Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Dolazak mlađeg vala jedini dobar potez

Autor: Nebojša Gunjević

03.05.2009. 22:00
Dolazak mlađeg vala jedini dobar potez


Kratkoročno, za sada, Zadar u ovakvom stanju stvari teško može u viši rang. Dugoročno, treba održati kvalitetu sa sviješću da su mladi budućnost, a da stariji trebaju uživati u ljepoti i zahtjevnosti igre te mlade podizati i podržati


Zadnje dvije utakmice momčadi Zadra na Višnjiku završile su gotovo na identičan način. Tomislav Mudrovčić, igrač Velike Gorice, zadnju je loptu umjesto u protivnikovo polje uputio u smjeru suca Zorana Kozića, pokazujući mu tako zorno i dramatično, po najboljim didaktičkim principima, što o njegovu suđenju na toj utakmici misli, ali bez namjere da ga i pogodi. A dva kola kasnije Josip Viduka, vjerojatno najbolji Zadrov igrač ove sezone, bijesno je drugu loptu, umjesto da je nekome digne na smeč, poslao namjerno daleko izvan polja, ljut na sebe i cijelu momčad zbog gubitka utakmice protiv Gornje Vežice, koja još nije bila izgubljena, ali je on ispravno procijenio da Zadar više ne može dobiti pet poena u nizu s onakvom igrom na kraju četvrtoga seta, koliko je trebalo da bi izjednačili na 24:24.
Grubo ga je nakon toga gurnuo njegov trener Marin Masnić, jer je Viduka tim činom prekršio barem tri sportska pravila. Ali se i pokazao čovjekom srca koji se ne boji ni sebi ni momčadi iskreno reći što misli o svojoj i o igri tima. A pred zadnju utakmicu sezone s Croatiom, na koju gosti nisu došli, iskren kakav već jest, rekao je Viduka da “mladi nemaju volje za živit’, a kamo li za igrati”, razočaran i rezigniran nakon preblijedoga Zadrova izdanja u Bibinjama, kada je najmanja reakcija pravoga sportaša u Zadrovu timu trebala biti barem crvenilo na licu.
Često smo ove sezone znali čuti nakon pobjede: “Dobro smo trenirali.” Ali i nismo se uspjeli skupiti na treningu. Na treningu se gradi rezultat, ne na utakmici. A oni koji treniraju ili barem žele trenirati, trebaju i igrati. Puno prije ulaska u profesionalizam, sportaš, čovjek, ako želi rezultat i uspjeh, mora se početi profesionalno ponašati.
Zadar je u novu sezonu ušao s velikim planovima i dobrom momčadi. Luka Radošević, Damir Paleka, Josip Viduka, Stipe Belić, Tomislav Jović, Marin Bakale, Ivan  Hrabrov, Ivan Friganović, Ivan Škara i Trpimir Burčul zajedno s trenerom Marinom  Masnićem očekivali su puno više od sedmoga mjesta na kojemu su na kraju završili.
Puno je toga što smo vidjeli ovu sezonu, a što bi se moglo navesti kao loše. Što trener Masnić i igrači uostalom nisu niti skrivali. Pa ćemo zato ostati na onom dobrom. Mlađi igrači Zadra dobili su prigodu “primirisati” parket. Nisu se pretjerano naigrali, ali svakako su osjetili prvoligaški teret te ih treba sve više gurati u teren. Filip Hrabrov nositelj je toga Zadrova mlađeg vala gdje su još i Matko Kulaš, Zvonimir Barić te nešto stariji Hrvoje Dokaza. Mislimo da i drugi mladići koji su prošlu godinu igrali s Goranom finale prvenstva Hrvatske kao mlađi kadeti trebaju postupno dobivati mjesto u timu i minutažu pa i na štetu rezultata. Kratkoročno, za sada, Zadar u ovakvom stanju stvari teško može u viši rang. Dugoročno, treba održati kvalitetu sa sviješću da su mladi budućnost, a da stariji trebaju uživati u ljepoti i zahtjevnosti igre te mlade podizati i podržati. A ne, ne daj Bože, davati loš primjer mlađima, igrajući kao maze.


 RADOŠEVIĆ RAZMIŠLJA O POVLAČENJU




Luka Radošević, kapetan Zadra, bio je jasan u ocjeni sezone:
– Nisam zadovoljan svojim doprinosom momčadi, zbog ozljede nisam mogao pružiti veću potporu momčadi kao kapetan i kao igrač. Također nisam zadovoljan s nekolicinom mlađih igrača koji nemaju onu dozu agresivnosti i borbenosti koju bi trebali imati. Nisam zadovoljan jer se moglo puno više napraviti.
Je li nešto bilo i dobro?
– Prvi je dio prošao donekle dobro i može se reći da je bio pozitivan. Drugi dio je krenuo nizbrdo odmah otpočetka, od utakmice sa Splitom, kada je trener Masnić nedostajao zbog obveza na fakultetu. Onda je došao moj problem s ozljedom, neodgovornost Jovića, ozljede drugih i skroz smo pali te je drugi dio bio vrlo loš.
Kako vidite sljedeću sezonu?
– Svake se godine govori da će biti bolje i da će doći neka pojačanja, ali mislim da će sve ostati isto. Ni ja nisam siguran koliko ću moći dati više. Plod je to zasićenja i drugih obaveza tako da nemam više ambicije. Ne znam koliko ću biti aktivan.
Znači li to da ćete prestati igrati?
– Konkretno još ništa ne znam.
Najavljivali ste dobru sezonu i kvalitetom, čini nam se, ne zaostajete niti malo od lidera?
– Po igračima ponaosob jesmo kvalitetni, ali fali nam kompaktnosti. Slabo smo trenirali zajedno, jedva bismo se skupili. Cijelu zimu nismo bili zajedno na treningu, a onda je postava na utakmici druga od one što trenira. To ne ide jedno s drugim. Iako se ne mogu kriviti igrači jer su tu i radne obveze. A i Damir Paleka je u Zagrebu.


 MASNIĆ NAJAVIO POJAČANJA


Marin Masnić, trener, također je nezadovoljan sezonom.
– Sezona nije bila baš najbolja, bilo je objektivnih i subjektivnih razloga. Možda je jedina dobit to što smo pridružili prvoj ekipi nekoliko mlađih igrača. Najavljivali smo borbu za vrh, nismo to ostvarili i samim time sezona nije uspješna. Svi smo razočarani, ne samo ja. Bilo je dosta ozljeda, odlazaka, nikada nismo ovoliko imali problema, svaki tjedan imali smo novi problem. Od 20 utakmica nismo niti dvije odigrali kompletni. Kada smo bili kompletni, u prvom dijelu, igrali smo odlično te smo i u gostima pobjeđivali favorite.
Kako vidite sljedeću sezonu? Čuli smo da ćete se pojačati?
– Prerano je još o tome govoriti. Za pet do deset dana obavit ću razgovore sa starijim igračima. Imamo u planu jedan do dva dolaska, a okvirno stanje će se znati tek u kolovozu. Neki će igrači morati promijeniti odnos prema treningu i utakmicama, ako misle igrati dogodine, jer se nisu svi zalagali koliko su trebali i koliko sam ja očekivao od njih.
Niste stali s treninzima?
– Neki mlađi seniori treniraju da ispravimo nedostatke.