Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Eko dani prerasli granice škole

Autor: Vanja Mirčeta

03.04.2013. 22:00
Eko dani prerasli granice škole

Foto: Adam VIDAS



Cilj škole nikada ne bi trebao biti da se zatvara unutar svoja četiri zida, njena je svrha da se što više otvara prema van i potiče neke aktivnosti, dobre ideje i sl. Iako je škola ostala organizator ove manifestacije nakon svih ovih godina, htjeli smo uključiti i ostale, ističe Končurat


 Tradicionalno, već dvanaestu godinu za redom od 2002. godine održavaju se Eko dani velika ekološka manifestacija Prirodoslovno-grafičke škole koja će trajati od 17. do 22. travnja.
Edo Končurat, predsjednik Organizacijskog odbora Eko dana ističe kako je prvobitna ideja u organizaciji ove akcije bila podizanje svijesti u području ekologije.
Pridobivanje istomišljenika
– Već dvanaest godina organiziramo ovu manifestaciju s ciljem podizanja ekološke svijesti učenika, ali i svih građana. Radi se o jednom školskom događaju koji se s vremenom proširio na lokalnu zajednicu. Svi koji u njemu žele sudjelovati su dobrodošli. U manifestaciji sudjeluju učenici osnovnih i srednjih škola, studenti, udruge koje se bave problemima zaštite okoliša te svo ostalo građanstvo. Za vrijeme Eko dana održavat će se kao i svake godine razna predavanja, tribine, izložbe, biciklijada, projekcije filmova, poetske večeri, sportski turniri, eko akcije te zabavno glazbeni program. Što se tiče ovogodišnjeg programa on će se do 17. travnja još nadopuniti, no glavnina programa je utvrđena, kaže Končurat.
Eko dani su počeli kao skromna školska manifestacija u trajanju od dva dana, a bila je isključivo vezana za svoje učenike i školu kao instituciju.
– Cilj škole nikada ne bi trebao biti da se zatvara unutar svoja četiri zida, njena je svrha da se što više otvara prema van i potiče neke aktivnosti, dobre ideje i sl. Iako je škola ostala organizator ove manifestacije nakon svih ovih godina, htjeli smo uključiti i ostale. Tako se polako širila ona prvobitna bazna ideja. Da je ostala u zatvorenom, uskom krugu unutar same škole cijela akcija ne bi imala velikog odjeka, dakle niti pravog smisla. Polako, s godinama smo širili program te su nam se tako pridruživali drugi istomišljenici. Danas mogu reći, osim što surađujemo sa lokalnom zajednicom svoje djelovanje smo proširili i na udruge iz drugih gradova s kojima danas uspješno surađujemo na projektima, kaže Končurat.
“More života” i “Zelena rapsodija”
Manifestacija počinje u srijedu, 17. travnja nizom događanja. U Prirodoslovno-grafičkoj školi u 13 sati je otvorenje Eko dana. Nakon toga u 13.20 sati slijedi izložba fotografija učenika osnovnih i srednjih škola “More života” te poetsko-glazbena večer “Zelena rapsodija” učenika Prirodoslovne-grafičke škole i njihovih gostiju, glumaca, pjevača, svirača, itd. s početkom u 20.30 sati u konobi Na po ure.
U četvrtak 18. travnja u 11 sati je akcija sadnje stabla “Stablo za budućnost” u kojoj sudjeluju učenici ekološkog smjera Prirodoslovno-grafičke škole i polaznici dječjeg vrtića “Galeb”. U 13 sati izvlače se parovi za turnir u odbojci dok se u 18 sati u MAS-u održava tribina s temom “Biciklističke staze-san ili java” – projekcija kratkog filma o problemima vožnje bicikla u Zadru. Navečer, s početkom u 20 sati u caffe baru Gina otvorit će se izložba fotografija “Profesori umjetnici”, a naslov izložbe je “More života”. U četvrtak u poslijepodnevnim satima, točnije u 17 sati započinje velika tradicionalna proljetna biciklijada “Jedan auto manje” koja iz godine u godinu raste. Start je u 17 sati na Puntamici kod Ekonomsko-birotehničke škole, a cilj u školskom dvorištu u Perivoju Vladimira Nazora, gdje će se u 18 sati održati zabavno-glazbeni program “Šušur na dva kola” koji obuhvaća natjecateljske igre biciklima, eksibicije bikera, rolera i skatera, nastup breakera, plesna skupina “Floor Shakers”, lutriju, glazbu DJ-a, nekog od zadarskih bendova, itd. U subotu 20. travnja održava se velika akcija čišćenja okoliša škole s početkom u 9 sati te u 10 sati sportski susreti učenika i profesora pod nazivom “Rekreirajmo se”. Za posljednji dan ove manifestacije, ponedjeljak 22. travnja rezerviran je za pravi Eko happening koji započinje u 10 sati na Kalelargi i Forumu, a obuhvaća dramski performance, plesne i glazbene nastupe, radionice, crtanje grafita, nastup Tovareće mužike, itd. U 10 sati se otvara Ekosajam proizvoda učeničkih zadruga i ekosekcija dok u 11 sati slijedi akcija “Flash mob”, akcija “zamrzavanja” s ekološkim porukama. Ovogodišnji Eko dani završavaju u 12 sati u Kneževoj palači kada će se otvoriti izložba fotografija, video i multimedijalnih uradaka učenika Prirodoslovno-grafičke škole pod nazivom “Plavi svijet”.