Bitno je održati kvalitetu i poslije pandemije postići maksimalnu vidljivost destinacije

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika isikiric
KAD KORONA PROĐE...Turizam Zadarske županije morat će se brzo prilagoditi
Važno je, kako je i ministar Cappelli istaknuo, održati kvalitetu kako bi se spremno dočekalo moguće pomicanje prometa na jesen, rujan i listopad, no budimo spremni na značajan pad prometa, istaknula je Mihaela Kadija, direktorica županijske Turističke zajednice
Arif SITNICA
Prazne Morske orgulje dovoljno govore

Epidemija koronavirusa uzrokovala je velike probleme i veliku krizu u turizmu koju će mnogi osjećati duže vrijeme. Zbog virusa su otkazani brojni sportski, kulturni i zabavni događaji, posebno oni u predsezoni koji su privlačili velik broj rekreativaca, zaljubljenika u prirodu i zdrav život. Predsezona je uglavnom bila rezervirana za događaje kao što su mnogobrojni outdoor festivali koji su pomogli revitaliziranju turizma u zaleđu ili na otocima, kao i brojni festivali fokusirani na gastronomsku i enološku ponudu, a na kojima su brojni proizvođači mogli plasirati svoje proizvode.
Sve ovo sad je stalo, a pred svima je vrijeme neizvjesnosti i nesigurnosti. O ovome smo razgovarali s direktoricom Županijske turističke zajednice Mihaelom Kadijom, te direktorom Zadarske turističke zajednice Marijom Palekom.

Trebat će puno kreativnosti i domišljatosti

- Primarni fokus danas je očuvanje zdravlja, a nadamo se normalizaciji epidemiološke situacije u sljedećim mjesecima. No, koliki će trag ostaviti globalno u ekonomskom smislu tek će se vidjeti. Činjenici da se ionako većina našeg prometa ostvari u srpnju i kolovozu, ne idu u prilog ekonomske posljedice za koje možemo pretpostaviti da će biti iznimne, kao ni pitanje kada će se uopće uspostaviti slobodan promet, upozorila je Mihaela Kadija dodajući kako je u ovom trenutku važno pratiti situaciju ne samo kod nas nego i na našim emitivnim tržištima, ali i globalno.
Kada naznake ishoda budu očitije, pojašnjava ona, procijenit će se mogućnosti svakoga od nas i pokrenuti aktivnosti koje će biti maksimalno efikasne s obzirom na posljedice. Kadija ističe kako će trebati puno kreativnosti i domišljatosti.
- Važno je, kako je i ministar Cappelli istaknuo, održati kvalitetu kako bi se spremno dočekalo moguće pomicanje prometa na jesen, rujan i listopad, no budimo spremni na značajan pad prometa. Mjere od strane relevantnih institucija se donose, te će se pretpostavljamo i nastaviti, odnosno korigirati ovisno o cijeloj situaciji. Tako je Ministarstvo turizma donijelo Pravilnik o odgodi ili oslobađanju od plaćanja turističke pristojbe za osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu ili na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu. Njime se navedeni oslobađaju plaćanja pola iznosa godišnjeg paušalnog iznosa turističke pristojbe za glavni krevet i smještajnu jedinicu u kampu i kamp-odmorištu odnosno prema kapacitetu u objektu za robinzonski smještaj koji se koriste za pružanje usluga smještaja, kao i plaćanja godišnjeg paušalnog iznosa turističke pristojbe za pomoćne krevete za 2020. godinu u cijelosti, rekla je Mihaela Kadija, direktorica TZ-a Zadarske županije.

Jedinstven slučaj globalne ugroze

Njezin kolega direktor TZ-a Zadra, Mario Paleka složio se kako je teško i nezahvalno prognozirati bilo što, pa čak i kako će nam izgledati dnevna rutina za tjedan ili dva s obzirom da se radi o jedinstvenom slučaju prvenstveno globalne ugroze po zdravlje ljudi, ali i reperkusija na makroekonomska gibanja i kao takva nema poveznica ili sličnosti s bilo kojom drugom kriznom situacijom u povijesti.
- Kao i svi drugi, uzdamo se u analizu i procjenu nadležnih službi i u stalnom smo kontaktu s partnerima na svim razinama od lokalnih hotelskih kuća i agencija, Cruising luke i Zračne luke, sa sustavom HTZ-a u zemlji i svijetu, pa sve do avioprijevoznika. To znači da smo spremni pravovremeno reagirati na znakove stabilizacije i oporavka te da ćemo sigurno poduzeti kvalitetne korake u smjeru maksimalne vidljivosti destinacije na tržištu i poboljšanja tržišne pozicije svih aktera u turističkom poslovanju, naravno onoliko koliko je to u moći i ingerenciji našeg ureda, ali i cijelog sustava Hrvatske turističke zajednice, pojasnio je Paleka.
Dodao je kako je jedna od mjera poseban Pravilnik o odgodi ili oslobađanju od plaćanja turističke pristojbe za osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu ili na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu, kojim se zbog posebnih okolnosti oslobađaju plaćanja pola iznosa godišnjeg paušalnog iznosa turističke pristojbe za glavni krevet i smještajnu jedinicu u kampu i kamp-odmorištu, odnosno cijelog godišnjeg paušalnog iznosa turističke pristojbe za pomoćne krevete za 2020. godinu u cijelosti. Pravilnik je stupio na snagu 25. ožujka 2020. godine. Također, dodao je kako je slična hitna mjera provedena je i u Poreznoj upravi, kojom se regulira odgoda plaćanja paušalnog poreza na smještajne jedinice uslijed posebnih okolnosti za koju je trebalo predati zahtjev do 31. ožujka.
- Uzevši u obzir strukturu prijavljenog turističkog smještaja, sve su to promptne i pravodobne mjere koje se većim dijelom odnose na privatne iznajmljivače kako bi im se pomoglo da lakše prebrode ova iznimno krizna vremena, zaključio je Paleka.


»Kao i svi drugi, uzdamo se u analizu i procjenu nadležnih službi i u stalnom smo kontaktu s partnerima na svim razinama od lokalnih hotelskih kuća i agencija, Cruising luke i Zračne luke, sa sustavom HTZ-a u zemlji i svijetu, pa sve do avioprijevoznika. To znači da smo spremni pravovremeno reagirati na znakove stabilizacije i oporavka«
Mario PALEKA

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno