Bivši vlasnici žele ugušiti firmu koja je proradila

Slika korisnika admin
nauta_lamjana
Marin GOSPIĆ
nauta_lamjana

Radnici remontnog brodogradilišta Nauta Lamjana u stečaju jučer su u Domu sindikata održali tiskovnu konferenciju povodom smjene dosadašnje stečajnog upravitelja Ivana Rude iz Šibenika i imenovanje Aelina Khana na njegovo mjesto. Odluku o smjeni Ivana Rude donijela je stečajna sutkinja i predsjednica Trgovačkog suda u Zadru Ardena Bajlo zbog neadekvatnog evidentiranja putnih naloga. Smjena Rude, koji je za škverane simbol ponovnog pokretanja proizvodnje, jučer na tiskovnoj konferenciji protumačena je kao novi pokušaj gašenja Naute od strane bivšeg vlasništva Jupiter Adria fonda. Radnici u novu rundu sukoba ulaze naoružane teškom municijom, dokumentacijom koja pokazuje koje sve financijske malverzacije nisu uočili državni službenici zajedno s Ardenom Bajlom koja je na iste upozoravana, a u pomoć će im doći i poznati hrvatski odvjetnik Ante Nobilo.

- Kada je stečaj pokrenut nitko nije davao promila šanse da će škver početi ponovno s radom. Od kada je stečajni upravitelj Ivan Rude račun je u plusu za 1,5 milijuna kuna. Strahujemo da ne dođe do gašenja proizvodnje. Sumnjamo da je bivši vlasnik Jupiter Adria ne miruje. Njegov cilj je bio gašenje škvera i sada djeluje preko svojih satelitskih tvrtki, rekao je jučer poznati zadarski sindikalac Vedran Uranija koji zajedno s škveraninom Mariom Koštom predstavlja radnike u stečajnom postupku.

- Reći ću vam kako DORH radi. Recimo opljačkana banka. Mi radnici kažemo znamo tko je opljačkao banku, novac je u njegovom podrumu. Kako DORH radi istragu? Nazovu tog čovjeka i kažu radnici vas sumnjiče da ste opljačkali banku i da je novac vašem podrumu. Molimo fotografirajte vaš podrum i dostavite nam fotografiju u roku od sedam dana da vidimo jeste vi opljačkali to. Tako su oni vodili istragu u našem slučaju. Ove dokumente su trebali otkriti DORH, USKOK, Trgovački sud. Mi im dajemo plaću. Prošli mjesec smo uplatili 20.000 eura PDV-a i 10.000 eura ostalih poreza i doprinosa. Oni j..u sad Rudu da je platio 11 kuna više cestarinu. Ardena Bajlo nije uočila da se podaci u dva izvještaji bivšeg stečajnog upravitelja Edvina Šimunova razlikuju za 900.000 kuna. Ona je uočila da je Rude platio 11 kuna više cestarine, a nije uočila da tu fali 900.000 kuna. Mi smo je na to još pisanim putem upozorili da to provjeri, a ona se oglušila, rekao je Košta.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno