Započela gradnja TIC-a, glavne "turističke recepcije grada"

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Suradnja Grada Biograda, PP Vransko jezero i LAG Laure
Projekt izgradnje suvremenog TIC-a u središtu grada za TZG Biograd i Vransko jezero košta 3,5 milijuna kuna koja su nam odobrena iz EU fondova, Ivan Knez
Budući Turističko informativni cerntar za TZ Biograd i Vransko jezero

Lijepa vijest za turističke djelatnike i iznajmljivače turističkih kapaciteta u Gradu Biogradu na Moru i njegovom okruženju, "kojeg će zajednički koristiti Turistička zajednica i Park prirode Vransko jezero.

- Rok za izvođenje radova je deset mjeseci, kazao je Mario Rožman,  zamjenik šefa gradilišta, iz tvrtke Primat RD d.o.o. iz Hrvatskog Leskovca  kod Zagreba, izvođača radova.

Grad digao kredit za obnovu

Riječ je projektu sveobuhvatnog uređenja zgrade, od koje će ostati samo vanjski zidovi, a koja je donedavno bila zgrada Centra za socijalnu  skrb. Zgrada se nalazi na semaforskom raskrižju na ulazu u Poluotok,  nasuprot autobusne postaje na Trgu hrvatskih velikana. Prije je to bio  Ured za obranu, a u prošlosti antimalarijska postaja.

- Projekt izgradnje suvremenog TIC-a u središtu grada za TZG Biograd  i Vransko jezero košta 3,5 milijuna kuna koja su nam odobrena iz EU  fondova. Hvala partneru u projektu JU PP Vransko jezero, rekao je Ivan  Knez, gradonačelnik.

Grad se za izgradnju Turističkog informativnog centra, većinskom  odlukom vijećnika Gradskog vijeća, kreditno zadužio u iznosu od 2,5 milijuna kuna. Kredit je kod Zagrebačke banke podignut po povoljnim kamatnim stopama jer se radi o projektu koji se sufinancira sredstvima Europskih strukovnih i investicijskih fondova.

- Dobro su znana EU pravila kod dodijele bespovratnih sredstava, lokalne jedinice projekt sami financiraju, a uložena sredstva se vraćaju nakon završetka projekta. Dakle, 2.500.000 kuna za TIC će nam se vratiti za  godinu, godinu i pol, ističe Knez.

 Rok je 10 mjeseci

Kako je već navedeno, rok izvođenja radova je deset mjeseci, a Knez je  dodao kako će se unutarnji radovi izvoditi, najvjerojatnije, i za vrijeme  ljetne sezone kako bi bili gotovi i prije roka.

- Pitate kako će TIC funkcionirati, to ćemo još vidjeti. Pored davanja  informacija u izravnom kontaktu s posjetiteljima i distribucije promotivnih materijala, rad TIC-a također podrazumijeva prikupljanje i ažuriranje statistike posjeta te povratne informacije turista u svrhu poboljšanja  trenutne turističke ponude i infrastrukture na području biogradskog  kraja, poručio je Knez.

Uređenje info centra Biograd na Moru predstavlja ulaganje u prezentacijsko obrazovnu infrastrukturu.

- Lokalna akcijska grupa Laura je tu da povezuje tri sektora: OPG-ovce,  Grad Biograd na Moru i Park Prirode Vransko Jezero, naglasio je Ivan  Čupić, voditelj LAG Laure.

U JU PP Vransko jezero u tijeku je provedba projekta “Revitalizacija i  povezivanje atrakcija Parka prirode Vransko jezero” u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija u okviru poziva „Promicanje  održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode“.

- Grad je ugovorio radove za izgradnju TIC-a, a JU Park prirode Vransko jezero je partner u projektu, kazao je Danijel Katičin, ravnatelj JU PP  Vransko jezero.

Velika ulaganja

Naime, Europska unija je protekle godine dala zeleno svjetlo i odobrila  19 milijuna kuna za izgradnju Turističko informativnog centar (TIC) u  Biogradu, te lučice u Crkvini, eko i biciklističke staze, solarnog broda za  12 osoba, vlakića za 56 osoba, adrenalinskog parka i drugo u PP Vransko  jezero.

- Ukupna vrijednost Projekta iznosi 29.851.461,04 kuna, od čega su  ukupni prihvatljivi troškovi 22.310.046,54 kuna. Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije odobrilo je ukupno 18.963.599 kuna. Razliku od 3,346.506 kuna sufinanciraju JU Park prirode Vransko jezero, Grad Biograd na Moru, Udruga BIOM i LAG Laura, objašnjava Katičin.

Dodjelom bespovratnih sredstava iz ovog projekta, JUPP Vransko jezero pridonijelo bi prelijevanju učinaka na lokalno i regionalno gospodarstvo.

- Posebice se to odnosi na sektor turizma, jer će se uz poboljšanje  kvantitativnog aspekta turizma pridonijeti i boljoj edukaciji posjetitelja o  vrijednostima prirodne baštine, zaključuje Danijel Katičin.
 

Kasni izgradnja Centra, socijala u  podstanarstvu

Započetim radovima na izgradnji TIC-a deset djelatnika Centra za socijalnu skrb u  Biogradu na Moru otišlo je u podstanarstvo, privremeno su se preselili u privatni prostor zgrade iznad bivšeg Centra, nasuprot Borova i kultnog kafića Firma. Naime, još  uvijek, doduše opravdano, nisu završeni radovi na izgradnji nove zgrade iznad  Kožine, uz istočnu stranu zgrade tehničkog centra na Kosi-Torovima. Iako su radovi  trebali završiti najkasnije do početka siječnja oni su još u roh bau gradnji, završeni  su grubi radovi na prizemlju i katu zgrade te postavljeni prozori i vrata.
- Jednostavno nismo imali sreće, izvođač radova je otišao u stečaj i na vlastiti zahtjev raskinuo ugovor o izvođenju radova. U tijeku je javno savjetovanje, a za 10-ak  dana će se raspisati nova javna nabava za izvođača radova. Do sredine lipnja izvođač bi se trebao uvesti u posao, a svi radovi bi završili do kraja godine, kazala je  Ivana Zrilić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb.
Vrijednost projekta je četiri milijuna kuna, osigurana je oprema i interijer Centra u  iznosu od 400.000 kuna. Sredstva su osigurana s pozicije Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Grad je osigurao zemljište površine od 1.000  metara, struju i vodu te ishodio svu potrebitu dokumentaciju za provođenje postupka javne nabave.
- Bez velike podrške Grada i gradonačelnika Kneza od projekta zasigurno ne bi bilo ništa, ističe Zrilić.

Ocjena: 
Prosječno: 3 (2 glasova)