Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Donirao sam novac, a nisam slavan!?

03.04.2016. 22:00


SJAJNO, FANTASTIČNO, VELIČANSTVENO
Za nas koji nemamo vlastite tv-prijemnike vrlo je neugodno biti u  gostima kada domaćini žele gledati npr. „Zvjezdice”. Kao liječenog pisca  dječjih pjesmica, strogo mi je zabranjeno gledati takve stvari. No, s  obzirom da se ne radi o novonapisanim stvarima, nekako mogu  preživjeti. U stvari, nije to ništa posebno, ali ide mi na živce (više  ocjenjivači nego pjevači). Mlada voditeljica emisije je solidna i solidno se  snalazi u konferansi. Ne prenemaže se kao neki ocjenjivači-ce, kojima je  ovo prilika još se malo prikazivati u javnosti. S obzirom da znam ukupno  četiri pjesme koje izvodi troje pjevača u žiriju – što im drugo preostaje. I  što sada? Nisam mogao reći domaćinima – molim vas prebacite na neki  drugi program, neku drugu emisiju, „Znanje imanje”, „Mir i dobro”,  „Prizma”, „Plodovi zemlje”, već sam to morao trpjeti. Pojavi se neki  izvođač-ica, starmalan i bez nekog talenta, te odfalša veći dio pjesme.  Onda pitaju tatu što on misli, a on kaže da je nastup odličan. Dobro sad,  neće valjda reći – ovo je bilo grozno, zabranit ću mu pjevanje, ali neku  mjeru treba imati. Vidio sam u emisiji malenu djevojčicu koja je jako  dobro pjevala, ali izgled joj je bio takav da je to zbilja bilo neukusno. Pola  kile šminke na očima i usnama, suknja (haljina, bluza kako li se to već  zove?) kao da će izaći na pozornicu pariškog Mulin ruža… Dalje nisam  gledao. Kao što rekoh. Sve je to lijepo, ali treba imati i malo osjećaja za  mjeru.
DIJELJENJE DONACIJA ŠAKOM I KAPOM
Na televiziji saznajemo da Ivan Rakitić, nažalost, neće igrati na  pripremnim utakmicama hrvatske nogometne reprezentacije, ali da je taj  igrač dobio nagradu za „najsrčanijeg reprezentativca”. „Nagrada mi je  jako draga – doma je uvijek lijepo” – rekao je simpatični nogometaš koji  je inače rođen i odrastao u gradiću Rheinfeldenu u dalekoj i prijateljskoj  Švicarskoj. Nadamo se da će svoje odlične igre iz Primere ponoviti i u  reprezentaciji, tako da se i mi konačno malo proslavimo i uživamo kao  što je to bilo za vrijeme Ćire ili Slavena. Nadamo se da će i drugi naši  internacionalci konačno zaigrati i za nacionalni tim onako srčano kako to  rade u svojim skupim europskim klubovima i da ih neće mučiti ozljede i  da ćemo proći u drugi krug natjecanja.
Nogometaš je dao i novčanu donaciju za obnovu Vukovara i to je lijepo.  Dao je nešto više nego što iznosi moja godišnja plaća ( 75 tisuća kuna), a  njegova je godišnja plaća, kako piše na portalu Goal.com, negdje oko 4,5  milijuna eura, ili 100 tisuća eura tjedno. Ovo me malo ponukalo da se  malo pozabavim mojim omiljenim sportom, matematikom (vrag  joj sriću  nosa’!) pa sam zaključio da je moja tjedna plaća nešto više od tisuću  kuna, što je nešto sitno manje od njegove. Točnije, dok ja zaradim svoju  tisuću, on zaradi 750 tisuća, što je sedamsto puta više od mene ubogog.  Dobro, on je u svome poslu uistinu svjetska klasa, dok sam ja goli  prosjek, ali se, poput njega, ipak trudim i to malo pošteno zaraditi. Ali,  vratimo se mi matematici i statistici. Ako je u dobrotvorne svrhe dao  desetinu svoje tjedne plaće, to bi bilo isto kao da ja dam desetinu svoje, a  desetina od tisuću kuna je 100. Dakle, Rakitićeva donacija od 75 tisuća  je  jednaka mojoj donaciji od 100 kuna, a ja sam skoro toliku cifru jučer  uplatio na račun „Umjetnika koji slikaju ustima”, a koji su zbog bolesti  hendikepirani. Drugim riječima, to je po osobnim primanjima jednaka  cifra kao i njegovih 75 tisuća i nije mi jasno zašto i mene nisu slikali i  hvalili me, jer sam se odrekao jednake količine primanja, tj. moje zarade  od pola mojega radnog dana.
BUDUĆI MINISTAR FINANCIJA
S obzirom da ovih dana preko naših misionara mislim dati još 375  kuna za pomoć za školovanje jednog djeteta u Africi, to bi bilo otprilike  moja dva radna dana. Sada bi bilo lijepo da se naši nogometaši koji su,  koliko mi je poznato, mahom kršćani, svi zajedno odreknu svoje  dvodnevne zarade za pomoć katoličkim hrvatskim misijama u gladnoj  Africi. S toliko para bi vratili i naš vanjski dug, a o malim crncima da i ne  govorimo. Eto, vidite kako je sve to jednostavno kada ja provodim   financijsko – ekonomsku analizu. Ne znam što čekaju ovi iz ministarstva  financija. Kada će više stići poziv za mjesto zamjenika ministra, ili barem  guvernera Narodne banke? Onda bih mogao davati još veće donacije.