‘Budite u nadi radosni, u nevolji strpljivi i u molitvi postojani!’

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika isikiric
VELIKI TJEDAN - Pismo zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića vjernicima
Autor: 
Nadbiskup u Pismu podsjeća da su zbog odredbi prije dva tjedna otkazana okupljanja vjernika zbog opasnosti Korone virusa te je »preporučeno vjernicima neka se mole, poste, čitaju Riječ Božju i sudjeluju u prijenosu euharistijskoga slavlja i drugih molitava putem radija, televizije i drugih elektroničkih sredstava
Arhiva ZL
Domovi i obitelji postali su ‘kućna Crkva’ molitve i nade, poručuje mons. Puljić

»Budite u nadi radosni, u nevolji strpljivi i u molitvi postojani!« naziv je Pisma kojeg je zadarski nadbiskup Želimir Puljić uputio svećenicima i vjernicima Zadarske nadbiskupije povodom slavlja Velikog tjedna.
Nadbiskup u Pismu podsjeća da su zbog odredbi prije dva tjedna otkazana okupljanja vjernika zbog opasnosti Korone virusa te je »preporučeno vjernicima neka se mole, poste, čitaju Riječ Božju i sudjeluju u prijenosu euharistijskoga slavlja i drugih molitava putem radija, televizije i drugih elektroničkih sredstava. Tom iskušenju od zaraze virusa pridružio i razorni potres u Zagrebu i okolici u nedjelju 22. ožujka. Sve to vidno utječe na promjenu našeg životnog stila i navika ponašanja. No, ujedinila nas je želja moliti i biti zajedno i u ovim teškim trenutcima, pa su naši domovi i obitelji postali ‘kućna Crkva’ molitve i nade« poručuje mons. Puljić.
Uz brojne duhovne ponude putem radija i televizije, nadbiskup podsjeća da je na Radio Zadru pokrenuta svakodnevna emisija »Ohrabri se, Božji narode, boriti s virusom i prevencijom i molitvom« u 19,30 sati. Emitiranje toga molitveno - duhovnog sadržaja će se nastaviti i tijekom Velikog Tjedna i uskrsnog vremena »dok bude trajalo ovo vrijeme kušnje i krize«.

Snaga molitvenog zajedništva

»S nama su svojim radom i zauzetošću za zdravlje i sigurnost ljudi bili liječnici, medicinske sestre i drugo zdravstveno osoblje koji svojim herojskim služenjem svjedoče istinsku ljubav prema čovjeku, posebice prema onima koji imaju zdravstvenih tegoba. Ali i svi drugi javni djelatnici, državni dužnosnici, policija, vojska, vatrogasci, trgovci i volonteri koji su pokazali spremnost izložiti svoje živote i zdravlje u obrani od opasnog virusa i razornog potresa. Sve ih uključujemo u svoje molitve koje upućujemo Gospi od zdravlja da nas izbavi od sadašnjih nevolja« ističe nadbiskup Puljić i potiče da se i dalje prate upozorenja u izbjegavanju opasnosti zaraze. »Već sada može se reći kako je bila providonosna odluka koju je temeljem općih državnih propisa donijela HBK o otkazivanju do daljnjeg »liturgijskih slavlja i okupljanja vjernika kako unutar zatvorenih prostora tako i na otvorenim prostorima«. Neka nas snaga molitvenog zajedništva nosi i u Velikom tjednu, od nedjelje Muke Gospodnje, preko Velikog trodnevlja Isusove žrtve križa do radosnog uskrsnog jutra« poručuje nadbiskup Puljić.
Nadbiskup u Pismu navodi upute glede slavlja svetih obreda u Velikom tjednu, u skladu s prijedlozima Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata. Misu posvete ulja nadbiskup će slaviti na Veliki četvrtak u 11 sati, a sveta ulja će se podijeliti svećenicima kad prođe ovo vrijeme krize uz Te Deum u zadarskoj katedrali sv. Stošije, o čemu će se naknadno poslati obavijest.

Blagoslov jela

»Na Veliki petak Kongregacija poziva dijecezanske biskupe da se pobrinu da u Sveopću molitvu bude uvršten zaziv u kojemu se moli za bolesne, umrle i tjeskobne. Tako ćemo u našoj Nadbiskupiji, nakon devetoga zaziva, Za upravitelje država, moliti sljedeći zaziv: ‘Za pogođene u vrijeme pandemije: Molimo i za sve one koji pate od posljedica sadašnje pandemije, da Bog i Gospodin naš udijeli zdravlje bolesnima, snagu zdravstvenomu osoblju, utjehu obiteljima koje pate, a preminulima puninu otkupljenja’« poručuje nadbiskup Puljić. Glede blagoslova jela za Uskrs, nadbiskup potiče da to »učine roditelji, otac ili majka u svojim domovima nakon zajedničke molitve Očenaša, a svećenici će nakon Euharistije u crkvi izmoliti molitvu i blagosloviti vjernike znakom križa«.
»Neka vjernici ostanu i dalje sjedinjeni u molitvi i razmatranju Božje Riječi, jer to pokazuje važnost i otajstvo ‘kućne Crkve’ koja se moli i zaziva Božju pomoć i blagoslov na sve članove obitelji, župe, nadbiskupije i naroda. Neka se pri tom posluže molitvenicima koji im stoje na raspolaganju. Zadarska nadbiskupija u sklopu prisjećanja na 40. obljetnicu Branimirove godine tiskala je molitveni priručnik »Hrvatska katolička obitelj dnevno moli i nedjeljom misu slavi«. U njemu se nalaze molitve i kratka razmatranja o sadržaju Svete Mise za svaki dan u tjednu. Bili Vam blagoslovljeni dani Velikoga Tjedna, kao i blagdan Uskrsnuloga Gospodina, koji neka nam svima pomogne da u ovim danima kušnje budemo ‘u nadi radosni, u nevolji strpljivi i u molitvi postojani’ (Rim 12,12)« poručuje nadbiskup Puljić u Pismu svećenicima i vjernicima.


»Neka vjernici ostanu i dalje sjedinjeni u molitvi i razmatranju Božje Riječi, jer to pokazuje važnost i otajstvo ‘kućne Crkve’ koja se moli i zaziva Božju pomoć i blagoslov na sve članove obitelji, župe, nadbiskupije i naroda
mnsg Želimir Puljić


UPUTE GLEDE SLAVLJA

Nadbiskup u Pismu navodi upute glede slavlja svetih obreda u Velikom tjednu, u skladu s prijedlozima Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata. Misu posvete ulja nadbiskup će slaviti na Veliki četvrtak u 11 sati, a sveta ulja će se podijeliti svećenicima kad prođe ovo vrijeme krize uz Te Deum u zadarskoj katedrali sv. Stošije, o čemu će se naknadno poslati obavijest

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno