Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

ZNANJA ZA BUDUĆNOST Veliki interes za programe studentske razmjene i let MIG-om

04.04.2019. 15:14
ZNANJA ZA BUDUĆNOST Veliki  interes za  programe  studentske  razmjene i  let  MIG-om


Ena Miletić učenica je trećeg razreda srednje škole i još  ne zna što će studirati, ali zna da će to biti nešto vezano uz "prirodne" predmete poput kemije ili pak, informatike, a danas je i ona  došla vidjeti i saznati što se sve nudi na trećem po redu Sajmu stipendija koji se održavao na zadarskom Sveučilištu u organizaciji  Instituta za razvoj obrazovanja i Grada Zadra.
– Ovaj Sajam stipendija je odlična stvar. O tome su nam rekli u  školi i savjetovali su nam da odemo pogledati i informirati se.  Imam još vremena odabrati što ću dalje, a super je stvar što doista  ima izbora, rekla je Ena zastajući ispred štanda riječkog Sveučilišta  gdje je mogla saznati sve o Fakultetu strojarstva, elektrotehnike i  računalstva.


Predavanje i panel diskusija
Velika je gužva bila u hodniku ispred Svečane dvorane gdje se  održavao Sajam, a što se nudi došla je vidjeti i Antonela Šokota.  Ona je studentica zadarskog Sveučilišta i studira francuski i španjolski, a voljela bi otići na razmjenu.
– Već sam "riješila papirologiju" vezano uz Erasmus u Španjolskoj i sad čekam odgovor. Jako sam uzbuđena i nadam se da će biti  pozitivan jer bih voljela ići na jedan semestar. Erasmus je odlična  stvar. O tome su mi pričali kolege koji su bili – ispričala je Antonela,  dok je Katarina Bilonić, upravo iz Agencije za mobilnost, potvrdila  kako je veliki interes baš za programe studentske razmjene.
– Stipendija je između 400 i 500 eura mjesečno, ali studentima se  nudi i mogućnost dodatne zarade. Studenti se najviše raspituju za  Njemačku, Austriju i Španjolsku pri kraju studija – rekla je Bilonić.
Podsjetimo, Sajam stipendija i visokog obrazovanja, događaj je  na kojem se predstavljaju stipendije, studijski programi i šira obrazovna ponuda za visoko obrazovanje u Hrvatskoj i inozemstvu. U  sklopu Sajma održano je i predavanje na temu – Koja znanja za budućnost treba Zadar?
Mogla se poslušati i korisna panel – diskusija pod nazivom –  Važnost tehnologije u obrazovanju i na tržištu rada, na kojoj je govorio Marko Mišulić koji je kreator aplikacije Rentlio.


Predstavljanje i Visokog vojnog učilišta
Veliko zanimanje, pobudio je i simulator letenja koji je omogućio  doživljaj leta borbenim avionom MiG-om 21 koji je predstavilo Ministarstvo obrane Republike Hrvatske, dugogodišnji izlagač stipendija na Sajmu. Riječ je o kompjutorskom simulatoru letenja avionima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, a simulator se sastoji od originalnog sjedala aviona povezanog s računalom  i ekranom na kojem se prikazuje let.
I dok je vani upravo nadlijetala Akrobatska grupa Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Krila Oluje zajedno sa svojim posebnim gostima  – akrobatskom grupom talijanskog ratnog zrakoplovstva Frecce Tricolori, oduševljavujući Zadrane svojim akrobatskim vještinama,  djevojke i mladići "letjeli" su simulatorom, raspitujući se o mogućnostima školovanja na Visokom vojnom učilištu MORH-a.