Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Nagrade za životno djelo Vladimiru Skračiću i posthumno Pavlu Keri

04.04.2019. 09:43
Nagrade za životno djelo Vladimiru Skračiću i posthumno Pavlu Keri


Odbor za dodjelu javnih priznanja Zadarske županije na današnjoj sjednici donio je odluku o ovogodišnjim laureatima čija će  imena biti predložena na usvajanje Županijskoj skupštini koja će ih usvojiti ili odbaciti. Dodijeljenje su nagrade u dvije kategorije: ona za  životno djelo i godišnje nagrade.
Nagradu za životno djelo posthumno će dobiti mons. Pavle Kero, dugogodišnji ravnatelj Stalne izložbe crkvene umjetnosti i vikar za kulturu  Zadarske nadbiskupije, preminuo 14. prosinca prošle godine. Mons.  Kero predložen je za doprinos na području kulture i znanosti, a predlagatelji ove posthumne nagrade su: Sveučilište u Zadru, Općina Bibinje i  Društvo za povjesnicu Zadarske nadbiskupije "Zmajević".
Drugu nagradu za životno djelo dobit će prof. dr. sc. Vladimir  Skračić, hrvatski jezikoslovac, za područje znanosti, obrazovanja i kulture, a njega je predložio Otočni sabor – Udruga za razvitak hrvatskih  otoka. I Skarčić, kao i obitelj pokojnog mons. Kere, trebali bi dobiti po   20.000 kuna.
Što se tiče godišnjih nagrada, prijedlozi Odbora za dodjelu javnih  prizanja, potvrdi li ih Skupština, idu  u ruke sljedećim pojedincima i ustanovama: Draganu Županu (za područje sporta), Udruzi hrvatskih  branitelja oboljelih od PTSP-a Zadarske županije (za zdravstveni, humanitarni rad i socijalna skrb), Juliji Brkić (karitativna djelatnost i humanitarni rad, Davoru Vidakoviću, ravnatelju Medicinske škole Ante  Kuzmanića Zadar (odgoj, obrazovanje, kultura sport, tjelesna kultura i   zdravstveni i humanitarni rad), Košarkaškom klubu osoba s invaliditetom Zadar (za područje sporta osoba s invaliditetom), Kazalištu lutaka  Zadar (kultura i umjetnost), Davoru, Petru i Mladenu Pešiću (humanost) te Zvonimir Vlatković (za zasluge u poljoprivredi).