Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Jugo i kiša do Uskrsa

03.04.2012. 22:00
Jugo i kiša do Uskrsa


Meteorolog Duško Kraljev, pojašnjava da je u noći s ponedjeljka na utorak, na zadarskom području palo 7 litara kiše po metru četvornom


Nakon sto sušnih dana, u Zadru je konačno pala kiša! Kišno vrijeme i južina, koja puše po levantu, zbog čega se spustila temperatura zraka, potrajat će do Uskrsa, odnosno kraja tjedna.
Meteorolog Duško Kraljev pojašnjava da je u noći s ponedjeljka na utorak na zadarskom području palo 7 litara kiše po metru četvornom. Dobra je vijest, kako kaže Kraljev, da će do Uskrsa pasti još kiše, a dugoročne prognoze najavljuju oborine i sredinom mjeseca.
– Prave kiše u Zadru nije bilo 100 dana. Sada je palo 7 litara kiše po metru četvornom. Iako to nisu obilne padaline, na ovogodišnji siječanj, veljaču i ožujak, to je gotovo mjesečni prosjek za prva tri mjeseca ove godine, kaže Duško Kraljev, pojašnjavajući da je u prva tri mjeseca ove godine palo svega 29 litara kiše po metru četvornom.
Uobičajeni prosjek za siječanj, veljaču i ožujak je 200 litara kiše po metru četvornom, a na zadarskom području ove je godine u prvom tromjesečju palo svega 29 litara kiše. Najkritičniji je bio ožujak, kada je palo svega 0,2 litre kiše po metru četvornom.
Zbog suše u zimskim mjesecima, kakva se ne pamti godinama, poljoprivrednici su već počeli zbrajati štete te očajavati nad suhom zemljom, koritima bez vode, jezerima na minimumu… Prva travanjska kiša i obećavajuće prognoze bude nadu.
– Jugo, koje puše po levantu, i kiša snizili su temperature zraka. No, one će rasti prema kraju tjedna. Jugo će puhati do Uskrsa, no ne veliko, a do tada se možemo nadati i kiši, govori Kraljev dodajući da se stabilizacija vremena očekuje nakon Uskrsa.
Nakon prvog kišnog tjedna, nove oborine se očekuju sredinom mjeseca.