HRT-ov program za prosječnog Hrvata

Slika korisnika admin
ZEMLJA ZA BOGATE KUĆEVLASNIKE I AUTOVLASNIKE

Kada čovjek pogleda malo televizijski program naše državne televizije, ne može se oteti dojmu da mi jako lijepo živimo. Sve je puno emisija u kojima se gledateljstvu pomaže oko izbora što ljepšeg i skupljeg auta, kao i što većeg i skupljeg stana ili kuće. U emisiji koja je, to sam saznao na Internetu, jedna od najnagrađivanijih u povijesti takvih emisija i koja se emitira još od 1977.godine, može se vidjeti uistinu sve što modernog "muškardina" koji voli automobile može zanimati. Ali, tu se osobito može pronaći i prosječni Hrvat koji sa svojim primanjima (ako ih uopće i ima) zaista može razriješiti neke dileme koje ga more. Npr., radite u nekoj polu-firmi za nekoga privatnika koji vas drži na minimalcu, a nikako se ne možete odlučiti koji auto kupiti - lamborgini ili ferari. Oba su vrlo pristupačna i za samo par stotina tisuća eura možete obnoviti svoj vozni park.

Onaj koji trenutno nije baš pri novcu, jer mu plaća kasni tjedan dana, gledajući ovu emisiju ima izuzetnu priliku dobiti popust npr. pri kupnji novoga poršea, jer je trenutno popust od nekih 30-ak tisuća eura ako uplatite odmah. Nema veze što je emisija snimljena prije dvanaest godina, a naši je tek sada emitiraju, jer vi u stvari nemate novca ni za polovnog "stojadina", a kamoli još i za porše. Kao što smo rekli, i onaj koji želi renovirati obiteljsku kuću, na Hrvatskoj televiziji ima priliku dobiti par korisnih savjeta, a posebno mi je žao što se više ne emitira ona emisija u kojoj su kupci mogli birati žele li kupiti kuću u centru Londona, na Azurnoj obali, ili negdje u švicarskim Alpama.

EMISIJE O HRANI - NAŠA BUDUĆNOST

Bilo kako bilo, HRT se zaista brine za ove probleme koji muče prosječnog Hrvata, a još više mu (u suradnji s drugim nacionalnim televizijama) izlazi u susret brojnim emisijama o hrani, u kojima se može naučiti svašta, ali jedno ipak ne. Ne može se naučiti kako da prosječna hrvatska (pardon, krivo sam se izrazio - "kako da prosječna POŠTENA hrvatska obitelj") četveročlana obitelj s jednom minimalnom plaćom prehrani sebe do kraja mjeseca. To bi bile zanimljive kulinarske emisije. Kako spremiti ručak s tri krumpira i dva pileća krilca; kako se zasititi s jednom juhom iz vrećice i dvije šake riže s malo umaka, i da sad ne nabrajam više. Do tada, gledatelji mogu uživati s onom što im se nudi. Kao što ovi ljubitelji skupih automobila mogu naći zadovoljstvo u gledanju raznih maseratija i mercedesa koje nikada neće moći imati, tako i naš građanin, dok jede praznu tjesteninu, može uživati u nekoliko ukusnih jela koja mu se nude u inače odlično napravljenim kulinarskim emisijama, a koje sebi ne može priuštiti.

"DJEVIČANSKI IZVOR" - TREBA LI ZATUĆI I DIJETE?

Treći program Hrvatske televizije uistinu je pravi biser i stalno emitira nešto zanimljivo. U posljednje vrijeme, to je ciklus filmova Ingmara Bergmana. On je za neke filmski genij, a za druge je dosadnjaković. Ovima drugima ostavimo neka gledaju "Žikinu dinastiju" i "Tesnu kožu", jer za bolje i nisu, a pozabavimo se ovotjednim filmom, a to je čuveni, Oskarom nagrađen "Djevičanski izvor". Težak je to film, a ja sam ga gledao u društvu teških ljudi pa su takvi bili i komentari, a nakon svega je došlo i do svađe. Sadržaj je poznat. U srednjovjekovnoj Švedskoj kći seoskog poglavara (Max von Sydow) nosi svijeće u crkvu na posvećenje, presretnu je tri pastira siluju i ubiju. Potom, ne znajući, traže gostoprimstvo u istoj toj kući gdje domaćini shvate da su to ubojice njihove kćeri i odluče se osvetiti. Divan je to prikaz sukoba sirovih nagona i kršćanske uljudbenosti, a osobito kada glavni junak shvati da je svojom osvetom (čuvena rečenica kada mirnim glasom sluškinji kaže: "Donesi mi koljački nož") prešao granice kršćanskih načela i moli svevišnjeg za oprost.

Na kraju filma je među nama došlo do žestoke prepirke oko toga, smije li se izvršiti tako drastična osveta bez suđenja, saslušanja i svega ostalog. Dakako, bilo bi ljepše da su se tu umiješali svi koji u današnje vrijeme uz to idu. Pa onda prigovor na hapšenje, pa na proceduru, pa neuračunljivost, pa olakotne okolnosti, pa onda ugledna obitelj, pa onda ovo, pa ono... i eto njih nakon par mjeseci vani spremnih za nova zlodjela. To smo se nekako složili, ali nam pitanje smrti djeteta nije donijelo spokoj. Je li ga trebao baciti o zid ili ne? Jedni su rekli da se radi o neiskvarenom djetetu, a drugi da je on ionako genetski poremećen uz takva dva brata nasilnika i da bi postao isti kao i oni. E, tu se ovo pisanje prekida, jer čovjek ne može biti pametan i pravedan po tom pitanju. Teške su to dileme...

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno