Škampe i lignje na Veliki petak kupovali su rijetki

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Vedran SITNICA

Uoči Uskrsa česte su gužve na tržnicama, po trgovačkim  centrima jer je neizostavna kupnja različitih namirnica kako bi blagdanski stol bio što prigodniji.

Na Veliki petak posebno je bilo živo na zadarskoj ribarnici. Ponuda,  doduše, jučer, nije pratila potražnju. Trgovci su se požalili kako građani  više šetaju i gledaju, a manje kupuju, iako se jučer na ribarnici moglo  naći svega. Od velike zlatorepe tune, liganja, sipa, hobotnica, škampi, različitih vrsta školjki te veće ili manje ribe.

Svatko je kupovao prema svojim mogućnostima. Škampe po cijeni od  180 kuna za kliogram, te lignje od 120 kuna, ipak su birali tek rijetki.  Većinom su se prodavale hobotnice čija se cijena kretala od 40 do 50 kuna, dagnje po 15 kuna, kunjke po 40 kuna, sipe za 50 do 80 kuna po kilogramu, a traženi su bili i brancini i orade za 60 kuna.

Cijene su, kako su kazali pojedini trgovci, ostale iste već godinama, ali  je prodaja značajno pala.

- Prijašnjih godina ljudima ne bi bilo žao za Veliki petak potrošiti i koju  kunu više kako bi spremili bolju ribu, ali sada ipak paze koliko će potrošiti, kazala je gospođa koja već godinama prodaje na zadarskoj ribarnici. Dodala je kako je jučer prodaja bila nešto bolja nego prijašnjih dana, ali u odnosu na ranije godine, ipak jako slabija.

I njena kolegica koja je jučer u ponudi imala različite vrtse školjaka, po  prihvatljivim cijenama, kazala je kako prodaja ide jako loše.

- Cijene nismo dizali već 13 godina, ali to ništa ne utječe na kupnju, rekla je gospođa Vesna.

I dok su pojedini negodovali, bilo je i trgovaca koji nisu imali razloga  za pritužbe jer im je jučerašnja prodaja išla jako dobro.

Gospođa Kata je za jučerašnji ručak kupila mole po 45 kuna za riblju  juhu, a za večeru priprema bakalar ispod peke.

- Potrošila sam u skaldu s očekivanjima, što je u redu za Uskrs, a za Veliki petak je pretjerano jer je dan posta i nemrsa, ali je običaj priprema  bakalara, rekla je Kata.

Rijetki su oni koji se za ovogodišnji Uskrs mogu pohvaliti kako na blagdanskom stolu imaju svega, u izobilju, od baklara koji se tradicionalno  sprema za Veliki petak, do šunke za uskrsni doručak, te boljeg komada  mesa za uskrsni ručak. Iako su cijene pojedinih proizvoda pale, one dakako, variraju, nisu ujednačane na tržnicama i u trgovačkim centrima.  Stoga će se veći dio građana odlučiti za kupnju jeftinijih proizvoda kojih  u širokoj paleti imaju trgovački centri.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno