Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Predsjedništvo HDZ-a: Izborni proces po postojećim pravilima

03.04.2012. 22:00
Predsjedništvo HDZ-a: Izborni proces po postojećim pravilima


Predsjedništvo Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) jednoglasno je donijelo odluku da se izborni proces, koji će biti završen 20. svibnja 2012., provede po postojećim pravilima, priopćeno je danas iz te stranke nakon višesatnog zasjednja Predsjedništva HDZ-a.
Donijet je i zaključak o prihvaćanju inicijative za izmjenu Statuta HDZ-a po kojoj će se čelna osoba stranke birati prema načelu jedan član jedan glas u slijedećem izbornom ciklusu.
Predsjedništvo HDZ-a donijelo je Odluku o pokretanju postupka za smjenu ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića.
Predsjedništvo je također imenovalo Povjerenstvo u sastavu: Emil Tomljanović, Vladimir Šeks, Branko Bačić, Damir Sesvečan, Davorin Mlakar, Dražen Bošnjaković, Branko Vukelić, Ana Lovrin i Ivan Jarnjak koje će inicijativu za izbor čelne osobe HDZ-a prema načelu jedan član jedan glas, kao i sve ostale prijedloge razmotriti te ih uputiti na prihvaćanje u redovitoj proceduri, stoji u priopćenju koje je potpisala glasnogovornica stranke Sunčana Glavak.
Kujundžić: Kosor bi trebala dati ostavku
Kandidat za predsjednika HDZ-a Milan Kujundžić rekao je da bi, nakon današnje odluke Predsjedništva HDZ-a da se izbori koji će biti završeni 20. svibnja provedu po postojećim pravilima, predsjednica stranke Jadranka Kosor i njezini najbliži suradnici trebali dati ostavku.
“Nakon današnjeg debakla i sramote koju su doživjeli vjerujem da će predsjednica Kosor i njezini najbliži suradnici crvenog lica i posramljeni dati ostavke i time prestati nanositi štetu ugledu HDZ-a”, kazao je Kujundžić.
Istaknuo je da će 20. svibnja doći drugi koji će znati demokratizirati HDZ, vratiti njegovu snagu, ugled i nacionalni ponos te matičnu demokratsku stranku hrvatskog naroda dovesti na mjesto koje je imala tj. na mjesto stranke koja će znati pobijediti na lokalnim, predsjedničkim i parlamentarnim izborima a iznad svega koja će znati izvući hrvatski narod iz dužničkog ropstva te pokrenuti gospodarstvo i riješiti problem nezaposlenosti i zauvijek ukinuti siromaštvo hrvatskog čovjeka.
Kujundžić ističe da je bilo nečuveno i nezapamćeno da je netko došao na ideju usred izborne procedure mijenjati pravila igre “to nikada u demokraciji nije viđeno”, ocijenio je. Time je zapravo, smatra Kujundžić, Kosor pokazala da ne poznaje demokraciju ili je htjela uvrijediti članove HDZ-a, članove predsjedništva i hrvatski narod misleći da smo, kako je rekao mi svi glupi.
Podsjetio je da je 23. siječnja 2012. prije početka izborne kampanje poslao pismo predsjednici Kosor i glavnom tajniku Branku Bačiću u kojem ih je zamolio da ga proslijede Predsjedništvu HDZ-a i Nacionalnom vijeću i time započnu promjenu Statuta tj. primjenu izbornog modela po načelu jedan član jedan glas. Dodao je da su oni to pismo zatajili te ga nisu poslali niti Predsjedništvu ni Nacionalnom vijeću.
“Sada kad vide da gube oni bi u svojim igrama mijenjali pravila što nema nigdje u svijetu” kazao je Kujundžić.
Milošević za izbore po postojećim pravilima
Domagoj Ivan Milošević, kandidat za predsjednika HDZ-a, pozdravio je današnju odluku Predsjedništva HDZ-a da se izborni proces, koji će biti završen 20. svibnja, provede po postojećim pravilima.
“Pozdravljam odluku Predsjedništva koje je na taj način spasilo ugled stranke i demokratska načela na kojima mora počivati svako ozbiljno političko djelovanje”, istaknuo je Milošević u priopćenju.
Izrazio je i zadovoljstvo što su se, kako je naveo, gospođa Kosor i gospodin Milinović usuglasili s rješenjem koje je predložio odmah na početku.
Prgomet: Odluka Predsjedništva HDZ jedina je logična
Kandidat za predsjednika HDZ-a Drago Prgomet rekao je kako je današnja odluka Predsjedništva HDZ-a da se izborni proces, koji će biti završen 20. svibnja, provede po postojećim pravilima jedina logična u ovom trenutku.
“Status HDZ-a je nakon ovih izbora neminovno promijeniti i između ostalog uvesti načelo da se čelna osoba stranke bira po načelu jedan član jedan glas. Po novom Statutu izbore bi trebalo provesti već iduće godine nakon lokalnih izbora” rekao je Prgomet za Hinu komentirajući današnju odluku Predsjedništva HDZ-a.