Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Kandidati za ravnatelja: Orlović, Erstić i Ćoza

05.04.2019. 06:30
Kandidati za  ravnatelja:  Orlović, Erstić i  Ćoza


Jučer je bio zadnji dan natječaja za ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije. Javila su se trojica kandidata, a idućih  nekoliko dana čekaju se eventualne prijave poštom.
Na natječaj su se dosad javile tri osobe: aktualni ravnatelj dr. Predrag  Orlović, njegov zamjenik Mirko Erstić i stomatolog Miljenko Ćoza.
Ravnatelj Orlović potvrdio nam je svoju kandidaturu, a iako se o ishodu natječaja još ne zna ništa, u NHR-u koji upravlja Zavodom jučer su  nam izjavili kako daju punu podršku aktualnom ravnatelju. Iza njega  stoje veliki rezultati, kaže predsjednik zadarske organizacije Mate Lukić,  te svi pokušaji Orlovićeve difamacije nisu dali nikakvih rezultata, što je  uostalom pokazao i jučerašnji nalaz inspekcije.


Nalaz inspekcije
Naime, Predraga Orlovića telefonom smo jučer dobili upravo kada mu  je inspekcija odlazila iz Zavoda, nakon čega je za naš list prenio njihovo  izvješće:
– Inspekcija je odradila tri dana nadzora u Odjelu za sanitetski prijevoz  i u Hitnoj medicini. Po mojim saznanjima, nisu pronašli nikakvih nepravlnosti u radu, osim što djelatnici Odjela za sanitet nemaju edukaciju iz  osnova održavanja života, a koji su trebali obaviti još dok su bili pod Domom zdravlja. Drugih nepravilnosti nisu našli, kazao nam je dr. Orlović  koji je i očekivao ovakav nalaz, s obzirom da već mjesecima mukotrpno  rade na pripajanju Saniteta i reorganizaciji unutar Zavoda dajući, kako  kaže, maksimum od sebe.
Naime, inspekciju su pozvali djelatnici Odjela za sanitetski prijevoz,  obraćajući se direktno ministru zdravlja, Milanu Kujundžiću, kojega u  pismu upozoravaju na "katastrofalnu i izuzetno tešku situaciju u Zavodu  za hitnu medicinu Zadarske županije", te ga mole da hitno pošalje inspekciju.


Sanitet pisao ministru
– Zatražili smo da žurno pošaljete mjerodavnu Inspekciju Ministarstva  zdravstva u zavod za hitni medicinu Zadarske županije, da se provede  inspekcijski nadzor, da se uvjerite u istinitost i vjerodostojnost svih naših  navoda, te da shodno tome poduzmete odgovarajuće radnje, u svezi poboljšanja uvjeta rada, vraćanja koeficijenta vozačima saniteta i medicinskih sestara i korekcije koeficijenata medicinskim sestrama i tehničarima u sanitetskom prijevozu, a sve radi zaštite interesa pacijenata i nas  djelatnika i da nam nadležna Inspekcija dostavi svoj nalaz i mišljenje nakon obavljenog inspekcijskog nadzora, stoji u dopisu Sindikata sanitetskog prijevoza.
No, inspekcija je obavila svoje te je, kako kaže Orlović, pronašla tek  nedostatak vezan za rad djelatnika iz razdoblja kada su bili pod ravnateljskom palicom Renate Bek iz Doma zdravlja. 
Nakon nalaza inspekcije sada se iščekuju i rezultati natječaja za ravnatelja, a koji treba imati završen preddiplomski i diplomski sveučilišni  studij ili integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij te najmanje pet godina radnog iskustva u struci. Kao i inače, ravnatelj se imenuje na mandat od četiri godine.