Pod pokroviteljstvom Općine Sukošan i Turističke zajednice, a u suradnji s Udrugom senzorskih analitičara maslinovog ulja Olea Zadar, u subotu, 6. travnja, održat će se Prvi dani masline i ulja "Peljuzica" Sukošan 2019.
– Predano je 45 uzoraka maslinovog ulja što je zbog kratkoće vremena za predaju pristojna brojka. Od 45 uzoraka deset je monosortnih, a 35 višesortnih maslinovih ulja, kazala je dipl. ing. prehrambene tehnologije Anastazia Milardović, voditeljica panela.
Plodno tlo za masline
Zanimljivost, u konkurenciji su maslinova ulja proizvedena u modernoj proizvodnji i ona u tradicijskoj proizvodnji gdje su se masline prije prerade držale u moru.
– Dvije trećine uzorka maslinovih ulja je prerađeno odmah ili kroz dva ili tri dana, a trećina od maslina iz mora. Svi uzorci maslinovog ulja su podvrgnuti kemijskoj i senzorskoj analizi, naglasila je Milardović.
Manifestacija ovog tipa dat će ocjenu dosadašnjeg rada, ukazati na trendove za budućnost i najaviti neke nove poteze.
– Edukacija o maslinarstvu i maslinovom ulju dug je proces, to traje cijeli život, stalna su učenja i nadogradnje. Sukošan ima plodno polje za povrće i voće, onda ima i plodno tlo za masline. Potrebna je edukacija, poglavito mladih maslinara, poručila je Anastazia Milardović.
Kvalitetan proizvod ne nastaje slučajno, već je samo iscrpnim radom, ulaganjem i novim saznanja moguće postići kontinuitet u kvaliteti.
– Održat će se dva zanimljiva predavanja i vođena senzorska analiza maslinovih ulja te druženje uz dalmatinsku pismu i dobru spizu, najavila je Mirjana Veleslavić Nadinić iz TZO Sukošan.
Edukacija, druženje, spiza i pisma
Zadarski masterchef Renato Kraljev u velikoj "teći od tri uva" pripremit će "orzo sa šparogama i kozicama". Za zabavu su zaduženi ženska klapa Uzorita, klapa Monada i KUD Zlatna luka, dok je voditelj Andrija Vanjak iz Sukošana, ravnatelj OŠ Pakoštane.
– U konkurenciji su moderno i tradicionalno proizvedena maslinova ulja. To je stvar sklonosti okusa i vrijednosti koje su generacije stjecale, mišljenja je Mirjana Veleslavić Ndinić.
– Maslinovo ulje, riba i blitva othranili su generacije Sukošanaca, zaključio je Denis Protić, mladi sukošanski agronom, inicijator održavanja ove prve maslinarske manifestacije u Sukošanu.
Peljuzica, vrsta grambučele
Manifestacija se zove po autohtonoj maslini zvanoj peljuzica, jedne od vrsti grambučele. Masline peljuzice su malo veće od masline sitnice.
– Lijepog su i ravnog lista, odličnog za pletenje maslinovih grančica za Cvjetnicu, objašnjava Mirjana Veleslavić Nadinić.
Program
Dom mladeži, subota, 6. travnja 2019.
14:00 radionica "Pletenje maslinovih grančica", Mali sajam domaćih proizvoda
15:30 svečano otvaranje
15:45 predavanja "Cijepljenje maslina", dipl.ing.agr. Šime Marcelić i "Kako maslinovo ulje gubi ljekovita svojstva", dr. Ivica Vlatković
17:30 Predstavljanje knjige: "Autohtona kuharica Zadarske županije", Renato Kraljev. Priprema u teći: orzo sa šparogama i kozicama
18:00 Vođena degustacija maslinovog ulja, Udruga Olea Zadar
19:00 dodjela diploma i proglašenje pobjednika, druženje i degustacija domaćih delicija
najnovije
najčitanije
Svijet
TURSKI PREDSJEDNIK
Erdogan čestitao Putinu i ponovno ponudio posredništvo oko Ukrajine
Hrvatska
KAMPANJA SE ZAHUKTAVA
Grbin: “Imamo ustavni udar pištoljem na vodu”. Božinović: “Oni nemaju ni program, ni ljude, ni stranku”
Crna Kronika
OPTUŽEN JE
Osječki policajac optužen za ubojstvo djevojke službenim pištoljem
Hrvatska
STRANI RADNICI
Ličke pastire zamijenili strani radnici s Dalekog istoka, zadovoljni su plaćom i uvjetima
Hrvatska
NEVIĐENA KAMPANJA
SDP objavio sliku “onoga čije se ime ne smije izgovoriti”
Crna Kronika
više ozlijeđenih
Dovršen očevid prometne nesreće kod Zelenog hrasta
Zadar
ZLATNI PIR
Ljubav na prvi pogled Marije i Ivice Masnića traje već pola stoljeća
Zadar
(NE)ZAINTERESIRANI ZA POLITIKU
Razgovarali smo sa zadarskim maturantima koji dobivaju pravo glasa, evo što kažu o izborima
Crna Kronika
51-godišnjak
TEŠKA NESREĆA Pijan izazvao frontalni sudar u Zagradu, ozlijeđene tri osobe
Nogomet
dobio po glavi