Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Pala presuda za “kamione”

Autor: Ana Raić Knežević

03.04.2013. 22:00
Pala presuda za “kamione”

Foto: FAH



Berislav Rončević i Ivo Bačić bili su nepravomoćno osuđeni na četiri, odnosno dvije godine zatvora


Kakvi su bili i koliko su koštali kamioni što ih je 2004. godine kupio MORH, te jesu li u tom poslu tadašnji ministar obrane Berislav Rončević i njegov pomoćnik Ivo Bačić oštetili državni proračun za nešto više od 10 milijuna kuna pokušat će se utvrditi u još jednom sudskom postupku. Naime, kako nam je jučer potvrđeno Vrhovni sud ukinuo je nepravomoćnu presudu u “aferi kamioni”. Njome je vijeće Županijskog suda u Zagrebu Rončevića proglasilo krivim za zlouporabu tadašnjeg položaja, te ga kaznilo s četiri godine zatvora. Na dvije godine zatvora bio je nepravomoćno osuđen Ivo Bačić.
Iako je ta presuda izrečena još u prosincu 2010. godine Vrhovni sud o njoj je raspravljao tek u lisotopadu lani. Sve do jučer nije bilo poznato što će najviši suci u državi odlučiti. Sada se, međutim, zna da prvostupanjska presuda nije potvrđena, odnosno da zaključak o Rončevićevoj i Bačićevoj krivnji nije bio dovoljno uvjerljiv. Sada je slučaj vraćen na ponovno suđenje, i to uz napomenu da se potpuno izmjeni sudsko vijeće.
Neslužbeno doznajemo da je Vrhovni sud ocijenio da činjenice iznijete u pravomoćnoj presudi nisu utemeljene. Prije svega to bi se trebalo odnositi na ocjenu prema kojoj sporni “Ivecovi” kamioni nisu bili ni najpovoljniji ni najbolji za potrebe Hrvatske vojske.
Ostalo je i nejasno za čiji su račun, pod pretpostavkom da su krivi, Rončević i Bačić uzeli 10,2 milijuna kuna, koliko je više, u odnosu na cijenu MAN-a, plaćeno 39 Eurokamionovih “Iveco” kamiona. Bez obzira na to pravostupanjskom presudom obojica okrivljenika bili su obvezani vratiti novac u Državni proračun.
Bačić se pravdao da je dio problema s nabavkom nastao i zbog, u to vrijeme, zategnutih odnosa između načelnika Glavnog stožera Josipa Lucića i ministra Rončevića. Zbog toga je on na kraju apelirao da se kamioni ipak nabave, kako zbog tih loših odnosa ministra i načelnika cijeli posao ne bi propao. Prvi natječaj, na što je također podsjećao Bačić, bio je čak poništen i MORH-u je vrijeme “curilo”. Zbog toga se išlo na izravnu pogodbu s Eurokamionom.
Iako je Bačić potpisao spornu nabavku tvrdio je da je sve učinio po ministrovom nalogu, no baš niti u jednom trenutku nije bilo riječi o mogućem pogodovanju bilo kojoj tvrtki. Budući da je Rončević na kraju preuzeo odogovornost i naložio pregovore o izravnoj pogodbi nije vjerovao da radi išta suprotno zakonu. – Kamione trebamo zbog partnerskih ciljeva s NATO-om, prisjećao se Bačić Rončevićevih riječi.
Da je nešto bilo sporno prvi je, još u predsjedničkoj kampanji 2004. upozorio bivši predsjednik Stipe Mesić. Upravo je on tvrdio da je državni proračun u nabavci kamiona oštećen. No, državno odvjetništvo postupak je pokrenulo tek krajem 2007.  godine kada je protiv Rončevića i Bačića otvorena istraga. Rončević je cijelo vrijeme tvrdio da mu je savijest čista.