Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Medviđa dobila ime po jami, a Zelengrad po utvrdi

03.04.2012. 22:00
Medviđa dobila ime po jami, a Zelengrad po utvrdi


Mitrović je govorio i o podrijetlu imena Medviđa za koje se često misli da je dobila ime po harambaši Medi Milkoviću, što ne smatra točnim, nego je mjesto prije nazvano po Medviđoj jami. Za Zelengrad je kazano da je od davnine postojala utvrda s tim imenom


U prostorijama Gradske knjižnice Zadar Ogranak Ploča održano je predstavljanje knjige Ivana Mitrovića “Povijest Hrvata Krmpota, Medviđe i Zelengrada” o kojoj je govorio sam autor, a prije toga je okupljene pozdravila voditeljica knjižnice, Biserka Kulaš koja je kazala kako je ovo prvi put da se u prostorijama ove knjižnice održava predstavljanje knjige.
“Povijest Hrvata Krmpota, Medviđe i Zelengrada” knjiga je u kojoj se prikazuje povijest ovoga dijela Bukovice od liburnskih vremena kada se tu nalazilo naselje Sidrona pa sve do kraja dvadesetog stoljeća.
– Dio knjige je posvećen doseljenju Hrvata na područje Dalmacije, pri čemu je bitno da se u Medviđi susjednom selu Parčići nalazi crkva sv. Ilije, katolička crkva iz XII., a neki kažu i XI. pa i ranijih stoljeća. Što je prava istina, o tom po tom, ali tamo se nalazi veliki broj starohrvatskih narodnih spomenika – stećaka za koje je opće poznato da su pratioci hrvatskog naroda koji je ispred Turaka iselio iz Bosne i Hercegovine, uglavnom Hercegovine, kazao nam je Ivan Mitrović.
– Treći dio je razdoblje turske okupacije i tri velike seobe gdje su ljudi bili smješteni na zrinsko-frankopanskim posjedima u Liču, u Gorskom kotaru, a zatim kada je došla druga seoba iz Krmpota, više u Liču nije bilo mjesta pa su se naselili od Liča prema moru i naselili su prostor današnjih Krmpota. Taj se prostor prije nije tako zvao nego su mu upravo doseljenici iz prve ili druge seobe dali naziv po mjestu iz kojeg su došli, u Bukovici kod Obrovca. Tu sam povezao stare i nove Krmpote i uz pomoć jednog profesora iz Senja došao do, na latinskom pisane molbe, Krmpoćana koji su je pisali kralju Rudolfu II. da im dodijeli časti jer su oni iz plemenitih obitelji, a Zrinski i Frankopani su ih htjeli sebi kao kmetove, što njima nije odgovaralo, pogotovo što su zaslužili plemićki naziv, ističe Mitrović.
Mitrović je govorio i o podrijetlu imena Medviđa za koje se često misli da je dobila ime po harambaši Medi Milkoviću, što ne smatra točnim, nego je mjesto prije nazvano po Medviđoj jami. Za Zelengrad je kazano da je od davnine postojala utvrda s tim imenom zahvaljujući kojoj se ovo mjesto nalazi na svim starim zemljopisno-vojnim kartama hrvatsko-ugarskog kraljevstva i Mletačke Republike s početka XVI. stoljeća.
Osim starije prošlosti, na predstavljanju je bilo posebno govora o povijesti i stradanju ovih krajeva tijekom II. svjetskog rata o čemu su mnogi podaci prvi put objavljeni u ovoj knjizi i za koje je publika pokazala iznimno zanimanje, posebice za brojne civilne žrtve četničkog terora.