Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Uskrsna čestitka: “Uskrsnuće je najsnažnije vrelo našeg optimizma i nade”

03.04.2012. 22:00
Uskrsna čestitka: “Uskrsnuće je najsnažnije vrelo našeg optimizma i nade”


“Zašto je Crkva tako raspjevana na uskrsno jutro?!  Čemu veselje kad smo ovih  dana, osobito na Veliki Petak, s bolom u duši pratili  Isusa na njegovom krvavom  putu?! Biblijska izvješća o  kojima smo razmišljali kroz  vrijeme korizme, kao da nam  žele protumačiti značenje te  radosti. Nakon kalvarijske  drame, mala skupina Isusovih učenika proživljava  tužne trenutke straha i razočaranja. Posebno su to lijepo ispovijedila dvojica  učenika na putu u Emaus: ‘A  mi se nadasmo’. Zbog toga je  vrijeme dramatičnog poslijepodneva na Veliki Petak,  kao i jutarnji subotnji muk,  bilo neobično turobno i bez  perspektive. I dok učenici u  strahu, zaključani u dvorani  Posljednje večere, kukaju,  dvoume se, ne shvaćaju i  zdvajaju, dotle Židovi osiguravaju grob sa stražom da  ne bi slučajno tkogod od njegovih došao i ukrao ga, pa  onda kazao da je uskrsnuo.  Kakva besmislica: vidjeli su  kako umire u bolovima, proboli su mu srce kako bi se  uvjerili da je doista preminuo. A sada postavljaju  stražu i izmišljaju konstrukcije o mogućem dolasku da  ga netko od njegovih ukrade  pa kaže da je uskrsnuo”, stoji u uskrsnoj čestitci zadarskog nadbiskupa mons. Želimira Puljića.
“I dok umrli Krist ponovno zadaje muke i probleme neprijateljima njegovim, događaj ‘ranoga jutra’  probudio je nadu njegovim  prijateljima i razveselio  njihova srca. Isus je, naime,  pokazao svoju božansku  moć. Pod križem su mu dobacivali: ‘Ako si Sin Božji  siđi pa ćemo ti vjerovati’. On  je doista pokazao da je Sin  Božji. Ali, ne na zahtjev  Židova, već kad je sam htio.  Upravo kad su se najmanje  nadali: ‘U ranu zoru, još za  mraka’. Iako smo se radi Isusove muke, procesa i umiranja čudili i pitali zašto je  Bog pripustio da u tom procesu nastrada, uskrsno nam  jutro pokazuje kako Bog ne  može izgubiti. Bog nikada ne  gubi bitaka. On uvijek ima  zadnju riječ. Svetkovinom  Uskrsa mi zapravo slavimo  tu njegovu slavnu pobjedu:  pobjedu svjetla nad tamom,  pobjedu ljubavi nad zlobom,  istine nad lažima i duha nad  materijom. Zbog toga i pjevamo: ‘Veseli se i raduj se,  Božji narode. Gospodin je  uskrsnuo, aleluja!’ Uskrsnuli  Krist je nepomućeno svjetlo  u povijesti ljudskog mraka i  tame. On je njezino središte i  njezino raskrižje. On je njezin smisao i njezino otkupljenje. Nema, uistinu, pod  nebom drugog imena dana  ljudima po kojem se  možemo spasiti, osim imena  Isusa Krista (Dj 4,12).
Kristovo uskrsnuće nije  samo predmet povijesne autentičnosti, nego i predmet  vjere koja nadilazi ljudske  moći. Ono je zahvat samoga  Boga u zemaljsku stvarnost.  Zato ono postaje kamenom  temeljcem apostolskog naviještanja. Na početku  trećeg tisućljeća Crkva zadarska svjedoči i propovijeda istu radosnu vijest  našega spasenja: Uskrsnuo  je kako je rekao, aleluja! Ponešena snagom Duha Svetoga, ona upire svoj pogled  prema nebu te pjeva usrdno i  žarko: ‘Znamo da si doistine,  uskrsnuo Božji Sine!’ U toj  vjeri sve vas, koji se radujete  Uskrsu, od srca pozdravljam  i želim sretne uskrsne blagdane! Isus, gospodar života i  smrti, upućuje nam i danas  utješne riječi: ‘Ne bojte se, ja sam pobijedio svijet. Ja sam  uskrsnuće i život. Tko vjeruje u mene, živjet će ako i  umre’. Njegovo je uskrsnuće najsnažnije vrelo našeg optimizma i nade. To je ključni  događaj povijesti i ljudskih  sudbina. I nije neka ‘utješna  filozofija’ za slabe i naivne.  Njezin objekt vjere nije povijest, nego nadpovijest, kojom se ‘nadamo i protiv nade’. Ispunjeni uskrsnom nadom i radošću kršćani se ne daju slomiti, niti zbuniti. U toj uskrsnoj nadi želim blagoslovljene blagdane s  evanđeoskim pozdravom:  Uskrsnuo je Gospodin doista, aleluja!”
mons. Želimir Puljić
zadarski nadbiskup