Veliko društvo za bogatim stolom načelnika Mušćeta

Slika korisnika valentinam
Stotine vjernika na brdu Ćokovac iznad Tkona
Veličanstvena slika, druženje, zajedništvo, srdačnost, gostoljubivost, sveto brdo Ćokovac, imam osjećaj da je moj čitavi svijet. Ovo zaista treba doživjeti, kazala je Goga Šarić, teta odgojiteljica iz Biograda, koja je zajedno sa suprugom Tomom bila za bogatim stolom velikog društva Gorana Mušćeta, načelnika Tkona
Velimir BRKIĆ
Oni koji su došli na Ćokovac uživali su u prekrasnom ambijentu

Višestoljetna tradicija se nastavlja, na Uskrsni ponedjeljak je održano veliko tradicionalno hodočašće na brdo Ćokovac, iznad Tkona. U benediktinskom samostanu koji datira iz 1125. godine, u benediktinskoj crkvi sv. Kuzme i Damjana služi se svečana sveta misa nakon koje se pod sjenovitim ćokovskim borima, proplancima i brežuljcima nastavlja druženje, priprema i blaguje jelo.

Misno slavlje i druženje

Crkva je pretijesna, uokolo crkve, u dvorištu i na padinama stotine hodočasnika. Svečanom slavlju pridonose članovi udruge Pučki pivači sv. Tome apostola iz Tkona koji pjevaju dvoglasno.

- Kršćanska vjera se temelji na uskrsnuću, nema kršćanstva i crkve bez uskrsnuća, kazao je don Ivan Rončević, župnik Škabrnje i Nadina.

Na 95 metara nadmorske visine don Ivan je euharistijsko slavlje predvodio u zajedništvu s mons. Ivicom Mustaćem, župnikom Biograda, don Valterom Kotlarom, župnikom Tkona, Dobropoljane i Ždrelca, o. Jozom Milanovićem, monahom benediktinskog samostana i subraćom svećenicima-benediktincima.

- Kršćanska je vjera Isusovo uskrsnuće, prijelaz iz smrti u život. Svojim uskrsnućem Isus je sebe dokazao, a nama je pokazao put u život da bez straha i sumnji možemo za njim, možemo živjeti s njim, poručio je don Ivan, bivši župnik Tkona i pašmanskih župa.

Uskrsni ponedjeljak koji se još naziva "Jaganjčev ponedjeljak", bio je razlog da brojni vjernici s otoka Pašmana, iz Tkona, Ugrinića, Kraja i drugih otočnih naselja, ali i obližnjih mjesta s kopna sa sjeverne obale Pašmanskog kanala, Biograda, Pakoštana, Sv. Filipa i Jakova i dalje, hodočaste na Ćokovac.

Nakon završetka misnog slavlja veselo se druženje nastavlja uz jedinstven pogled na Pašmanski kanal te pripremanje i blagovanje raznih mesnih jela.

- Veličanstvena slika, druženje, zajedništvo, srdačnost, gostoljubivost, sveto brdo Ćokovac, imam osjećaj da je moj čitavi svijet. Ovo zaista treba doživjeti, kazala je Goga Šarić, teta odgojiteljica iz Biograda, koja je zajedno sa suprugom Tomom bila za bogatim stolom velikog društva Gorana Mušćeta, načelnika Tkona.

Dolaze već 40 godina

Miris pečene janjetine s ražnja, mesa s gradela i ispod peke, vino iz pota ili teće i pivo mamili su na brdo Ćokovac. Silazilo se i penjalo od samostana ili ceste u podnožju držeći se konopa čvrsto privezanih za borove ili u klinove duboko zabijene u zemlju i krš. Bile su tu stotine hodočasnika svih dobnih skupina, djece i mladeži, ali i onih starijih.

Pripremalo se jelo za blagovanje, a uz drvene stolove bili su dupkom puni drveni bankovi. Sjedi se i na travi i dekama, ćakula se i veseli blagdanu, tradiciji, nazdravlja se...

- Naša ekipa, većina iz ekipe, na ovo mjesto dolazimo već gotovo 40 godina. U mladenačkim danima smo pripremali kokoš ili pivca, a potom se nastavilo s janjetom na ražnju. Nije bilo asfalta do vrha brda Ćokovca i samostana, išlo se pješke, pa agrijom, prisjeća se Ivica Mušćet (55) te svima oko blagdanskog stola nazdravlja.

Gostoljubivosti, jelu i piću bilo je teško odoljeti no moralo se prispjeti na trajekt uz vječno pitanje: "Kad vozi trajekt za Biograd?"

- Biti dio mnoštva hodočasnika i ove atmosfere je zaista nešto posebno, uzvišeno, iskreno je kazala Petra Vidović.

Osim zabave i dobrog društva s Ćokovca će se ponijeti i kulturno-povijesna znanja.

O benediktincima, samostanu koji je kroz nekoliko stoljeća bio centar glagoljaštva i rasadnik narodne pismenosti i kulture, o raspelima, slikama, knjižnici, grobovima i gotičkoj crkvi koji je spomenik nulte kategorije, slikovito nam je pričao Frane Bojmić s Tkona, magistar povijesti.

Tako su se hodočasnici s Ćokovca vratili puna srca i duhovno bogatiji...

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Prosječno: 4.5 (2 glasova)