U četvrtak "Druženje sa Senkom Sorićem“ u Kazalištu lutaka Zadar

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Općina Preko i Dom na žalu organiziraju
O životu i djelu Senka Sorića govorit će prof. dr. Robert Bacalja, Sveučilište u Zadru, dr. sc. Jasenka Lulić-Štorić, Narodni muzej Zadar, Jure Brižić, načelnik Općine Preko, Tomislav Košta, slikar. U programu će sudjelovati dramska umjetnica Milena Dundov, Udruga žena Luzor iz Preka te Matia i Roko Pažanin
Senko Sorić preminuo je u Zadru 23. studenoga 2017. u 74. godini života

U organizaciji Općine Preko i POU Dom na žalu, u četvrtak, 5. travnja 2018. u Kazalištu lutaka u Zadru (velika dvorana) u 18 sati, održat će se komemorativna večer „Druženje sa Senkom Sorićem“.

O životu i djelu Senka Sorića govorit će prof. dr. Robert Bacalja, Sveučilište u Zadru, dr. sc. Jasenka Lulić-Štorić, Narodni muzej Zadar, Jure Brižić, načelnik Općine Preko, Tomislav Košta, slikar. U programu će sudjelovati dramska umjetnica Milena Dundov, Udruga žena Luzor iz Preka te Matia i Roko Pažanin.

Senko Sorić preminuo je u Zadru 23. studenoga 2017. u 74. godini života. Generacije Prečana i Zadrana pamtit će ga ponajprije kao vrsnoga fotografa, ali i neumornog istraživača, zaštitnika i štovatelja kulturne i tradicijske baštine rodnoga Preka i otoka Ugljana.

Amaterskim radom u kulturi Senko Sorić bavio se od 1963., kada je u Preku osnovao Omladinsku pozornicu na kojoj je kao redatelj i scenograf okupljao učenike i studente. Četiri godine kasnije utemeljio je izvornu folklornu skupinu „Kanica“ koju kao ritmičar i koreograf vodio do iznenadne smrti. Bio je utemeljitelj i prvi predsjednik Matice Hrvatske u Preku, na izvornom govoru Preka pisao je crtice iz otočnog života, poeziju, prozu, kratke jednočinke.

Napisao je i prvu knjigu dijalektalne proze svoga kraja pod nazivom „Miz život“, za koju je 1999. nagrađen srebrnom poveljom Matice Hrvatske. Bio je suosnivač tradicionalnog ljetnog kulturnog programa „Večer na Brižićevin dvuoru“, organizator stručnih skupova, predavanja, izložbi, humanitarnih akcija. Fotografije nadahnute ljudima, morem i otočnim pejzažima samostalno je izlagao u Preku, Zadru, Zagrebu, Čakovcu, Pečuhu. Autor je fotomonografije „Umorne ruke“, posvećene otočnim ženama - „meštrovicama života“ koje su ga uvijek nadahnjivale.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno