je nedostajalo da dio članova HDZ-ovog predsjedništva prošlog petka zatraži ostavku predsjednice Jadranke Kosor. Nakon što je ona na konferenciji za novinare u prostorijama svojeg izbornog stožera iznenadno iznijela prijedlog da se odgode izbori za predsjednika stranke i onda se organiziraju prema modelu “jedan član, jedan glas”, njezini protivnici u predsjedništvu raspravljali su kako će reagirati. I
većina ih je, neslužbeno doznajemo, tvrdila da je jedini mogući odgovor na inicijativu Jadranke Kosor za izmjenu izbornih pravila, isticanje zahtjeva za njezinu ostavku. No, nekolicina od 12, od ukupno 19 članova predsjedništva, koji su smatrali da je “predsjednica ovaj put zaista prešla mjeru”, ipak je procjenjivala da je traženje ostavke Jadranke Kosor bilo preradikalno. Na taj su način, doznajemo, razmišljali, primjerice, Ivan Šuker i Petar Selem. Ni zamjenik predsjednice HDZ-a Darko Milinović nije podržao ovakav pristup, ali iz drugog razloga.
Predsjednički protukandidat Jadranke Kosor zastupao je u tim razgovorima stav da bi traženje ostavke stavilo nju u poziciju žrtve, a predsjednica HDZ-a neprestano upravo i inzistira na tome da postoji nekakva urota protiv nje. S obzirom na želju da protiv Jadranke Kosor i njezine ideje o odgodi izbora za predsjednika HDZ-a istupi što više članova predsjedništva, kao kompromisno rješenje dogovoreno je da se postavi zahtjev za hitno sazivanje sjednice predsjedništva.
– Bili smo fleksibilni jer smo htjeli okupiti što više članova predsjedništva. Zato smo, premda je njezin prijedlog bio takvog karaktera da je doista zasluživao smjenu, odustali od traženja ostavke. I na kraju smo dobro postupili, rekao nam je jučer jedan član predsjedništva koji se prije pet dana zalagao da se Jadranki Kosor uputi poziv da podnese ostavku.
Nakon što je u petak poslijepodne postignut konsenzus, Darko Milinović, Ivan Jarnjak, Andrija Hebrang, Božidar Kalmeta, Ivan Šuker, Gordan Jandroković, Jasen Mesić, Marina Matulović Dropulić, Branko Vukelić, Davor Stier, Petar Selem i Katarina Fuček zatražili su da se do srijede sastane predsjedništvo. Danas će se doista održati sjednica HDZ, ali ne kao posljedica inicijative dvanaestorke, već u skladu s nedavnim dogovorom da će predsjedništvo zasjedati svaki tjedan.


 I KUJUNDŽIĆ BIO ZA “JEDAN ČLAN – JEDAN GLAS”




U petak je jedan od predsjedničkih kandidata, Milan Kujundžić, pozvao Jadranku Kosor da odstupi. Ona to, naravno, nije učinila. Kujundžić je zanimljiv i zbog toga što je 23. siječnja, na dan kad su predsjedništvo i nacionalno vijeće trebali donijeti odluku u unutarstranačkim izborima, poslao mail Jadranki Kosor u kojem je zagovarao upravo ono što je predsjednica stranke predložila neki dan. “Gospođa Kosor i gospodin Bačić već su govorili da je stranka jaka koliko je jako članstvo, a ne vodstvo stranke i da će biti izravno biranje po modelu jedan član – jedan glas. Međutim, članovi stranke do sada to nisu osjetili i zbog toga očekuju da više nema razloga o tome pričati, već da to trebamo učiniti sada, danas, a ne sutra kad prođu još jedni izbori u kojima opet može biti toliko toga nedemokratskog, namještenog, dirigiranog, trgovačkog… Predlažem da na današnjim sjednicama donesete odluku o tome. Znam da postoje određene statutarne prepreke, međutim, one ne mogu biti isprika. Ako to istinski želimo, a vjerujem da želimo, onda ne odgađajmo to za neke druge izbore i neke druge ljude”, napisao je između ostaloga Kujundžić u svojem mailu. No, kako nam je jučer rekao, Kosor nije ga ni proslijedila ostalim članovima predsjedništva, pa nije ni raspravljano da se model jedan član, jedan glas inaugurira odmah na startu izbora.