Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Usred sezone grad ostaje bez 200-tinjak parkirnih mjesta!?

04.04.2019. 11:22
Usred sezone  grad ostaje bez  200-tinjak  parkirnih  mjesta!?


I jučer su u redakciju Zadarskog lista, kao i obično, pristizali  brojni pozivi građana koji nam svakodnevno ukazuju na probleme koji  ih muče. U zadnje vrijeme najčešće kritike i primjedbe idu na račun zakrčenih prometnica na kojima se, po mišljenju mnogih, već predugo izvode radovi, a prizori tih gradilišta nerijetko djeluju prazno, bez radnika i  mehanizacije. Samo prepreke i znakovi zabrane prometa na izrovanim  površinama.
No, jučer su zaredali pozivi u vezi sa zatvaranjem parkinga ispred Ljepotice radi građevinskih radova uz uvalu Jazine.  S prvim danom travnja  tu su službeno počeli radovi na uređenju obalnog zida uvale i lučice Jazine. Investitor je Županijska lučka uprava, a izvođač splitska tvrtka  Akropolis. Zato je iz tvrtke Obala i lučice poslana putem medija obavijest  vlasnicima vozila da ih uklone s tog parkirališta na Branimirovoj obali jer  će ono zbog radova biti do daljnjega zatvoreno, uz suglasnost Grada Zadra.


Izvođaču potreban cijeli prostor
Mislilo se u početku da će se zatvoriti red parkinga samo uz more, ali  se pokazalo da se neće smjeti parkirati niti u prvom redu parkirališta do  ceste, jer izvođačima treba cijeli taj prostor za potrebe gradilišta.
Na tom potezu ispred same Ljepotice susreli smo jučer ujutro poznatog zadarskog gospodarstvenika Ivicu Suraća koji stanuje u toj zgradi i  upitali ga kao poslovnog čovjeka i građanina kako on komentira zatvaranje ovako važnog parkinga na kojemu će se radovi, očito, protegnuti i u  ljetno razdoblje.
– Evo, ja ovdje stanujem ali moram prvo reći da me se zatvaranje parkinga osobno ne dotiče jer ne ovisim o njemu, započinje svoj komentar  gospodin Surać i nastavlja:
– Sama pomisao da se od početka travnja zatvori parking s 200-tinjak  parkirnih mjesta da bi se radila šetnica duljine 150-200 metara u samom  srcu turističke sezone, graniči sa zdravim razumom! Pročitao sam na  portalima da je riječ o rekonstrukciji i o ugovorenom poslu vrijednom  pet milijuna kuna. E sad, da pitate odgovorne, oni će vam vjerojatno odgovoriti nešto u stilu „vezani smo rokovima, moramo potrošiti tih pet  milijuna kuna iz Europske unije, inače ćemo ostati bez njih“ ili nešto  slično tome, priča ova Zadranin dodajući kako se,  međutim,  to se znalo  ili moralo znati prije više mjeseci i trebalo je znatno prije početka sezone  obaviti taj posao.


Za mene je to neprihvatljivo
– Ionako se po gradu svugdje kopa, pa bi i ovo u Jazinama bilo jedno  manje-više gradilište, a ne izabrati tajming u srcu sezone, a znamo što  ona znači za ovaj grad i njegove ljude. Obavljati ovakve radove usred ljetne sezone, praktično u centru grada, pa još s takvim stupidnim obrazloženjima o europskim sredstvima, za mene je neprihvatljivo, a uvjeren  sam da tako misle i osjećaju moji brojni sugrađani, kaže Surać. Zar se nije moglo to obaviti prije, ili ako već ne, da se započne najranije u rujnu  pa se posao opet dovrši do kraja godine, pita se naš poznati sugrađanin.
– Evo, ja planiram ići u projekt izgradnje hotela s oko sto soba i mogu  reći, barem onako simbolično, da bi se i taj projekt mogao završiti u šest  mjeseci, a ne da sada kopamo na potezu rive od oko 150 metara punih  šest mjeseci koliko se najavljuje dužina radova, kaže Surać.
I, na kraju, pitamo ga kako komentira ovakvu politiku izvođenja radova i što bi poručio odgovornima, a on u šali odgovara: Ja vam s politikom  nemam veze, ali opet razumijem ja i političare, samo mi nije jasno kako  oni ne shvaćaju da im u javnosti, kod građana ovakvi radovi u srcu sezone više štete nego koriste, pogotovo uoči nekih izbora. A uskoro idu europarlamentarni izbori, zar ne, poentira u šali naš sugovornik.