Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Kolovare opet Hotelima Zadar?

Autor:

03.05.2009. 22:00
Kolovare opet Hotelima Zadar?

Foto: Sebastian GOVORČIN



Natječaj ne možemo raspisati dok se granice pomorskog dobra ne upišu, odnosno dok se plaža koja se sastoji od dvije parcele ne upiše u zemljišne knjige, a to se ne može upisati dok se ne riješi žalba, rekao je Marin Milković, pravnik u Upravnom odjelu za turizam i pomorstvo Zadarske županije
Hoteli Zadar predali su zahtjev za produženje koncesije na plaži Kolovare. Koncesija, koju je i do sada imala hotelska tvrtka Hoteli Zadar, u sklopu koje je i hotel Kolovare, iistekla je 2. svibnja. Hoteli Zadar za sada su jedini zainteresirani za upravljanje jednom od najvećih gradskih plaža.
Tvrtka Hoteli Zadar predala je zahtjev za produženje koncesije, dok se ne steknu uvjeti za raspisivanje novog natječaja za davanje koncesije. Naime, Zadarska županija, pod čijom su ingerencijom plaže kao pomorska dobra, trenutačno ne može raspisati natječaj za davanje koncesije jer u zemljišne knjige nije upisana granica pomorskog dobra koja će obuhvaćati ovu plažu.
– Natječaj ne možemo raspisati dok se granice pomorskog dobra ne upišu, odnosno dok se plaža koja se sastoji od dvije parcele ne upiše u zemljišne knjige, a to se ne može upisati dok se ne riješi žalba, rekao je Marin Milković, pravnik u Upravnom odjelu za turizam i pomorstvo Zadarske županije. On je dodao da će u slučaju da se žalba ne riješi i da se ne može raspisati natječaj, upravljanje plažom pripasti jedinici lokalne samouprave, odnosno Gradu Zadru. No, tada na plaži ne bi moglo biti nikakvih objekata niti bi se mogle provoditi neke djelatnosti, već bi Grad samo održavao i čistio plažu. Milković je objasnio da će odluku o eventualnom produženju koncesije Hotelima Zadar donijeti Županijsko poglavarstvo koje bi se trebalo sastati još jednom prije lokalnih izbora.
Koncesiju na plažI Kolovare već godinama drži tvrtka Hoteli Zadar, a dio plaže kod cafe bara Meduza dali su u potkoncesiju. Hoteli Zadar odluku o koncesiji bi trebli dobiti neposredno prije početka turističke sezone pa bi na vrijeme mogli urediti i pripremiti plažu za brojne turiste i Zadrane koji se tamo svakodnevno kupaju. Trenutačno na plaži ne postoji niti jedan tuš ni sanitarni čvor, a tijekom zime nema ni kanti za smeće pa plaža izgleda neuredno i zapušteno.


 PROVEDBA GRANICE POMORSKOG DOBRA


– Na području Kolovara granica pomorskog dobra je utvrđena Odlukom Vlade RH, “NN”, br. 102/98. Provedba granice pomorskog dobra u zemljišnoj knjizi provodi se na zahtjev Općinskog državnog odvjetništva u Zadru. Uvidom u Zemljišnu knjigu razvidno je da čestice još nisu upisane kao “pomorsko dobro”, te se još nisu stekli uvjeti za objavljivanje javnog prikupljanja ponuda za dodjelu koncesije. Isto tako, uvidom u zemljišno-knjižne izvatke razvidno je da postoji zabilježba prijedloga Općinskog državnog odvjetništva u Zadru, Građansko-upravnog odjela, te se uskoro očekuje provedba granice pomorskog dobra u Zemljišnoj knjizi, pojasnio je Marin Milković, stručni suradnik u Upravnom odjelu za turizam i pomorstvo. (N. R.)




 KOLEGA O KONCESIJI


Pitanje koncesije na plaži Kolovare, ali i ostalim gradskim plažam, jedno je od onih s kojima će se u koštac morati uhvatiti novi gradonačelnik i nova gradska vlast, ocjenjuje aktualni gradonačelnik Živko Kolega.
Kolega je podsjetio da je i ranije zastupao stav po kojem bi Grad Zadar trebao upravljati cjelokupnim javnim gradskim prostorom, uključujući komunalne vezove, plaže i lokalne ceste, i to posredstvom komunalne tvrtke “Obala i lučice”. (N. R.)


 PROJEKT UREĐENJA


Pripremajući se za objavu natječaja za dodjelu koncesije, u Hotelu Kolovare dali su izaraditi idejni projekt uređenja plaže, kazao je tehnički direktor Leo Pavić navodeći kako je autor projekta arhitekt Igor Pedišić.
Novo uređenje plaže najranije se može očekivati za sezonu sljedeće godine, a prema idejnom projektu na plaži bi i dalje ostao objekt “taverna” i montažni ugostiteljski objekt – kIosk koji bi, doduše, bio suvremenog tipa.
U Hotelu Kolovare, osim ugostiteljskog objetka, skloni su u podnajam dati i obavljanje djelatnosti popratnih sadržaja poput iznajmljivanja plažnih rekvizita, ležaljki, sandolina i sličnog.
– U planu je i uređenje sanitetnog čvora, odbojkaškog igrališta, tuševa, a također i sanacija obalnog pojasa na način da se uredi pješčana plaža i zeleni otok u sredini kojeg bi bio otvoreni šank, kazao je Pavić navodeći kako je u projektu predviđen i prostor za smještaj plažnih rekvizita, šetalište i drveno sunčalište koje bi se terasasto spuštalo prema moru. (N. R.)