Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

ZAUSTAVLJANJE AUTOBUSNIH LINIJA Radnici Liburnije u ponedjeljak će provesti jednosatni štrajk

04.04.2019. 17:30
ZAUSTAVLJANJE  AUTOBUSNIH  LINIJA  Radnici Liburnije  u ponedjeljak će  provesti  jednosatni štrajk


Nakon što su iz Grada Zadra ponovno dobili odgovor kako  u proračunu nema sredstava za povećanje plaća radnicima Liburnije  d.o.o. za minimalnih 10 posto, radnici i sindikalni predstavnici gradske  prijevozničke tvrtke Liburnija d.o.o. uputili su gradonačelniku Branku  Dukiću i direktoru Liburnije Edvinu Šimunovu otvoreno pismo u kojem najavljuju jednosatnu obustavu rada u ponedjeljak, 8. travnja, u  vremenu od 10 do 11 sati. 
Povod za otvoreno pismo, ali i radikalnije sindikalne akcije, koje su  potpisali Josip Lisičak, predsjednik Sindikata prometa i veza Hrvatske  (SPIV), Marin Sikirić, sindikalni povjerenik u podružnici SPIV-a pri Liburniji te Vedran Uranija, pravni povjerenik Teritorijalnog ureda Saveza  samostalnih sindikata Hrvatske Zadar (SSSH), je odgovor na ponovljene  zahtjeve radnika koji im je dostavljen iz Grada, a u kojem stoji kako je  nakon dodatne analize ponovno utvrđeno da u gradskom proračunu nema novca za povećanje plaća te da će njihov zahtjev biti, ovisno o proračunskim mogućnostima, uvršten u projekciju za iduću godinu.


U proračunu nema novca
– Gradonačelniče, nismo zadovoljni s ovakvim odgovorom i ne  možemo ga prihvatiti. Kao što smo navodili u prethodnim zahtjevima,  smatramo da se pravičnom i argumentiranom preraspodjelom sredstva  Liburnije d.o.o. Zadar mogu povećati radničke plaće za minimalno 10  posto jer oni to, s obzirom na težinu posla koji obavljaju, odgovornost i  uvjete rada, apslolutno zaslužuju. Ako je bilo sredstava za nedavno  značajno povećanje plaća direktorima gradskih tvrtki, koji inače imaju  sasvim solidne plaće za hrvatske prilike, za neke druge kategorije zaposlenika Gradske uprave i neke druge namjene koje nisu od prioritetnog  značaja, smatramo da ste svakako morali iznaći načina za minimalno  povećanje osnovice plaće radnicima Liburnije d.o.o. Zadar, kojima se  plaća inače relativno niska plaća niz godina nije povećavala, poručili su  radnici i sindikalisti gradonačelniku Dukiću napominjući kako nije  točno da je za povećanje plaća od 10 posto potrebno izdvojiti 2,7 već 1,5  milijuna kuna.
Sindikalisti su ponovili svoje zahtjeve – fiksiranje boda koji utječe na  izračun plaće, povećanje osnovice za minimalno 10 posto koja utječe na  izračun plaća i svih dodataka na plaću, izradu nove Sistematizacije radnih mjesta, odnosno Tarifnog dijela Kolektivnog ugovora kako bi se kroz  preraspodjelu financijskih sredstava uspjelo povećati osnovicu plaća radnika Liburnije d.o.o. Zadar za minimalno 10 posto, te izmjene i dopune  Kolektivnog ugovora u svezi noćnog rada, reguliranja tjednog odmora,  povećanja stalnog dodatka osoblju koje radi smjenski rad, definiranje  posebnih (otežanih) uvjeta rada i dr.


Brojni zahtjevi sindikata
– S obzirom da za sada nije udovoljeno radničkim i sindikalnim zahtjevima, radnici i sindikalni predstavnici Liburnije d.o.o. Zadar pridržavaju  pravo na organiziranje i poduzimanje odgovarajućih sindikalnih te pravnih akcija i aktivnosti u skladu sa Zakonom.
Slijedom toga, 8. travnja 2019. godine bit će organizirana obustava  prometa na gradskim i prigradskim linijama u Zadru u vremenu od 10  do 11 sati. Obustavi prometa uz članove SPIVH-a i druge radnike Liburnije d.o.o. Zadar, priključit će se i članovi Udruge Sindikata vozača i prometnih radnika (USVPRH) koji će ih podržati u prosvjedom upozorenju,  poručuju sindikalisti te najavljuju još jače sindikalne aktivnosti kontinuirano iz tjedna u tjedan sve do ispunjenja njihovih zahtjeva. Organizatori prosvjeda uputili su molbu građanima Zadra koji koriste gradski i  prigradski prijevoz za razumijevanje i podršku, naglašavajući da  sindikalne akcije organiziraju u cilju opravdanih radničkih i sindikalnih zahtjeva za povećanjem plaća radnicima Liburnije d.o.o. Zadar i dr. te da su  prethodno pokušali probleme riješiti putem dijaloga s čelnicima Grada  Zadra i Uprave Liburnija d.o.o. Zadar.