Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

OTOČNO RIBOGOJILIŠTE Spašena radna mjesta na Velom Ižu

04.04.2019. 17:00
OTOČNO RIBOGOJILIŠTE Spašena  radna  mjesta na  Velom Ižu


Iako nije slutilo na dobro, ova priča ipak, ima sretan završetak jer otočno će ribogojilište nastaviti trajati i što je najvažnije  – šestorica radnika neće ostati bez posla što neizmjerno puno znači  za malu sredinu kao što je Veli Iž.


Koncesiju će preuzeti Cromaris
Podsjetimo, nakon što je krajem veljače ove godine, "bura nad  burama" poharala zadarski kraj i pričinila znatnu materijalnu štetu  ne samo na kopnu, nego naravno, i na moru, višemilijunsku štetu  pretrpio je i Siniša Kulišić vlasnik tamošnjeg ribogojilišta i predsjednik Mjesnog odbora Velog Iža.
Jutro nakon nevremena rekao je kako nema šanse da se oporavi  jer su mu razbijeni svi kavezi s ribom i više od 50 posto ribljeg fonda je – nestalo, a nije osiguran te  štetu broji u milijunima. Tada je  izrazio i bojazan da će šestoricu svojih radnika morati poslati na  Zavod za zapošljavanje.
– Drago mi je da priča ima sretan završetak, ne za mene, već za  moje radnike i to mi je najvažnije. Ja ću se već nekako snaći. Javila  mi se respektabilna i poznata zadarska tvrtka Cromaris koja je  spremna preuzeti koncesiju na ribogojilište i mojih šestoricu radnika. A, postoji mogućnost da bude i još zapošljavanja. Ne trebam  posebno ni objašnjavati što to znači za našu malu, otočnu sredinu.  Pregovori se uspješno vode i polako se privode kraju. Mislim da je  to definitivno najbolje rješenje i vjerujem da će se cijela ova priča i  realizirati čim se stvore svi zakonski i drugi preduvjeti, rekao je  jučer Siniša Kulišić.


Povećao se broj škrinja na otoku
Cromaris je, kao što je poznato, tvrtka koja se bavi uzgojem, preradom i prodajom autohtone jadranske ribe i školjki još od 2009.  godine, a nastala je i razvijala se spajanjem hrvatske i europske marikulture. Sjedište tvrtke je u Zadru kao i pogon za sortiranje i preradu ribe, a od sedam uzgajališta, dva su smještena u Istri, a pet u  zadarskom akvatoriju. Sad će tome pridodati još jedno, iško ribogojilište.
Više od 80 posto svoje proizvodnje plasiraju u inozemstvo, a kako  se može pročitati i na mrežnim stranicama ove tvrtke – "u tijeku su  velike investicije koje će tvrtku uvrstiti među tehnološki najnaprednije baš u sektoru uzgoja i prerade brancina i orade".
Upravo zbog "njegovih" brancina i orada, kako je duhovito rekao  Kulišić na kraju, povećao se broj škrinja na otoku.
Naime, nakon što su pobjegle iz kaveza, orade su otišle u dubinu,  a brancini navikli na sigurnost svojih kaveza, ostali su i dalje na "sigurnom" u iškoj vali, pa ih ekipa i dalje lovi i "gradeliva"…