Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Plavci zadarske Odvodnje “okupirali” Poluotok

04.04.2018. 19:02
Plavci zadarske Odvodnje “okupirali” Poluotok


U posljednje vrijeme zasigurno ste na ulicama grada, pogotovo na Poluotoku, primijetili veći broj vozila Odvodnje. No, mjesta za brigu nema. Nije riječ o intervencijama niti začepljenjima odvoda, već je u tijeku uobičajeno predsezonsko redovno održavanja starih kamenih kanala za odvodnju. U njima se uvijek nešto nađe, saznajemo od Ante Pedisića, voditelja službe održavanja sustava.
– Svake godine prije turističke sezone, Odvodnja Zadar pojačano održava cijeli grad, posebice Poluotok. Cilj je kompletno očistiti stari grad tako da kada počne lijepo vrijeme i otvore se svi štekati, što manje smetamo stanovnicima Poluotoka i turistima, kaže Pedisić.
Riječ je o redovitom održavanju kako bi se izbjegli potencijalni problem, odnosno o prevenciji.
– Uvijek se nešto nađe u sustavu odvodonje. To su kanali nekoliko stotina godina stari koje treba redovito čistiti i održavati da ne bi došlo do začepljenja, kaže.
Inače, Odvodnja d.o.o. Zadar vrši usluge s ukupno 15 specijalnih vozila, od kojih je 11 fekalaca različitih kapaciteta te četiri kanaločistača.
Osim redovnih održavanja, zna se dogoditi da dobiju poziv i od stanara zgrada, ili vlasnika objekata (restorana/ kafića).
– Uglavnom nas zovu kada se nešto zaštopa. Tada dolazimo na intervenciju, ali to je onda za naplatu, kaže Pedisić.
Ako trebate crpljenje, odvoz i pročišćavanje fekalija i ostalog tekućeg otpada specijalnim vozilom zapremine 5 m3 na području Zadra, cijena je 28 kn/m3, odnosno sat vremena ili jedna tura dođe 140 kn, a izvan Zadra cijena se povećava na 50 kn/m3, odnosno sat ili tura dođe 250 kn.
Crpljenje, odvoz i pročišćavanje fekalija iz septičkih jama obiteljskih kuća po turi iznosi 250 kn, dok odštopavanje cjevovoda po satu iznosi 375 kn, odnosno po intervenciji (min. 1.30 h) 562,50 kn.