Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Jana Mijailović izbjegla smrtonosnu lavinu

Autor: Danijela Bauk

03.05.2009. 22:00
Jana Mijailović izbjegla smrtonosnu lavinu


Ma, prepale smo se, naravno, ali sve je OK. Teško je objasniti što nam se u tom trenutku vrtilo u glavi, ali bile smo prisebne pa je sve dobro završilo, kratko nam je kazala novinarka Vedrana Simičević i poručila zabrinutim obiteljima svih članice ekspedicije da su dobro i da nema razloga za brigu


Subotu, 2. svibnja članice Druge hrvatske ženske alpinističke ekspedicije “Mt. Everest 2009”, posebice četiri djevojke iz druge skupine Jana Mijailović, Ena Vrbek, Josipa Levar i novinarka Novog lista Vedrana Simičević pamtit će do kraja života – lavina kakvu još nisu vidjele obrušila se upravo prema mjestu kojim se kretala ta druga skupina alpinistica.
Nasreću, sve su djevojke dobro, javio je voditelj ekspedicije Darko Berljak u izvještaju za Hrvatski planinarski savez
Minute straha
– Druga skupina, koju čine Jana Mijailović, Ena Vrbek, Josipa Levar i Vedrana Simičević, a koja je prenoćila u šatorima na Logoru 2, vraćala se u bazu i nalazila se negdje na sredini Ledenog slapa, tisuću metara ispod velikog seraka, odnosno ogromnog komada leda na zapadnom ramenu Everesta iz kojega su se posljednjih dana svako malo rušile male lavine. Nismo mogli vjerovati svojim očima kad se u 9 sati i 17 minuta cijeli taj serak visok više stotina metara s tisućama tona leda odlomio i u obliku lavine, kakvu do sada nismo nikada vidjeli, počeo rušiti prema mjestu gdje se kretala naša skupina djevojaka. Lavina je prekrila cijeli Ledeni slap i došla i do naših šatora u baznom logoru udaljenih tri kilometara. Nekoliko trenutaka živjeli smo u strahu dok se s radio stanice nije začuo Janin glas:
– Darko, sve je u redu, samo nas je zasuo snijeg, kratki je Berljakov izvještaj u kojem je na kraju apostrofirao – svi smo živi, zdravi i veseli.
Snijeg prekrio put
Iako mnogima na sam spomen lavine pada mrak na oči i ne može ni zamisliti u kakvom su strahu bile hrvatske alpinistice, posebice Jana Mijailović, Ena Vrbek, Josipa Levar i Vedrana Simičević koje su se nalazile u neposrednoj blizini, avantura za ove četiri hrabre cure nije bila ni približno gotova. Naime, iako ih je lavina nasreću “za dlaku” izbjegla, ali ipak izbjegla, ogromne količine snijega i leda koje su se stropoštale mjestom kojim su se kretale u potpunosti su uništile put kojim su se trebale vratiti u bazni logor.
– Tridesetak metara ispod njih, lavina je potpuno uništila put, slomila je ljestve, potrgala fiksna užeta i prekrila pukotine pa su sljedećih sat vremena provele tražeći novi put do baze, zaključuje Berljak.
Da su sve djevojke dobro, posebice četiri alpinistice koje je lavine zatekla na povratku u bazu, javila nam je u kraćem telefonskom razgovoru i naša novinarka Vedrana Simičević uvjerivši nas da je sad baš sve u redu.
Problemi s agregatima
– Ma, prepale smo se, naravno, ali sve je OK. Teško je objasniti što nam se u tom trenutku vrtilo u glavi, ali bile smo prisebne pa je sve dobro završilo, kratko nam je kazala naša novinarka Vedrana Simičević i poručila zabrinutim obiteljima svih članice ekspedicije da su dobro i da nema razloga za brigu.
Kako je to sve skupa izgledalo na licu mjesta, kako su se osjećale kad su shvatile da im se približava lavina, što je osjećao ostatak ekipe u baznom logoru dok su čekali da se cure jave, uskoro ćemo saznati u širem izvještaju opasne avanture iz pera naše novinarke Vedrane Simičević. To će se dogoditi tek kad Druga hrvatska ženska alpinistička ekspedicija “Mt. Everest 2009” riješi problem – struje. Naime, ekspedicija ovih dana muku muči upravo sa strujom pa njihova, dosad redovita javljanja ovih dana i nisu bila baš redovita, no to će se promijeniti čim im u bazni logor stigne novi agregat koji će konačno riješiti “strujno pitanje”.