Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Nekorektno je tražiti brisanje ostalih pravaških stranaka

04.04.2019. 17:45
Nekorektno je  tražiti brisanje  ostalih  pravaških  stranaka


Hrvatska stranka prava Ministarstvu uprave podnijela je  zahtjev kojim traže da se iz registra političkih stranaka brišu sve političke  stranke koje su registrirane nakon HSP-a, a u svom imenu imaju naziv  "stranka prava" ili "pravaški/ko".
Njen predsjednik, Karlo Starčević, u priopćenju javnosti to je obrazložio sljedećim razlozima:
– Hrvatska stranka prava je najstarija politička stranka, osnovana 1861.  godine i prva stranka koja nosi u svome imenu uz pridjev Hrvatska i naziv stranka prava koja je registrirana u demokratskoj Republici Hrvatskoj  i to 27. veljače 1990. godine i registrirana pod rednim brojem 19 u Registru političkih stranaka. Slijedom navedenog Hrvatska stranka prava –  HSP je stranka koja je baštinik i sljednik stranke koju su 1861. godine osnovali Otac domovine dr. Ante Starčević i Eugen Kvaternik- Rakovički,  stoji u HSP-ovu priopćenju.


Šest pravaških stranaka
Starčević se u zahtjevu, dosad nezabilježenom u hrvatskoj političkoj  povijesti, čak poziva na Zakon o političkim strankama koji u jednom  svom članku navodi kako će se "odbiti zahtjev za upis u registar političkih stranaka ako se naziv jasno ne razlikuje od naziva već registriranih  političkih stranaka".
– Nameće se pitanje kako je moguće da u Registru političkih stranka  Republike Hrvatske imamo registrirano šest stranka koji u svome nazivu  ima riječ "stranka prava" ili "pravaški/ko", a nema pet ili šest stranka koje u svom nazivu imaju Hrvatska demokratska zajednica ili Socijaldemokratska partija sa svim prefiksima ili sufiksima, te su uz to što su nezakonito registrirane kopirale i grb i znakovlje Hrvatske stranke prava -HSP- a?', upozorava HSP, navodeći primjer Živog zida za koji je  Ministarstvo  uprave 4. listopada 2016. godine donijelo rješenje kojim se odbija zahtjev Ivana Vilibora Sinčića, podnesen u ime političke stranke pod nazivom Živi zid- Ivan Vilibor Sinčić, uz obrazloženje da u konkretnom  slučaju naziv novoosnovane političke stranke sadrži dio naziva već registrirane političke stranke.


"Uvođenje reda na političkoj sceni"
I dok pravaši ovaj nesvakidašnji zahtjev obrazlažu "uvođenjem reda  na pravaškoj političkoj sceni", ministar uprave Lovro Kuščević, očito  neće udovoljiti HSP-ovu zahtjevu, izjavljujući da "nije pametno gasiti  političke stranke". Ministarstvo će razmotriti zahtjev i potom donijeti  odluku, no čini se kako je prvi čovjek Ministarstva o tome već rekao svoje.
Što, pak, o zahtjevu za brisanjem ostalih pravaških stranaka kažu u zadarskom HSP-u Ante Starčevića?
Novoizabrana predsjednica zadarske organizacije, Miranda Jamnicki,  napominje kako je ovaj potez HSP-a prilično nekorektan.
– Ne slažem se s njegovim zahtjevom, pretpostavljam da na ovaj način  želi podići rejting svoje stranke. Naša se stranka temelji na načelima dr.  Ante Starčevića, tako da zaista ne znam što s ovim zahtjevom žele postići. Vjerojatno je to zbog izbora za Europski parlament, poručuje Jamnicki dodajući kako misli da bi se i ostale stranke prava u Hrvatskoj  složile s njom da to definitivno nije u redu.